Katso videot!

Miika, 47, jätti jo hyvästit rakkailleen – salama iski kesken metsästysreissun: Luulin, että minulla on neljä minuuttia elinaikaa

Kotimaa | 14.09.2021 07:47

Kyyhkysjahtia harrastavan Miika Jylhän, 47, maallinen taival oli loppua elokuussa utuisen sateisena aamuna ison kuusen juurelle, kun salama iski puun latvaan ja sieltä Miikaan.

Oltuaan tuntikausia passissa hän haki kaupasta evästä ja istahti retkijakkaralleen ison kuusen alle lounastamaan ja asetti reppunsa sekä haulikkonsa vierelleen.

– Jostain kauempaa alkoi kuulua ukkosen kumua ja näin salaman. Sen jälkeen ilma alkoi kuitenkin kirkastua. Yhtäkkiä jossain yläpuolellani jysähti mielettömän lujaa. Lensin ilmassa muutaman metrin päähän ja jäin maahan makaamaan.

Yhä tajuissaan ollut Miika ihmetteli, mitä oli tapahtunut.

– Sitten tunsin, että jalkani olivat liikuntakyvyttömät. En kuitenkaan alkanut panikoida, sillä olen perusluonteeltani rauhallinen.

Miika istui puun alla syömässä eväitä, kun salama iski. Puusta irtosi kappaleita.
Miika istui puun alla syömässä eväitä, kun salama iski. Puusta irtosi kappaleita.

Reidestä pulppusi verta

Miikan ensimmäinen ajatus oli, että toinen metsästäjä ampui häntä kohti vahingossa.

– Haistoin palaneen lihan hajun ja veren. Mielessä kävi, että oma haulikkoni oli jotenkin lauennut itseäni kohti. Tunsin, kuinka saappaani alkoi täyttyä verestä. Myös korvastani alkoi valua verta.

Miikan sydän löi yhä kiivaammin.

– Koitin sormellani takareittäni ja tunsin, että siellä on reikä. Onneksi olen pitänyt yllä ensiaputaitojani ja ymmärsin tehdä jalkaan vyölläni kiristyssiteen.

– Kun makasin metsässä verta vuotavana, uskoin kuolevani, ja sen vuoksi soitin ensimmäiseksi läheiselle ihmiselleni, Miika kertoi sairaalassa.
– Kun makasin metsässä verta vuotavana, uskoin kuolevani, ja sen vuoksi soitin ensimmäiseksi läheiselle ihmiselleni, Miika kertoi sairaalassa.

Lue lisää: Miikan raju metsäretki: Salama löi kyljestä ulos – ”Lensin ilmassa muutaman metrin päähän”

”Neljä minuuttia aikaa”

Miika sai pidettyä vyön kireällä ja alkoi etsiä taskustaan puhelinta.

– Mietin, että jos olen vahingossa ampunut reisivaltimoni puhki, minulla on noin neljä minuuttia elinaikaa.

Löydettyään puhelimensa Miika alkoi näppäillä vapaalla kädellään laitteen PIN-koodia.

– Puhelin oli myös saanut kovan tällin, eikä se auennut kahdella yrittämällä. Jäljellä oli enää yksi yritys, sen jälkeen puhelin menisi lukkoon. Luojan kiitos, se aukesi viimeisellä yrittämällä.

Luultuaan loppunsa olevan lähellä, Miika päätti soittaa ex-vaimolleen.

– Halusin jättää hyvästit rakkailleni. Kerroin lyhyesti tilanteeni ja pyysin ex-vaimoani sanomaan jälkikasvulleni, että isä rakastaa omiaan aina ja ikuisesti. Sen jälkeen soitin hätänumeroon.

Läheiset ovat lähettäneet ja tuoneet Miikalle kannustavia viestejä.
Läheiset ovat lähettäneet ja tuoneet Miikalle kannustavia viestejä.

Apu puolessa tunnissa

Pelastushenkilökunnan tulo kesti Miikan mukaan puolisen tuntia. Lopulta Miika kuuli lähestyvien hälytysajoneuvojen sireenien ääntä.

Pelastajajoukon antaessa ensiapua kovan onnen kyyhkystäjä oli vielä tajuissaan.

– Kuulin jonkun huutavan, että ”ei se olekaan haulikon aiheuttama, katsokaas tuota puuta, siihen on iskenyt salama ja myös tuohon mieheen”.

Miika kannettiin miesvoimin lavetilla metsikön läpi peltoaukealle laskeutuneen ambulanssikopterin kyytiin.

– Jossain vaiheessa taju pimeni, ja heräsin Oulun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolta karmeissa kivuissa.

Seuraavien päivien aikana Miikaa operoitiin useasta eri kohdasta. Salama oli tehnyt pahaa jälkeä iskettyään hänen takareiteensä ja tultuaan suihkunomaisina säihkeinä ulos varpaista ja toisesta kyljestä.

Teksti:Kai Merilä
Kuvat:Atte Kajova ja Miikan albumi
Jaa Artikkeli:

KATSO SEURAAVAKSI

Esko Kovero jakaa intohimoisen harrastuksen rakkaansa kanssa: Voi katsoa yhdessä auringonlaskun kaunista hetkeä ja fiilistellä luontoa

Katso video!

Pahamainen betonikeskittymä kätkee sisäänsä vaikuttavia nähtävyyksiä! Kimmo Vehviläinen esittelee Seiskalle Keravan – video!

Katso video!

”Vierähti siinä kyynel jos toinenkin” Muutto palautti Nina Mikkosen unohtuneet muistot: Timo ehti asua siellä kanssamme 24 päivää

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!