fbq
Hannele Lauri

Hannele Lauri törmäsi tosielämässä Speden naisen logiikka -sketsiin: ”Ihan kuin en olisi osannut tankata”

Hannele Lauri oli vielä sukunimeltään Markkula ja 18-vuotias, kun hän ilmoitti lukionsa rehtorille, että hän lähtee Teatterikouluun Helsinkiin. Innostus näyttelemiseen oli syntynyt, kun hänen äitinsä oli vienyt tytärtään teatteriesityksiin Tampereella.

– Minä rakastuin teatteriin, siellä oleviin erilaisiin ihmisiin ja tarinankerrontaan. Tunsin, että tuo on minun maailmani, tuonne minä haluan. Olen luonteeltani sellainen, että jos en olisi päässyt Teatterikouluun ensimmäisellä kerralla, en olisi pyrkinyt uudelleen. En tiedä, mikä minusta sitten olisi tullut, todennäköisesti kauppias.

Poikien saaminen vaikutti Hannele Laurin itsetuntemukseen: ”Dialogi heidän kanssaan on aivan mahtavaa”

Teatterikoulun jälkeen Hannelen ura alkoi kiinnityksellä Jyväskylän teatteriin. Ensimmäinen rooli oli heti raskasta sarjaa, Shakespearen Hamletin Ofelia, josta hän sai kriitikoiden kiitokset.

Hannele Lauri muistaa pitkän teatteriuransa ihanana mutta raskaana aikana. – Elämä oli täysin aikataulutettua. Pahimmillaan olin viidessä näytelmässä yhtä aikaa, ja niistä kolmessa pääroolissa. Se oli ihan tappoa.
Hannele Lauri muistaa pitkän teatteriuransa ihanana mutta raskaana aikana. – Elämä oli täysin aikataulutettua. Pahimmillaan olin viidessä näytelmässä yhtä aikaa, ja niistä kolmessa pääroolissa. Se oli ihan tappoa.

Valtaisa julkisuus ja yleisönsuosio tulivat 1980-luvulla Spede Pasasen televisio-ohjelmien ja erityisesti naisen logiikka -sketsien myötä. Niissä Laurin osana oli yksinkertaisen blondin rooli.

– Kun tein naisen logiikkaa, miehet tulivat bensa-asemalla tarjoamaan apua ihan kuin en olisi osannut tankata. Ihmiset rupesivat samaistamaan näyttelijän ja hahmon. Teatterissa niin ei käy, mutta televisiossa kyllä, jos jokin pyörii pitkään.

Naisen logiikka -sketsit naurattivat Speden tv-ohjelmissa.
Naisen logiikka -sketsit naurattivat Speden tv-ohjelmissa.

Kollegat huomauttelevat Hannele Lauria Seiska-jutuista: Tykkään vilpittömästi lehdestä ja sen tekijöistä

Suuri suosio komedioissa saattoi leimata Hannelen ja rajoittaa hänen töitään, mutta sellaisten miettiminen ei näyttelijää kiinnosta.

– Voi olla, mutta minua se ei haitannut yhtään. Sain näytellä niin erilaisia rooleja teatterissa, etten jäänyt kaipaamaan mitään roolia.

Hannele muistuttaa, että koomisenkin roolin on toimiakseen oltava uskottava.

– Ihmisiä on vaikea saada nauramaan. Koomisen hahmon tekeminen lähtee siitä, että uskoo sellaisen hahmon voivan oikeasti olla olemassa ja ennen kaikkea että yleisö uskoo siihen. Koominen hahmo pitää tehdä tosissaan, vaikka se olisi kuinka idioottimainen tahansa.