Maailman parhaassa ravintolassa työskennellyt kokki Kim Mikkola paljastaa: Näin luksusillallisen kallis hinta syntyy!

Vuonna 2017 Suomeen palannut huippukokki Kim Mikkola, 30, työskenteli pitkään johtotehtävissä maailman parhaassa ravintolassa, tanskalaisessa Nomassa.
Noma on 2000-luvun suurin ravintolatapaus. Ravintoloitsija René Redzepi loi uuden pohjoismaisen keittiön, joka on ravintolamaailman jäljitellyimpiä trendejä. Noma on myös valittu maailman parhaaksi neljä kertaa.
Nomassa illastaminen viineineen maksaa 535 euroa, eikä ravintolasta tahdo saada pöytää, vaikka haluaisi.
– Niin Nomassa kuin omassa ravintolassani Inarissa luksus on jotain, mikä ei ole kallista hankintahinnaltaan, vaan siihen on käytetty paljon aikaa, Kim Mikkola kuvailee.
Nomassa raaka-aineiden käsittelyyn käytetään päivittäin lukemattomia tunteja.
– Seljankukkia tuli kaudessa puoli tonnia. Jokainen kukka nypittiin yksitellen öljyyn tai jäähän, etteivät ne tummuisi.
– Esimerkiksi porojäkälä laitettiin keräämisen jälkeen veteen, sitten sitä huljuteltiin ja lopuksi nypittiin pinseteillä puhtaaksi. Sen jälkeen jäkälä ryöpättiin, uppopaistettiin, kuivattiin ja ruiskumaalattiin suklaalla. Ja siitä saatiin vain yksi komponentti annokseen, Kim selittää.