fbq
Kotimaa
02.06.2021 06:36
Teksti: Eetu Ampuja, Lahti|Kuvat: Matti Matikainen
Mika Pohjonen
Laulaja Mika Pohjonen esittelee tulipalossa tuhoutuneen kotinsa - "Koko katto paloi savuna ilmaan"
Kotimaa
02.06.2021 06:36
Teksti: Eetu Ampuja, Lahti|Kuvat: Matti Matikainen

Vuoden 1992 tangokuningas Mika Pohjonen, 47, harppoo mietteliäänä omakotitalonsa raunioilla. Tiilitalon jykevä runko on yhä pystyssä, mutta kattoa ei enää näy. Tilalla on vain rakennusliikkeen väliaikainen katos. Koko koti on ympäröity rakennustelineillä, ja työkoneet pauhaavat.

Talon sisällä on oltava varovainen, ettei tiiliä putoa välipressun läpi kupoliin.

– Meillä olisi kyllä hyvä olla kypärät päässä, Mika hymähtää Seiskan reportterille ja kuvaajalle.

– Kyllähän tämä näky vetää hiljaiseksi. Joka kerta täällä käydessä tulee huokaistua syvään. Varmaankin mieliala alkaa kohentua, kun pääsemme purkuvaiheesta rakentamaan jotain uutta.

 Syttymissyy selvisi

Puoli Suomea hätkähti maaliskuisena aamuna, kun tieto Mikan kotitalon tulipalosta levisi kulovalkean tavoin. Liekit löivät Lahden Parsikadulla niin, että paikalle hälytetyn Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sammutustyöt jatkuivat pitkälle iltapäivään.

Tuolloin ilmassa oli paljon kysymyksiä. Nyt muutama kuukausi myöhemmin savu on kirjaimellisesti hälvennyt. Mikan mukaan epäilyt palon syttymissyystä osoittautuivat oikeiksi.

– Se oli sähköpalo, eli sähköjohdoista lähtenyt. Siellä on joku jyrsijäntyyppinen käynyt järsimässä, orava tai vastaava. Talon yläpohjasta löytyi selkeä syttymispaikka, hän selostaa osoittaen kärventyneitä kattorakenteita.

mika
Automyyjä-oopperatähden maailma muuttui maaliskuussa tulipalon vuoksi. – Lopulta kaikki kuitenkin  sujui hyvin. Oli se silti hurja kokemus.

Virraton hälytin huusi

Onni onnettomuudessa oli, että palo syttyi aamulla eikä vaikkapa keskellä yötä. Mikan avopuoliso Ulla Bürger oli juuri ehtinyt poistua päivän asioille, mutta Mika lapsineen ja muutama remonttimies olivat kaikki sisällä talossa.

– Olin vessassa, kun palohälytin alkoi soida. Remppakaverit tekivät viimeisiä listoituksia aivan hälyttimen vieressä ja ihmettelivät, kun se alkoi huutaa.

Asunnossa oli sahattu listoja, ja Mika ajatteli herkän palohälyttimen kenties reagoineen johonkin siitä syntyneeseen katkuun.

– Menin kuittaamaan laitetta hiljaiseksi, mutta ihmettelin, kun siitä olikin virrat pois.

mika
Kun liekit löivät kotitalossa, Mikan piti luovuttaa matkailuauto asiakkaalle. – Ei siinä voinut sanoa, ettei teillä olekaan lomaa, kun meillä palaa talo! Homma oli vain hoidettava.

”Katto oli tulessa”

Mika ja remppamiehet päättivät tuulettaa taloa. Ikkunoiden avaaminen avasi kuitenkin myös silmät: ulkosalla näkyi siihen malliin savua, että he tajusivat jonkin olevan pahasti vialla. Seuraavassa hetkessä koko talo oli evakuoitu.

– Seuraavassa hetkessä Ulla ajoi takaisin pihaan ja totesi katon olevan tulessa. Sisällä sitä ei pystynyt havainnoimaan, koska olimme tehneet talossa remonttia ja tottuneet erilaisiin remonttikatkuihin. Emme olleet sisällä havainneet mitään tulipaloon viittaavaa, Mika muistelee.

– Näin jälkeenpäin ajatellen ihmeen hyvin sitä pystyi sellaisessa tilanteessa toimimaan: välittömästi soitto hätäkeskukseen, palokunta paikalle ja komensin kaikki ulos!

mika
Rakenteet kestivät palon. Vielä työmaalla ei kuitenkaan paljon uuden rakentamista näy.

Kolmen tunnin härdelli

Mikalla ei ollut varaa jäädä tuleen makaamaan. Seurasi kolmetuntinen rumba, jonka aikana Mika asioi palomestarin, poliisien ja vakuutusyhtiön kanssa. Toimittajatkin soittelivat taukoamatta.

Kaiken kaaoksen keskellä työtkin velvoittivat. Sen hän tosin muisti vasta myöhemmin kiikuttaessaan tyttönsä tilapäisesti muutaman kilometrin päähän autoliikkeeseensä turvaan.

– Heti pihaan saavuttuani huomasin matkailuauton, joka piti luovuttaa asiakkaalle neljän minuutin päästä. Tilanne oli aika hektinen, mutten voinut ilmoittaa asiakkaalle, että heidän lomansa on peruttu koska meidän talomme palaa, Mika naurahtaa.

– Niinpä hoidin äkkiä kaikki paperiasiat kuntoon ja auto luovutettiin asiakkaalle. Sen jälkeen hoidin lapsia ja tilasin heille vähän ruokaa, kunnes palokunnalta tuli tieto, että talosta voisi vielä mahdollisesti pelastaa jotain ennen kuin sisäkatot sortuvat.

palo
Entinen koti on nyt pelkkää työmaata.

Satojentuhansien vahingot

Vaikka Mikalla ja perheellä oli onnea matkassa, maaliskuiseen tulipaloon liittyy myös huonoa tuuria. Vuonna 1984 rakennetussa tiilitalossa oltiin näet juuri tekemässä mittavaa vesivahinkoremonttia.

– Se oli jo loppusuoralla. Olimme eläneet pari kuukautta remontin keskellä, ja ajattelimme pääsevämme siitä vihdoin eroon. Noh, niin ei ihan käynyt, Mika hymähtää katsellessaan hiiltyneitä kattorakenteita.

Vesivahingon jälkeen kansansuosikki oli ajatellut, että kun paikat kerran revitään auki, samalla voisi uusia muutakin. Niinpä taloon asennettiin uudet väliovet, seinät maalattiin ja lattiapinnat uusittiin. Tyttäret ehtivät nukkua vain pari yötä uusituissa huoneissaan.

palanut
Palanut talo oli rakennettu vuonna 1984.

Talo nokiveden vallassa

Sisäremontin vuoksi irtaimistoa oli jouduttu siirtelemään. Pahaksi onneksi valtaosa tavaroista oli väliaikaisesti juuri siinä päässä taloa, jossa palo syttyi. Ja se mitä tuli ei tuhonnut, nokinen sammutusvesi teki lopuista selvää.

– Sitä valui kaikkialle, monta päivää vielä palon jälkeenkin. Käytännössä kaikki rakenteet täystiilitalon tiilirunkoa lukuun ottamatta pitää purkaa, Mika selostaa rakennuskoneiden mölyssä.

– Se ei ole ihan yksinkertaista, kun talo palaa. Syntyy savuvahinkoja, sammutusvesi valuu rakenteisiin ja joka paikka on täynnä sitä nokivettä. Pelkästään kaapistojen purkamiseen menee valtavasti aikaa, rakenteista puhumattakaan.

mika

Jättimäinen lasku

Kaksi kuukautta tulipalon jälkeen purkutyöt ovat yhä täydessä vauhdissa. Tontilla parveilee rakennusmiehiä ja erilaisia työkoneita on siellä täällä, eikä uudelleenrakentamisesta näy vielä minkäänlaista merkkiä. On helppo ymmärtää kustannusten olevan valtavat.

– Nyt puhutaan sadoistatuhansista, mutta kuinka monesta sadasta, sitä en osaa sanoa. Tämä on joka tapauksessa tosi mittava projekti - en edes tarkalleen tiedä, kuinka paljon täällä on porukkaa töissä!

Mika kiittelee tähänastista yhteistyötään vakuutusyhtiön kanssa.

– Syväluotaavia vakuutusasioita ei ole vielä käyty läpi, mutta tähän asti kaikki on hoidettu tosi hienosti. Hätämajoitus järjestyi heti, ja saimme itse vaikuttaa jopa tilapäismajoituksemme sijaintiin.

Vielä vuosi odottelua?

Uusi väliaikainen koti löytyi aivan toiselta puolelta Lahtea kuin mitä Mika itse oli alun perin ajatellut. Tyttärien mielipide painoi kuitenkin eniten vaakakupissa.

– He perustelivat sen minulle hyvin. On ollut tosi tärkeää päästä asettumaan aloillemme. Tosin eihän sitä kukaan tiedä, miten pitkään tämä järjestely vielä kestää.

Varovainen toive olisi päästä muuttamaan takaisin aikaisintaan vuoden päästä.

– Lähtökohtana on rakentaa tähän uusi talo ja päästä joskus muuttamaan tänne takaisin. Loput ovat yksityiskohtia, jotka selviävät sitten aikanaan. Meillä on tällä hetkellä paikka, jossa olla ja asua perheenä. Se on pääasia.

mikaulla
Mika ja Ulla sekä lapset asuvat yhä tilapäismajoituksessa. Takaisin muuton aikataulusta ei ole mitään tietoa. – Varmaankin vuosi on jonkinlainen valistunut arvio.
Tilaa Seiskan uutiskirje! »