fbq
Juhani Tamminen & Gordie Howe.

Juhani Tammista varoitettiin koskemasta Gordie Hoween, mutta turkulainen kukkopoika ei kuunnellut – se oli hirvittävä virhe: ”Iski ihan s****nan kovaa kupoliin!”

Juhani Tamminen oli Veli-Pekka Ketolan ja Heikki Riihirannan ohella ensimmäisiä suomalaispelaajia Pohjois-Amerikan ammattilaiskaukaloissa. Tienraivaajan viitan ylleen heittänyt Tami paineli uudelle mantereelle itseluottamusta puhkuen. Vuosi oli 1975.

– Uskoin pärjääväni siellä, sillä olin tottunut painimaan vuosikausia Neuvostoliiton kovimpia mörköjä vastaan, Tamminen huomauttaa Seiskalle.

– Jokainen voi vielä tänäkin päivänä käydä lukemassa historiankirjoista, miten Aurinkokuningas pullahti (Aleksandr) Ragulinin ja (Vladimir) Lutshenkon välistä maalille ja pisti sitten (Vladislav) Tretjakin taakse mustaa häkkiin!

Suomen maajoukkueen luottoratsu Juhani Tamminen uhkui itseluottamusta suunnatessaan rapakon taakse ammattilaiskaukaloihin. Kuva vuodelta 1971.
Suomen maajoukkueen luottoratsu Juhani Tamminen uhkui itseluottamusta suunnatessaan rapakon taakse ammattilaiskaukaloihin. Kuva vuodelta 1971.

Paljonpuhuva kuva! Näin timanttisessa tikissä Juhani Tamminen oli huippuvuosinaan: "Heittämällä 150 kiloa penkistä, tehkää perässä!"

Mutta isoja kavereita – tai lihakimpaleita, kuten Tami heitä kutsuu – riitti myös Atlantin tuolla puolen. Turun Palloseurassa ja Helsingin IFK:ssa kovaa jälkeä tehnyt Tamminen kohtasi kapeassa kaukalossa Bobby Hullin kaltaisia kavereita.

Näyttämönä toimi NHL:n kilpaileva kiekkoliiga WHA, jossa Tami edusti Cleveland Crusadersia ja Phoenix Roadrunnersia. WHA:ssa sarjapisteistä taisteli myös myöhemmin NHL:ään liittyneitä seuroja, kuten Edmonton Oilers ja Winnipeg Jets.

Brett Hullin isä Bobby Hull oli kenties vielä poikaansakin kovempi kiekkomies. Poskettomia tehoja takonut The Golden Jet oli NHL-sensei, joka piipahti myös WHA:ssa.
Brett Hullin isä Bobby Hull oli kenties vielä poikaansakin kovempi kiekkomies. Poskettomia tehoja takonut The Golden Jet oli NHL-sensei, joka piipahti myös WHA:ssa.

– Hull pelasi Jetsin ykkösnyrkin vasemmassa laidassa, allekirjoittanut taas Crusadersin ykkösketjun oikeassa laidassa. Se tarkoitti, että osuimme aina aloituksissa vastakkain. Kyllä siinä aika nopeasti kävi selväksi, millaisesta kaverista oli kyse, Tami naurahtaa.

Helvetinmoinen polemiikki! Juhani Tammisen mitta tuli täyteen Yhdysvalloissa – löi luun kurkkuun ja haukkui pystyyn: ”Ylivoimaisesti tyhmin ympäristö missä olen ollut”

Kanadalainen Hull oli jo tuolloin yli 1000 NHL-ottelun veteraani, joka jäähdytteli uransa ehtoopuolella WHA:ssa. Tai jäähdytteli ja jäähdytteli. Yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista voitti kolme WHA-mestaruutta ja tehtaili 411 runkosarjaottelussa mykistävät 638 tehopistettä.

The Golden Jet oli kuuluisa raudanlujasta lyöntilaukauksestaan, mutta myös väkivahvana vanhan liiton pelaajana. Sen sai nopeasti tuta myös Tamminen.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

– Hullin tilannekovuus oli ihan käsittämätön. Se voima ja kuinka hän käytti sitä… Ennen kaikkea kaksinkamppailuissa. Kun lähdit Bobbya taklaamaan, niin se oli sama kuin olisit ajanut kiviseinään!

Jääkiekon supertähti jyrähti, kun ruotsalaispelaajia hakattiin surutta – Juhani Tamminen muistelee 1970-luvun kauhunvuosia: "Oli puututtava hulluun väkivaltaan!"

 

WHA:ssa Tamminen sai nähdä läheltä toisenkin elävän legendan, itsensä Gordie Howen. Jääkiekkohistorian kenties paras pelaaja oli jo tuolloin voittanut kaiken mahdollisen NHL:ssä, mutta päätti Hullin tavoin höntsätä vielä kauden jos toisenkin WHA:ssa.

Tamminen kuuluu suomalaisen jääkiekon ensimmäiseen ammattilaissukupolveen taalakaukaloissa. Kuvassa Jorma Valtonen (vas.) auttaa Tamille luistimia jalkaan. Lauri Mononen seuraa vieressä.
Tami kuuluu suomalaisen jääkiekon ensimmäiseen ammattilaissukupolveen taalakaukaloissa. Kuvassa Jorma Valtonen (vas.) auttaa Tamille luistimia jalkaan. Lauri Mononen seuraa vieressä.

Yksi suurimmista syistä Mr. Hockeyn WHA-keikkaan oli se, että hän pääsi Houston Aerosissa pelaamaan poikiensa Martyn ja Markin kanssa. Jälki oli murhaavaa: isä-Howen ja tämän poikien aikakaudella Houston voitti heti kaksi WHA-mestaruutta. Lähemmäs viisikymppinen Gordie Howe rikkoi myös kahdesti 100 tehopisteen maagisen rajan.

– Hän oli sellainen kiekkopappa, joka aiheutti meidänkin pukukopissamme erittäin kovan kunnioituksen, Tamminen myöntää.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Harvinainen perhepotretti julki: tässä on Tammisten dynastia! Jälkikasvustaan ylpeä Juhani Tamminen: ”Kaikki on aina perustunut siihen, että…”

Yksi jääkiekon kaikkien aikojen kovimmista. Gordie Howe oli legenda, jota ei välttämättä kannattanut ajella seinille.
Yksi jääkiekon kaikkien aikojen kovimmista. Gordie Howe oli legenda, jota ei välttämättä kannattanut ajella seinille.

Kaudella 1976-77 Arizonan aavikolla puhalsi jääkylmä pohjoisen puhuri. Tuolloin WHA-seura Phoenix Roadrunnersin ykkösketju oli nimittäin nimeltään Lappline. Sen muodostivat suomalaiset Juhani Tamminen, Lauri Mononen ja Seppo Repo.

– Se oli helvetin hyvä Lapin ketju. Teimme kovaa jälkeä, mutta sitten tuli se yksi ottelu Houstonissa, joka on sattuneesta syystä jäänyt allekirjoittaneen mieleen, Tami hymähtää.

– Ennen ottelua vanhemmat pelaajat tulivat varoittelemaan Howesta. He painottivat, että ”Juhani, don’t touch him, don’t touch him!” Varoituksista huolimatta ajoin Gordien iholle heti ensimmäisessä vaihdossa.

Kiekkolegenda Juhani Tammisen yllättävä avautuminen: "Omistan kymmeniä asuntoja!"

Tamminen ajatteli ennakkoluulottomana eurooppalaispelaajana näyttää kanadalaiselle lajilegendalle, ettei ollut tehty paperista. Sinänsä kaunis ajatus oli kuitenkin hirvittävä virhe.

– Muistan ajaneeni Gordien iholle. Hän vastasi siihen iskemällä ihan s****nan kovaa kyynärpäällä kupoliin. Seuraavassa vaihdossa hän tuli luokseni naureskelemaan, että ”Hey kid, welcome to the league”, tervetuloa liigaan! Huimia veljiä.

– Kyllä ne kohtaamiset ovat jääneet ikuisesti mieleen. Aikakauteen kuului se, ettei tällaisia jätkiä käytännössä katsoen taklattu. He olivat koskemattomia, ja se minunkin tuli opittua.