fbq
Patrik Laine & Jari Litmanen.

”Kovempi rekordi kuin sulla!” Jari Litmanen leukaili Patrik Laineelle – tiesitkö, miten jäätävän kova lätkälupaus Litti oli aikoinaan?

NHL-seurat Columbus Blue Jackets ja Colorado Avalanche kohtaavat tällä viikolla toisensa kahdesti Tampereella. Dollarimiehistöt mittaavat paremmuuttaan Nokia-areenalla peräkkäisinä päivinä, perjantaina 4.10. ja lauantaina 5.10.

Jari Litmanen Seiskan videohaastattelussa Lahdessa:

Molemmat NHL-seurat saapuivat Suomeen jo maanantaina, Blue Jackets useita tunteja Avalanchea aiemmin. Columbuksen sinitakit hakivat tuolloin tuntumaa pitkän lennon jälkeen Helsingin Jätkäsaaren kuplahallin tekonurmelta.

Sattumoisin samaisessa hallissa päivysti myös muuan Jari Litmanen. Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija oli omien sanojensa mukaan tekemässä tv-töitä tuleviin jalkapallon MM-kisoihin liittyen, kun NHL-seuran pelaajat pölähtivät paikalle.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Siinä sitten katseltiin, kun Columbus pelasi vähän jalkapalloa, Litmanen kertoo Seiskalle ravintola Hookin VIP-avajaisissa Lahdessa.

Oheisella videolla Blue Jacketsin pelaajat yrittävät lausua Tampereen suomalaisittain:

Kaikesta päätellen kiekkoköriläät eivät ymmärrettävästi olleet pitkän lennon jälkeen aivan terävimmässä iskussa. Litmasen suu vääntyy leveään hymyyn kysyttäessä, miltä NHL-miljonäärien jalkapalloilu Kuninkaan silmään oikein näytti.

NHL-tähdet Suomessa! Mikko Rantanen dominoi Löylyssä, Ismo Leikola hauskuutti hotellissa – Fazerilla piipahtanut supertähti hehkutti estoitta: "Suomalainen kuningas"

– No sanotaan näin, että edellispäivän matsi painoi varmaan vielä jaloissa. Ja varmaan vielä siitä tullut tappiokin henkisesti.

– Vähän oli heillä vielä verkkaista. Se oli kyllä varmaan tarkoituskin, vähän verrytellä ja palautella pitkän lennon jälkeen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Litmanen kertoo myös ehtineensä jutella kuplahallin uumenissa Columbuksen suomalaisen maalipyssy Patrik Laineen kanssa. Kaksikon välinen keskustelu kääntyi kuulemma luontevasti loppuviikon Tampereella pelattaviin NHL-otteluihin.

Suomalaistähden leuka loksahti, kun NHL:n pelätyin valmentaja kyykytti kunnolla venäläismiljonääriä – tällaiseen tyranniaan kykeni vain ”Rauta-Mike”

– Pate kertoi, ettei ollut koskaan ennen pelannut Nokia-areenalla. Kysyin häneltä, ettetkö ole koskaan salaa käynyt siellä missään vaiheessa? Oli hän kuulemma siellä joskus treenaamassa käynyt, Litti valaisee.

Litmasen mukaan Laine oli myös maininnut Tampereen vanhan kiekkopyhätön, jo 1965 valmistuneen Hakametsän jäähallin. Se on tuttu halli lahtelaiselle Litmasellekin, joka oli nuoruudessaan myös huippulupaava jääkiekkoilija.

Urheilumaailma ei saa koskaan tietää, miten kova luu Litmasesta olisi tullut kiekkokaukaloissa. Varmaa on vain se, että lahtelaisella poikkeusyksilöllä oli kaikki eväät loistaa myös lätkän parissa. Ja niin hän loistikin, aina 15-vuotiaaksi asti.

Jari Litmanen, 51, hyppäsi mukaan ravintolabisnekseen. Hän on osakkaana Lahteen avatussa siipiravintola Hookissa. KUVA: EETU AMPUJA
Kaikkien aikojen suomalaisfutari Jari Litmanen, 51, hyppäsi mukaan ravintolabisnekseen. Hän on osakkaana Lahteen avatussa siipiravintola Hookissa. KUVA: EETU AMPUJA
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Tuolloin lajiksi valikoitui lopullisesti jalkapallo, ja loppu on huikeaa suomalaista urheiluhistoriaa. Ennen lätkän lopettamistaan Kiekkoreippaan kasvatti takoi kaukalossa murhaavia tehoja yhdessä Marko Jantusen ja Toni Koivusen kanssa.

Yksi on suomalaisten NHL-pelaajien ylivoimainen palkkakunkku – kovatuloisten listalla mukana superyllättäjä, Mikko Rantasen tuloissa raju pudotus

– Sanoin Patelle, että mulla on varmaan kovempi rekordi Hakametsästä kuin sulla! Olen useamman kerran pelannut siellä lätkää enkä ikinä hävinnyt, Litti naurahtaa.

– Pate naureskeli ja vastasi, että hän on kyllä hävinnyt Hakametsässä. Tosin hänellä on varmaan vähän enemmän otantaakin…

Patrik Laineen lämäri kylvi kauhua Hakametsässä keväällä 2016.
Patrik Laineen lämäri kylvi kauhua Hakametsässä keväällä 2016.

Maailman kolmanneksi parhaaksi jalkapalloilijaksi vuonna 1995 arvostettu ja tuolloin Mestarien liigankin voittanut Litti sanoo seuraavansa yhä lätkää. Lahtelainen olisi saatettu nähdä viikonloppuna Nokia-areenassakin, ellei Jarilla olisi tärkeitä menoja.

Hänet on näet kutsuttu neljäksi päiväksi Amsterdamiin, jonka seurajoukkue Ajaxissa Litmanen löi aikoinaan ryminällä läpi ja jonka punavalkoisessa pelipaidassa nousi 1990-luvulla raketin lailla maailmanmaineeseen.

Hulppea kaupunkiasunto ja komea kesäparatiisi – NHL-tähti Mikko Rantanen on 52 miljoonan euron mies

Kymppipaikan maestron ansiosta Hollannissa on jopa kastettu poikalapsia Jareiksi. Lahtelainen on yhä puolijumalan asemassa tulppaanimaan pääkaupungissa, jossa Litti tapaa loppuviikolla entisiä pelikavereitaan.

Litmanen lukeutui 90-luvun puolivälissä planeetan kovimpiin jalkapalloilijoihin. Keväällä 1995 irtosi Mestarien liigan voitto, vuotta myöhemmin Mestarien liigan maalikuninkuus.
Litmanen lukeutui 90-luvun puolivälissä planeetan kovimpiin jalkapalloilijoihin. Keväällä 1995 irtosi Mestarien liigan voitto, vuotta myöhemmin Mestarien liigan maalikuninkuus.

– Koko viikonloppu menee Amsterdamissa, yhä sujuvasti hollantia puhua Litmanen kuittaa.