fbq
Muovipussien suhteen otettiin käyttöön kovat rangaistukset Keniassa.

Muovipussin käyttäminen voi poikia Keniassa 4 vuoden vankeustuomion!

Muovipussin käyttäminen saattaa poikia jopa neljän vuoden vankeustuomion Keniassa.

Muovipussit piinaavat Keniaa, ja etenkin sen pääkaupunkia Nairobia. YK:n mukaan pelkästään maan supermarketit antavat asiakkaille 100 miljoonaa muovipussia vuodessa. Muoviongelma on räjähtänyt käsiin, ja kaatopaikalle päätyvät pussit kasvattavat jätevuorta huimaa tahtia.

Nyt Kenian hallitus on päättänyt kieltää muovipussien käytön, valmistamisen ja maahantuonnin.

Hallitus on ottanut käyttöön kovat sanktiot, saadakseen muovipussien käytön tyrehtymään. Pahimmillaan muovipussien käytöstä voi aiheutua neljän vuoden vankeustuomio, tai noin 32 500 euron sakko. Myös alin sakkorangaistus, noin 16 000 euroa, tuntunee tavallisen kansalaisen lompakossa. Joitakin poikkeuksia on säädetty yrityksille, jotka tuottavat muovia teollisiin tarkoituksiin.

Vastaavia kieltoja on käytössä monissa muissa Afrikan maissa, kuten Etiopiassa, Kamerunissa, Tansaniassa, Ugandassa ja Malawissa. Jotkut kenialaiset ovat pelänneet kiellon maksavan työpaikkoja, mutta ympäristöministeri Judi Wakhungu lupaa, että ympäristöystävällisistä materiaaleista valmistettavien pussien valmistus luo maahan uusia työpaikkoja.

YK on jo pitkään pitänyt muovipusseja yhtenä suurimmista uhista ympäristölle ja ihmisten terveydelle. Muovipussit tappavat lintuja, kaloja, ja muita eläimiä, saastuttavat matkailukohteita ja maatalousalueita, sekä tarjoavat  kasvualustan malariaa ja denguekuumetta levittäville hyttysille. YK:n arvion mukaan, jos muovipussien kulutus jatkuu nykyiseen tahtiin, on merissä vuonna 2050 enemmän muovia kuin kaloja.

Lähde: Metro UK