fbq
Tytöt 18

Kohusarja ongelmanuorista: 17-vuotias Malla haluaa naimisiin murhaajan kanssa - kamppailee huumekoukun ja raiskaustraumojen kanssa

Mediassa on totuttu lukemaan uutisia laitosnuorten hatkareissuista ja rikoksista. Niissä artikkeleissa ääneen eivät ole kuitenkaan päässeet itse nuoret.

Ylen kohuttu uutuusdokumenttisarja Tytöt 18 antaa suunvuoron näille nuorille. 

Sarjassa sukelletaan harvinaisen lähelle nuoria, jotka asuvat laitoksissa tai heidän elämänsä on kokenut kolhuja, joiden seurauksena aikuistuminen on hankalaa. On päihdeongelmaa, rahahuolia ja järkyttäviä raiskaustapauksia.

Uusi dokumenttisarja: Oululainen lukiolaistyttö ryyppää 14 päivää putkeen ja herää alkoholipsykoosista: "Voin kuolla tähän"

Viisi vuotta laitoksessa asuneen Mallan elämäntarina on sydäntäsärkevä. Sarjan edetessä hän täyttää 18 vuotta, ja edessä on muutto omaan kotiin.

Elämä laitoksessa on harmaata ja yksinäistä, ja Malla tappaa aikaansa käyttämällä huumeita. 

Sarjaa seuratessa voi huomata, kuinka isona osana Mallan elämässä näyttäytyy eritoten yksinäisyys. Malla kertoo kameroille, kuinka kaikki lähellä olevat ihmiset ovat hylänneet hänet. Vanhempiensa kanssa hän ei ole tekemissä. Kerran kuukaudessa hän pääsee käymään kaupungilla. Sielläkin Malla viettää aikaansa pääasiassa yksin.

– Koen, ettei minua ole rakastettu koskaan. Perheessä tai sukulaisten keskuudessa. Haluaisin korjata mun ja vanhempien välit, mutta se vaatii myös mun vanhempien puolen. 

Malla kertoo, että hänen isänsä on asettanut hänelle ehdot. Niin kauan kuin hän seurustelee poikaystävänsä kanssa, ei isän kotiin ole asiaa. Malla kertoo tutustuneensa poikaystäväänsä psykiatrisella osastolla, ja nyt tämä istuu saamaansa tuomiota.

Malla ei kerro, mistä rikoksesta mies on saanut tuomion. 

– Elinkautisesta tuomiosta puhutaan kuitenkin, hän paljastaa sarjassa.

Suomessa elinkautinen tuomitaan ainoastaan murhasta.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Malla ja poikaystävä suunnittelevat naimisiinmenoa. Sarjassa Malla menee hääpukuliikkeeseen sovittelemaan pukuja yksin. Naimisiinmenolla on Mallalle tärkeä merkitys. 

– Sitten kun me mennään naimisiin, niin tiedän, että hän rakastaa minua eikä ole hylkäämässä, kuten kaikki muut ihmiset mun elämässäni. 

Täällä asuvat Suomen vaarallisimmat naiset - Ylen uutuussarja esittelee elinkautisvanki Liljan, joka odottaa elinsiirtoa

Läheisiä ystäviäkään Mallalla ei liiemmin ole. Kavereita hänellä löytyy pääasiassa huumepiireistä. Mielellään hän ei kuitenkaan heidän kanssaan ole, vaan yrittää välttää heitä kaupungilla ollessaan. 

Hän haaveili kouluun logistiikkalinjalle mennessään, että saisi sieltä ystävän, tuloksetta.

– Toivoin, että olisin löytänyt täältä edes yhden ystävän. Yksi olisi riittänyt, mutta ei, Malla harmittelee. 

Malla on joutunut kokemaan nuoruudessaan myös hyväksikäyttöä. Muutama vuosi sitten hän lähti karkureissulle eli hatkaan. Hän oli mennyt kaupungille etsien ihmistä, jolta voisi saada huumeita. Malla oli kohdannut miesjoukon, jonka kanssa oli mennyt hotelliin. Tilanne oli eskaloitunut siihen, että häntä käytettiin hyväksi. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Linna: Elinkautisvanki Lilja tutustui puolisoonsa sellinsä ikkunasta – aviopari pitää yhteyttä toisiinsa nerokkaalla tavalla

Tytöt 18
Tytöt 18 -sarjassa seurataan Mikin, Sunisan, Aliisan ja Mallan elämää aikuisuuden kynnyksellä. 

Malla on joutunut odottamaan oikeudenkäyntiä jo kolme vuotta.

– Tuntuu ihan paskalta, että joutuu pitkittämään tällaista ja joutuu tapaamaan ne tyypit. Se on todella ahdistavaa. 

– Syyte on törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. 

Mallalle koittaa sarjan lopussa viimein se päivä, kun hän pääsee muuttamaan omilleen. Muuttopäivä on hänen syntymäpäivänään. 

– Olen haaveillut tästä päivästä pikkutytöstä saakka, ja nyt se tapahtuu. 

Malla on toiveikas tulevaisuuden suhteen ja suunnittelee käyvänsä viikoittain huumeseuloissa, jotta voisi osoittaa läheisilleen pärjäävänsä. Hän uskoo, ettei uudessa tilanteessa edes kaipaa huumeita. 

Syntymäpäivä kruunautuu, kun puhelimeen kilahtaa viesti hänen isältään. 

– Ei olla oltu vuosiin yhteydessä, eikä hän ole halunnut puhua mulle. Tuntuu hyvältä, että ihminen, jonka olen luullut vihaavan mua, välittää sen verran, että onnittelee minua syntymäpäivänä, Malla iloitsee.

Linna: Elinkautisvanki Lilja tutustui puolisoonsa sellinsä ikkunasta – aviopari pitää yhteyttä toisiinsa nerokkaalla tavalla

Malla haluaisi korjata välit isäänsä. Hän kertoo sydämessään rakastavansa isäänsä. 

–Toi oli ehkä paras lahja, mitä voi saada 18-vuotisyntymäpäivälahjaksi, Malla toteaa onnellisena kameralle. 

Yksinolo on Mallalle uutta. Turvakseen hän asettelee sängylle kymmenkunta pehmolelua. Syntymäpäiviään hän viettää makoillen yksin sängyssä pehmolelu kainalossaan. 

Yksinasuminen ei suju lopulta kuitenkaan mutkitta. Jakson lopussa selviää, että pari päivää muuttamisen jälkeen hänen piti hakeutua osastolle.

– Olen laitostunut tässä vuosien varrella, että kotona oleminen on vaikeaa. Onneksi sain apua. On parempi olla. 

Tytöt 18 katsottavissa Yle Areenassa ja 23.2. alkaen TV2:llä.