Kuvitteli pääsevänsä kaahaamaan ambulanssilla! Marko Maunuksela päätyi lähihoitajaksi sattumalta: Kaikki lähti huulenheitosta

Kotimaa | 05.04.2021 08:01

Vuoden 2010 tangokuningas Marko Maunuksela, 47, on palannut takaisin hoitoalalle. Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalalta lähihoitajaksi vuonna 1996 valmistunut tangokuningas työskentelee parhaillaan mielenterveyskuntoutujien parissa.

Lue lisää: Marko Maunuksela palasi ”oikeisiin töihin” – tangokuningas uurastaa lähihoitajana: Vain lääkelupa puuttuu!

Lähihoitajaksi sattumalta

Tangokuningas päätyi aikanaan hoitajakouluun sattumalta. Alun perin hän valmistui automekaanikoksi vuonna 1994, mikä sai miettimään tulevaisuutta.

– Kaikki lähti oikeastaan huulenheitosta. Luokkakaverini pohti, että mitähän tekisi seuraavaksi. Pitäisikö lukea ambulanssikuskiksi?

Markosta ehdotus kuulosti hyvältä, ja hän itse haki sekä pääsi lähihoitajakoulutukseen Seinäjoen terveydenhuolto-oppilaitokseen. Kyseessä oli ensimmäinen vuosikurssi, josta valmistui lähihoitajia nuorisoasteen puolelta.

Tuleva tangokuningas ei tiennyt yhtään, mihin oli menossa. Lähihoitajan nimike oli outo vielä silloin.

– Menin kouluun ajatuksella, että minusta tulee ambulanssikuski ja pääsen ajamaan kovaa ambulanssilla, Marko nauraa.

Viime vuosi oli Markolla vielä melko  työntäyteinen. – Vuodenvaihteen jälkeen  työjuttuja tippui pois. Tuli sellainen olo,  että nyt pitää keksiä jotain. Jos olisin  käyttänyt kaikki sukanvarsisäästöni, olisin  voinut selvitä syksyyn asti. Haluan kuitenkin häärätä ja puuhata, sillä en osaa olla  tekemättä mitään, tangokuningas sanoo.
Viime vuosi oli Markolla vielä melko  työntäyteinen. – Vuodenvaihteen jälkeen  työjuttuja tippui pois. Tuli sellainen olo,  että nyt pitää keksiä jotain. Jos olisin  käyttänyt kaikki sukanvarsisäästöni, olisin  voinut selvitä syksyyn asti. Haluan kuitenkin häärätä ja puuhata, sillä en osaa olla  tekemättä mitään, tangokuningas sanoo.

Lue myös: Maalta kaupunkiin! Laulaja Marko Maunuksela elämänmuutoksestaan: Siivoaminen on helpompaa!

Etsin ratkaisuja

Nykyisin ambulanssikuskiksi pitää käydä 4,5-vuotinen ensihoitajakoulutus. Vielä viime vuosituhannen lopulla lähihoitajatkin saattoivat päästä niihin hommiin,

– Minulle alkoi ala vasta pikkuhiljaa valjeta. Työharjoittelujen jälkeen huomasin, että mielenterveyspuoli on minun juttuni.

Marko näkee työssänsä monenlaisia ihmiskohtaloita. Pitkien vuorojen jälkeen takki on usein tyhjä. Hän kuitenkin nauttii, että saa olla etsimässä ratkaisuja ihmisten vaikeisiin tilanteisiin.

– Minusta ei olisi sellaiseen perushoitoon, mitä tehdään vuodeosastoilla tai vanhainkodeissa. Tykkään enemmän aivoihin kohdistuvasta hoidosta, ohjata ja keskustella. Työni on paljon arkiasioiden opettamista. Arjen pyörittäminen on monille hyvin haasteellista.

Lue myös: Maaseutu ja kaupunki yhdistyy! Marko Maunuksela esittelee Seinäjoen suosikkikohteet – video!

Kun mieli sairastuu, ei vanhalla elämänhistorialla ole mitään merkitystä. Sairastua voi yhtä hyvin niin korkeassa virassa oleva poliitikko kuin laitapuolenkulkijakin.

– Kun aivosolut menevät solmuun, ovat kaikki samalla viivalla. Se on niin kuin yleisessä saunassa: kun vaatteet riisutaan ja mennään yhdessä alasti lauteille, niin tittelit katoavat.

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!