fbq

Muistatko vielä Speden Spelien Saija Hakolan? Rutkasti rikastunut kaunotar ei ole vanhentunut päivääkään – kuvat!

– Ehkä oli kohtaloni päätyä tekemään silloin kerran Spede show’ta. Siitä se sitten lähti, Saija Hakola-Tikanoja, 62, muistelee Seiskalle.

Espoolaisen Saija Hakolan (nyk. Hakola-Tikanoja) elämä sai mielenkiintoisen käänteen, kun tämä hakeutui 1980-luvun alkupuoliskolla MTV:lle töihin. Kouvolassa varhaislapsuutensa viettänyt Saija huhki Pöllölaaksossa freelancer-maskeeraajana.

Videolla Riku Nieminen kommentoi Speden pimeää puolta:

Eipä aikaakaan, kun kotimaisen viihdealan pioneeri, Pertti ”Spede” Pasanen iski Pasilassa nuoreen Saijaan silmänsä. Hän näki freelancer-maskeeraajassa runsaasti potentiaalia myös kameran edessä.

– Aloitin tosiaan niissä maskeeraushommissa Maikkarilla. Sitä kautta jouduin vähän kuin kylmiltään Speden tuotantoihin mukaan. Siitä se sitten lähti, Saija muistelee Seiskalle lähes 40 vuoden takaisia tapahtumia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Saijan ensimmäinen esiintyminen oli vain vilahdus vuoden 1985 elokuvahupailussa Uuno Epsanjassa. Seuraavina vuosina hänet nähtiin muissakin Uuno-elokuvissa sekä muissa suosituissa tuotannoissa kuten Spede show'ssa ja Pulttibois-sarjassa.

Saija Hakola kurvaili sportti-Mersulla – tältä Speden peleistä tuttu kiinteistönvälittäjä näyttää nyt

Nuoren Saija Hakolan elämä muuttui, kun tämä tutustui Pasilassa Spedeen.
Nuoren Saija Hakolan elämä muuttui, kun tämä tutustui Pasilassa Spedeen.

Kansa rakasti Saijaa

Parhaiten Saija muistettaneen kuitenkin Speden Speleistä, joka syöpyi varmuudella kaikkien aikalaisten verkkokalvoille. Ikonista tv-peliohjelmaa tehtiin peräti 14 vuoden ajan vuosina 1988–2002, ensin Kolmoskanavalla ja myöhemmin MTV3:lla.

Saija nähtiin ohjelmassa pitkään niin sanottuna "pallotyttönä" yhdessä Speden Pirre-tyttären kanssa. Viihdepioneerin kuoltua syksyllä 2001 Saija seurasi edesmennyttä Spedeä ohjelman juontajana. Kansalaiset pitivät Saijasta valtavasti.

Mutta pitikö Saija Speden kanssa työskentelystä? Onhan herra Pasasen väitetystä pimeästä puolesta uutisoitu runsaasti viime vuosina.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Speden pimeä puoli? Danny paljastaa viihdepioneerin oudot öiset kävelymarssit: ”Lähti nyrkit pystyssä ja uhkasi vetää turpaan”

Saija muistettaneen parhaiten Speden Spelien niin sanottuna 'pallotyttönä.'
Saija muistettaneen parhaiten Speden Spelien niin sanottuna "pallotyttönä."

”Parhaimpia työnantajia”

Saija Hakola-Tikanojan ei tarvitse pitkään pohtia vastaustaan. Lähes kahden vuosikymmenen hedelmällisestä yhteistyöstä Speden kanssa on vain positiivista sanottavaa. Työnantajana Pertti Pasanen oli kuulemma verraton.

– Hän oli oikeasti ihan parhaimpia työnantajia, Saija sanoo suoraan.

Danny muistelee Spede Pasasen pimeää puolta – uhkaili väkivallalla ja hukuttamisella

– Mitä nykyäänkin kuulee, niin freelancerit saavat tosissaan taistella palkoista eikä niitä aina maksetakaan. Mutta Speden kanssa se meni niin päin, että etkö voisi jo pistää laskua tulemaan. Ja aina maksettiin. Se toimi tosi hyvin.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Jos muistelen Speden Spelejä ja Spede Show’ta, niin se oli sellaista aikaa, että pieni piiri tykkäsi tehdä töitä samojen ihmisten kanssa. Ehkä oli kohtaloni päätyä tekemään silloin kerran Spede show’ta ja siitä se sitten lähti.

Saija muistelee pääosin lämmöllä pitkää yhteistä työtaivaltaan Spede Pasasen kanssa.
Saija muistelee pääosin lämmöllä pitkää yhteistä työtaivaltaan Spede Pasasen kanssa.

Vanhentunut päivääkään

Saijaa näkee nykyään enää harvoin parrasvaloissa. Tiistaina hän kunnioitti läsnäolollaan pian ensi-iltansa saavan Spede-elokuvan kutsuvierasnäytöstä. Sekin kertoo omalta osaltaan siitä, että pitkäaikaisella työntekijällä on työnantajastaan hyviä muistoja.

– Spede oli työnantajani vuodesta ’85, eli tämä elokuva sijoittuu enemmänkin aikaan, kun en vielä tuntenut häntä. Hauska päästä kurkistamaan ajassa taaksepäin, millaista hänen elämänsä on saattanut olla silloin.

Melkoinen kirppislöytö! Linnea Leino loksautti leuat läpikuultavassa mekossaan – kuvat Spede-elokuvan punaiselta matolta

Vaikkei vanhenemisessa tietenkään ole mitään vikaa, Saija näyttää ulkoisesti yhä 1990-luvun versiolta itsestään. Hän ei vaikuta vanhenneen päivääkään, joskaan ei myöskään kaipaa pätkääkään takaisin parrasvaloihin.

– En missään nimessä. Olen jättänyt julkisuuden pois elämästäni, mutta päätin nyt tulla tänne, kun oli tämmöinen kiva juttu.

Uskoisitko häntä 62-vuotiaaksi? Saija Hakola-Tikanoja ei vaikuta vanhentuneen päivääkään.
Uskoisitko häntä 62-vuotiaaksi? Saija Hakola-Tikanoja ei vaikuta vanhentuneen päivääkään.

Rikastunut rutosti

Kuten Seiskakin on uutisoinut, Saija vaihtoi tv-uransa jälkeen alaa erittäin menestyksekkäästi. Hän on leiponut poikkeuksellisen tuhtia tiliä kiinteistönvälittäjänä. Helsingin Solid Housessa operoiva Saija on yltänyt jopa satojen tuhansien vuosiansioihin.

Speden Speleistä tuttu Saija Hakola iski kultasuoneen: Jättitulot, ökyauto ja luksuskoti – kuvat!

– Jos tekee paljon töitä, siitä pitääkin saada palkka. Mutta ei se helpolla ole tietenkään tullut. Töitä on jouduttu tekemään ja vähän onneakin on ollut matkassa. Kovaa duunia, ei voi muuta sanoa, Saija kuittaa kohteliaasti.

Mitä varallisuus Saijalle merkitsee? Onko hän hemmottelija vai ennemminkin sukanvarteen säästäjä?

– Varmaankin jotain siltä väliltä. Ehkä täytyy ruveta säästelemään eläkepäiviä varten, Saija naurahtaa mutta tuumaa heti perään, ettei haaveile eläkepäivistä etelän lämmössä.

– Omistamme retkeilyauton. Jos sitä pääsisi jossain vaiheessa hyödyntämään, niin se olisi itselleni enemmän ominaista. Meillä on myös koira, jonka kanssa ei joka paikkaan voi lennelläkään.

Saija Hakola-Tikanoja osallistui tiistaina Spede-elokuvan kutsuvierasnäytökseen.
Saija Hakola-Tikanoja osallistui tiistaina Spede-elokuvan kutsuvierasnäytökseen.