fbq
Pia Penttala

Hillitkää älylaitteiden käyttöä! Supernanny Pia Penttalalta tiukka viesti perheille korona-arkeen: Aikuisten päätökset ovat peili lapselle!

Supernanny Suomi -ohjelmassa suomalaisia perheitä auttava psykoterapeutti Pia Penttala, 49, on nähnyt uransa aikana perheitä laidasta laitaan. Koronapandemian aikana hän korostaa, että oikeudenmukaisuus nousee esiin perheissä ja vanhempien toimintatavoissa.

– Aikuisten tekemiset ja päätökset ovat peili lapsille. Ihmisiä on kehotettu pysymään kotona, mutta siitä huolimatta lenkkipolut täyttyvät aikuisista, joiden on muka aivan pakko tavata ystäviään rankan etätyöpäivän jälkeen.

– Nuo valinnat ovat suoria viestejä lapsille, jotka peilaavat tekemisissään aikuisten päätöksiä, Pia huomauttaa.

Ohjelmassaan Pia luo perheille uusia toimintatapoja, jotka helpottavat arkea. Pian mukaan koronaviruksen aiheuttaman kriisitilanteen aikana perheiden on pidettävä kiinni periaatteistaan.

– Säännöistä ei pidä höllätä. On hyvä kirjata lista tehtävistä, jotka kukin perheenjäsen tekee. Lisäisin listaan myös uusia kotitöitä, joita lapset voivat tehdä ikänsä ja osaamisensa mukaan. Esimerkiksi vessan peseminen tai auton imurointi ovat hyviä uusia haasteita lapselle ja nuorelle.

Monissa perheissä puhelimet ja älylaitteet hallitsevat ajankäyttöä. Vaikka koronakriisin pinteessä ihmiset ovat enemmän kotona, ei puhelimelle pidä antaa lisää ajankäyttövaltaa.

– Jos lapsen ruutuaikaa lisätään, hän voi muuttua todella passiiviseksi nopeasti. Kun sovitut arjen puuhat on tehty, jää aikaa ruuduille.