Kokki Kim Mikkola nousi nuorena huippuravintolan keittiössä johtotehtäviin: ”Olen keittiökommunisti!”

Helsinkiläisen ravintola Inarin nokkamies Kim Mikkola, 30, sai toissa viikolla ensimmäisen Michelin-tähtensä.
Ennen Michelin-julkistusta Kim oli monelle täysin tuntematon nimi, vaikka hänen ansioluettelonsa on vailla vertaa.
Vuonna 2017 Suomeen palannut huippukokki työskenteli pitkään johtotehtävissä maailman parhaassa ravintolassa, tanskalaisessa Nomassa.

Noman keittiössä Kimille selvisi, mikä on maailman ja Suomen parhaan ero.
– Intensiteetti oli parikymmentä kertaa kovempaa kuin missään muualla. Se oli ihan sairasta.
Alkujärkytyksen jälkeen Kim löysi Nomasta paikkansa. Sitten tuli katastrofaalinen vuosi 2013. Nomassa todettiin norovirus, asiakkaat sairastuivat ja ravintola menetti tittelinsä maailman parhaana.

– Se oli ”tietenkin” meidän uusien kavereiden vika, vaikka en ollut edes vuorossa. Tuntui, että jäämme historiaan joukkueena, joka pilasi kaiken.
Tanskalainen nainen pelasti kodittomana eläneen huippukokki Kim Mikkolan: ”Esitti tyttöystävääni!”
Kim sai ylennyksen sous chefiksi eli kettiöhierarkiassa toiseksi korkeimmalle portaalle. Moni yllättyi, kun nöyrä suomalainen nostettiin johtoon.
Vaatimattomalle miehelle on vaikea arvioida syitä ylennykselle.
– Minulla on hyvät perustaidot, hahmotuskykyä ja halu oppia. Olen keittilökommunisti, jolle on tärkeintä joukkueen menestys. En ajattele itseäni.
Vuonna 2014 Noman joukkue nousi takaisin maailman huipulle. Se oli Kimin uran paras hetki.