Kokkisodan tähti Tommi Tuominen kokkaa kelloon katsomatta: Parisuhteet ovat menneet kiville!

Huippukokki tekee viikossa 30 tuntia enemmän töitä kuin tavallinen suomalainen.
Suomen vanhimman yhä toimivan Michelin-ravintolan omistaja Tommi Tuominen lepää vain sunnuntaisin. 14 vuotta helsinkiläistä Demoa rautaisella otteella johtanut Tommi on piristävä poikkeus huippukokkien joukossa. Julkisuudessa paistattelun sijaan hän viihtyy parhaiten veitsen varressa.
Tommi tekee 70-tuntista työviikkoa, joka on 30 tuntia enemmän kuin tavallisella tallaajalla. Yksityisyrittäjä ei kelloon katso, sillä oma maine on pelissä koko ajan.
– Michelin-ravintolassa ruoan pitää olla täydellistä 300 päivänä vuodessa. Koskaan ei voi tietää, milloin tarkastaja marssii ovesta sisään. Samalla meillä on sairastumisia ja irtisanoutumisia niin kuin missä tahansa työpaikassa. Pahimmillaan Demossa on ollut vain yksi vakituinen työntekijä, eikä sekään saanut näkyä asiakkaalle. Kun joutuu tekemään kaiken itse, tekisi välillä mieli vain panna lappu luukulle, Tommi myöntää.
Kestokyvyn rajoja hipovista työmääristä huolimatta Tommi lisäsi viime vuonna vielä kierroksia. Hän avasi keväällä perinneruokaa tarjoavan Finnjävelin ja lupautui klassikko-ohjelma Kokkisodan tähdeksi.
– Minulle sanottiin jo vuonna 2003, että tahtini ei voi jatkua kauaa. Vaikeuksista huolimatta en ole palanut kertaakaan täysin loppuun ja pysyn edelleen junnujen vauhdissa. Oma ikäluokka on pudonnut keittiöhommista jo melkein 10 vuotta sitten. Kai se kertoo siitä, että olen oikealla alalla, huippukokki miettii.
Menestyksellä on hintansa, sillä Tommi ei ole ehtinyt perustaa perhettä.
– Ravintolat ovat lapsiani. Myönnän, että vuosien varrella aika monta parisuhdetta on mennyt kiville duunin takia. Ei työtahtiani moni nainen jaksa vuosikausia katsella, tyttöystävänsä ja kolmen koiran kanssa elävä Tommi tunnustaa.
Ennen Tomi Björckin miljoonia ravintola-alaa pidettiin kroonisesti kannattamattomana bisneksenä. Uskotaan, ettei Michelin-ravintoloilla voi edes tehdä tulosta.
– Olen helvetin ylpeä, että Demo on ollut 14 vuotta voitolla. En kaipaa äkkirikastumista, vaikka lotto onkin vetämässä. Keittämällä tuskin tulen lähivuosina miljonääriksi, Tommi aprikoi.
20-vuotisen kokkiuransa varrella Tommi on muistanut myös palkita itseään.
– Tykkään nopeista autoista, hienoista kelloista ja ulkomaanmatkoista niin kuin muutkin miehet. Olen mielestäni ansainnut paljon hyvää. Kun aloitin keittiöissä, lupasin itselleni, että kokkaan Porschen ennen kuin täytän 30 vuotta. Tavoite täyttyi neljä vuotta etuajassa.
Suomalaisen ravintolamaailman eturintamassa marssiva Tommi ei osoita väsymisen merkkejä. Kilpailuhenkinen kokki nauttii siitä, että taistelu huippuravintoloiden välillä muuttuu joka vuosi kovemmaksi.
– Olen viettänyt ravintoloitsijana monia unettomia öitä ja ollut epätoivon partaalla. Toisaalta en minä enää voisi olla kenelläkään muulla töissä. Rakastan tätä vapautta, Tommi päättää.