Simba

Hylätty sankarikissa pelasti uuden omistajansa hengen – Simba raapi ja puri Sallan hereille

Kotimaa | 16.05.2021 14:04

Kotkalaiskatti Simba rakastaa sisustaa kotia uuteen uskoon siirtelemällä tavaroita ja mattoja paikasta toiseen. Se tuntee myös suurta empatiaa ja rakkautta kaikkea villaista kohtaan. Emäntä Salla Halisen villasukista se huolehtii niin hyvin, että ne pestään nuolemalla vähän väliä litimäriksi.

Simba on 11-vuotias rauhallinen ja lempeä kollikissa, joka pitää omiensa puolta viimeiseen asti. Se löytyi eläinsuojeluyhdistyksestä seitsemän vuotta sitten. Entinen omistaja oli hylännyt sen.

Simba rakastaa huomiota. Sen silmistä näkyy, miten se on mielissään, kun siitä puhutaan ylevään sävyyn.
Simba rakastaa huomiota. Sen silmistä näkyy, miten se on mielissään, kun siitä puhutaan ylevään sävyyn.

Haistoi hengenvaaran

Simba sai vuonna 2014 tilaisuuden osoittaa kiitollisuuttaan uudelle emännälleen. Salla sairastaa diabetesta. Eräänä päivänä hän ei tajunnut hengenvaarallista tilaansa olleessaan päivätorkuilla, kun kissa alkoi sinnikkäästi raapia ja purra häntä.

– Olin aivan tokkurassa ja oloni oli voimaton.  En olisi millään halunnut herätä. Luulin kissan vain tekevän kiusaa saadakseen seuraa. Hätistelin Simban monta kertaa kiukkuisena pois, mutta se tuli vain sinnikkäästi takaisin

Simba oli tajunnut, että hänen emännällään ei kaikki ole hyvin. Se oli haistanut Sallan veren sokeriarvojen painuneen liian alas. Kissa ei antanut periksi, vaan yltyi entistä tarmokkaammin ja kovemmin ottein raapimaan emäntää.

– Ymmärsin kyllä, että minulla oli hypoglykemia eli verensokerit alhaalla. Minulla oli jo päänsärkyä ja vapinaa, jolloin pitäisi nopeasti ottaa vaikka tuoremehua, jäätelöä tai sokerilimsaa.

Pelastajakissan hoivavietti on niin suuri, että sitä riittää emännän villasukillekin. – Kiva joskus laittaa villasukat jalkaan, kun ne on nuoltu litimäriksi, Salla nauraa.
Pelastajakissan hoivavietti  on niin suuri, että sitä riittää  emännän villasukillekin.  – Kiva joskus laittaa villasukat  jalkaan, kun ne on nuoltu  litimäriksi, Salla nauraa.

Olin ensin kiukkuinen

Salla oli omasta mielestään jo noussut ylös. Hän havahtui todellisuuteen vasta, kun Simba alkoi mouruta äänekkäästi.

– Se raapi minua poskesta ja jopa puri korvasta, eikä luovuttanut ennen kuin nousin ylös. Silloin ymmärsin, että kohta lähtee taju. Ryntäsin keittiöön kiireesti juomaan mehua.

Salla kertoo olleensa aluksi kiukkuinen Simballe, sillä liian alhaiset sokeriarvot tekevät äreäksi ja sekavaksi.

– Vasta kun menin keittiöön juomaan mehua, se hiljeni ja rauhoittui. Ymmärsin vasta sokeriarvojeni kohottua, että hyvänen aika, kissani pelasti henkeni. Olisin todella voinut nukahtaa ikiuneen, sillä alitajuisesti kuvittelin jo hoitaneeni juomisen ja sokeriasian, mutta se oli vain unta tai harha-ajatus.

Suomen Kissaliitto palkitsi Simban kunniakirjalla ja sankarikissan arvolla. Lisäksi pelastaja sai runsaasti herkkuja, paljon rapsutusta, halausta ja sylissä pitoa.

– Simba on helläsydäminen ja hyvin ihmisrakas. Se on tavattoman hellyydenkipeä ja viihtyy myös perheen koirien seurassa.

– Simba tietää olevansa rakastettu ja suuresti kunnioitettu, vaikkei se osaakaan lukea, miten kunniakirjassa sitä kehutaan, Salla nauraa.
– Simba tietää olevansa rakastettu ja suuresti kunnioitettu, vaikkei se osaakaan lukea, miten kunniakirjassa sitä kehutaan, Salla nauraa.

Hypokissa ilman koulua

Suomessa on koiria, jotka on erikseen koulutettu haistamaan, jos sen omistajan verensokerit laskevat alas. Niitä kutsutaan hypokoiriksi.

– Simbaa ei kukaan ollut kouluttanut tähän tehtävään, mutta silti se luonnostaan aisti ja haistoi hädän merkit. Eläimillä on paljon sellaisia vaistoja ja taitoja, joista on ihmisille hyötyä. Kaikkia ei edes tiedetä.

Salla voi jatkossakin turvallisin mielin mennä nukkumaan tai ottaa päivätorkut, sillä Simban huolenpito ei ole kadonneet mihinkään.

– Eläimet ovat aina olleet perheessämme tärkeitä ja rakkaita, mutta kyllä Simba on noussut sankariarvoonsa. Ensin minä pelastin hylätyn Simban eläinsuojelusta. Kun minä tarvitsin varjelusta, se pelasti minut, Salla kiittää ja rutistaa kissaansa ja moiskauttaa sille pusun.

Simba on mielissään, sillä se kyllä ymmärtää, kun sitä kehutaan.

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Matti Matikainen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!