Hillevi Kinnunen

Kahvilayrittäjä Hillevi Kinnunen, 77, ahertaa tänäkin vappuna: Paistan 2 000 munkkia!

Kotimaa | 29.04.2021 09:09

Helsinkiläisen Cafe Brahen pitäjä Hillevi Kinnuselle, 77, kevään merkki ovat kaduille ilmestyvät hiekanlakaisukoneet. Hän katselee niitä suurten ikkunoiden läpi ahertaessaan tiskinsä takana.

– Tervetuloa vaan peremmälle, saisiko olla pullaa tai kahvia? Hillevi kysyy iloisena.

Asiakkaita astuu sisään tasaiseen tahtiin, sillä terassit ja kahvilat ovat jälleen auenneet. Ohikulkijat tervehtivät tuttua omistajaa, joka on tänäänkin aloittanut työnsä aamulla jo viiden aikaan.

– Aamusta asti on ollut varsinaista vilinää. Pääasiassa täällä käy vakioasiakkaita, mutta kyllä uusia kasvojakin saapuu.

Asiakkaat otetaan Cafe Brahessa vastaan lämmöllä ja ilolla.
Asiakkaat otetaan Cafe Brahessa vastaan lämmöllä ja ilolla.

Vuoden kiireisin aika

Vappu on Hilleville niin työntäyteinen, ettei joulukiireistä ole vastustajaksi. Munkkeja paistetaan yötä päivää. Viime vuonna niitä valmistui noin 1 700 kappaletta.

– Tilasimme sitä varten lavan jauhoja, puoli lavallista sokeria, hiivaa oli 30 kiloa, öljyä 100 litraa… Tänä vuonna näyttää siltä, että päästään 2 000 munkkiin, yrittäjä laskeskelee.

Hillevi on myös varautunut munkkirumbaan lisävarustein, sillä tilauksia saapuu netin kautta runsain mitoin.

– Olen varannut yhden rasvakeittimen pelkästään munkkien paistoon, jotta tuoreita saisi ympäri vuoden. Vapuksi otan käyttöön kolme keitintä lisää.

Pelkästään vappuaattona Hillevi paistaa noin 500 munkkia.
Pelkästään vappuaattona Hillevi paistaa noin 500 munkkia.

Apu on lähellä

Yrittäjän ystävä häärää parhaillaan keittiön puolella, jotta Hillevi voi hetkeksi istahtaa haastateltavaksi. Kiireisimpään aikaan naapuritalon rouva tulee pussittamaan ja sokeroimaan munkkeja.

– Tuntuu aika hienolta, että minulla on niin monta ystävää, keneltä voi pyytää apua.

Myös Seiska päätti kantaa kortensa kekoon viemällä Hilleville jauhoja, sokeria ja uudet essut sekä niiden väriin sointuvat patakintaat.

– Minulla ei ole ikinä ollut näin hienoa esiliinaa. Vihreä on vieläpä yksi lempiväreistäni. Vanha essuni on itse asiassa äitini aikoinaan tekemä, joten uudelle olikin jo tarvetta, hän kiittelee.

Kahvilan omistaja tarttuu innoissaan uuteen patakintaaseen ja innostuu laulamaankin.
Kahvilan omistaja tarttuu innoissaan uuteen patakintaaseen ja innostuu laulamaankin.

Tuotteita metsästä

Hillevillä on tarjota vitriinistä itse leipomiaan piiraita ja leivonnaisia, joita valmistetaan tarvittaessa myös tilauksesta. Reseptejä ei tarvita, sillä hän kertoo niiden olevan syvällä takaraivossa.

– Jos joutuisin pitkästä aikaa toscakakun leipomaan, siihen ehkä pitäisi hieman luntata ohjetta, hän arvelee.

Hillevi käyttää piiraisiin mielellään itse poimimiaan sieniä ja marjoja.

– Kun sienisaaliit ovat olleet suuria, olen vaivoin jaksanut kantaa ne kotiin metsästä. Mökilläni on 15 marjapensasta, ja kaupunkikodissani on myös pieni penkki raparperia.

Lue lisää Hillevistä torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ!

Teksti:Henryk Björkström
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!