fbq
Kotimaa
07.10.2021 15:46
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: All Over Press
Mato Valtonen
Kirja: Sleepy Sleepersin roudarilta irtosi silmä - sai keikalla lasipullosta
Kotimaa
07.10.2021 15:46
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: All Over Press

Mato Valtonen tunnetaan 1970-luvun puolivälissä Suomen rocktaivaalle singahtaneesta Sleepy Sleepers -yhtyeestä sekä 1990-luvulla villinneestä Leningrad Cowboys -yhtyeestä.

Torstaina ilmestyi Vesa Kontiaisen, Kjell Starckin ja Mato Valtosen kirja Mato Valtonen – Hullunrohkea monitoimielämä (Docendo), jossa Valtonen muun muassa palaa pahennusta aiheuttaneiden yhtyeidensä vaiherikkaisiin keikkamuistoihin.

Vuosi 1979 oli yhtyeen roudareille traaginen. Valtonen muistelee kirjassa, että Sleepy Sleepers oli Rukalla valmistautumassa juhannuskeikkaan ja Tepu Eskola sääti kitaravahvistimia paikoilleen. Leppoinen tunnelma vaihtui ikäväksi, kun humalainen mies nousi lavalle pelleilemään.

Eskola poisti pelleilijän aluksi kohteliaasti, mutta humalainen häirikkö ei luovuttaut. Eskola poisti miehen lavalta topakammin. Sitkeä piinaaja kiipesi lavalle vielä kolmannen kerran. Tällöin Eskola tönäisi hänet alas lavalta siten, että ”tyyppi heitti pienen kuperkeikan maassa”.

– Jätkälle osui pullo käteen, jonka se heitti lavalle kostoksi. Pullo osui Marshallin kitarakaapin kulmaan ja hajosi. Siitä lensi sirpale Tepun silmään, ja silmä tipahti rintapielelle. Jumalauta, ihan kauhea asia!, Valtonen kertoo kirjassa.

Sitten bändiläisten nyrkit alkoivat heilua kostona öykkärille.

– Siinä syttyi ryhmäraivo, tuli primitiivireaktio, ja ilman hetkenkään harkintaa alettiin vetämään sitä jätkää turpaan. Sisäinen elukka kuoriutui, ja ne järjestysmiehet saivat pelastettua tyypin meidän kynsistä. Se on ainoa kerta nuoruustappeluiden ohella, kun mä oon ketään lyönyt, Valtonen kertoo.

Eskola kiidätettiin Kuusamoon ambulanssilla ja matka jatkui sieltä Ouluun. Lääkärit eivät pystyneet pelastamaan silmää.

– Siitä jäi kosmeettinen haitta, ja silmän kohta ei ollut kauhean nätti. Tepu kärsi tuosta asiasta ilmeisen paljon ja otti välillä kuppia, vaipui tiettyyn tilaan ja lopulta kuihtui pois. Tämä oli ehkä ikävin asia koko bändin historiassa, Valtonen myöntää.

Lue myös: Rocklegenda Mato Valtonen ryhtyi satukirjailijaksi – järkyttyminen kuvausmatkalla sysäsi idean liikkeelle!

Jäi rekan alle

Bändin roudarien vastoinkäymiset jatkuivat vain neljän kuukauden kuluttua silmäonnettomuudesta. Tuolloin roudari Pena Varpa jäi rekan alle.

Tilanne sai alkunsa, kun bändiläiset lähtivät viemään keikkabussilla yhtyeen dj:tä Ilkka Borgia armeijan leipiin Vekarajärvelle. Matkalla seurue aiheutti pahennusta näyttämällä paljaita takalistojaan Kouvolan linja-autoasemalla bussin ikkunasta. Myös vääpeleille irvailtiin. Paluumatkalla seurue joutui kiipeliin, kun ilmeisesti loukatut vääpelit olivat soittaneet poliisit bändin perään.

–  Tuli poliisiauto, joka pysäytti meidät keskelle pimeää pikatietä. Korvensalon Keki ajoi ja oli tietysti selvin päin, mutta poliisit ilmoittivat Kekille, että hänet viedään Kuusankoskelle verikokeisiin. Me jäimme istumaan bussiin, ja Keki lähti poliisikyydillä kokeisiin. Siinä sitten odoteltiin pimeässä, onneksi alkoholia oli riittävästi, Valtonen muistelee.

Tuolloin bussin ohitti rekka, joka jarrutti rajusti bussin kohdalla renkaat ulisten. Rekan kuski juoksi hätääntyneenä bändiläisten luo ja selitti yrittäneensä "ajaa keskeltä".

– Rekkakuski johdatti meidät ulos katsomaan ja huomattiin, että Pena nukkui tiellä bussimme vieressä, hieman viistosti sen suuntaisesti. Jarrutusjäljet menivät kummaltakin puolen kaveria. Jätkä oli mennyt ilmeisesti kuselle ja sammunut siihen, Valtonen muistelee.

Rekka oli ajanut Varpan yli, mutta juopon tuurilla mies selvisi hengenvaarallisesta tilanteesta elossa. Pyörät eivät osuneet häneen, eikä hän edes herännyt uniltaan yliajon aikana. Bändiläiset hoksasivat, että unikeolta puuttui toisesta bootsista korko. Rintakehään oli tullut kaksi pintanaarmua, ilmeisesti rekan ilmaletkujen raapaisusta.

Vahvassa humalassa ollut Varpa havahtui todellisuuteen vasta Kuusankosken sairaalassa.

– Pena alkoi jossain kohtaa herätä sairaalassa ja kyseli: ”Mikä juttu tää nyt on? Mitä mä täällä teen?” Lääkärit ilmoittivat, että kaverisi mukaan rekka ajoi yli. Pena naureskeli, että joo, joo, nää on sellaisia jätkiä, että ne keksivät kaikenlaista, vai että oikein rekka ajoi yli.

Mies ei meinannut millään uskoa rekan ajaneen hänen ylitseen.

– Pena joutui vähän aikaa kinkkailemaan keppien varassa, mutta hänestä tuli entistä ehompi. Uudet bootsit hän joutui kuitenkin hommaamaan ja pääsi biisin aiheeksi, Valtonen kiteyttää.

Lue myös: Mato Valtonen muistelee mieleenpainuvinta hetkeään Seiskan sivuilla: En ollut humalassa!
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »