fbq
Kotimaa
20.11.2021 19:02
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Pasi Murto ja Seiskan arkisto
Marko Jantunen
Ex-kiekkotähti Marko Jantunen selvisi huumehelvetistä viime tipassa – ”Ihme, että olen vielä hengissä”
Kotimaa
20.11.2021 19:02
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Pasi Murto ja Seiskan arkisto

Lahti keväällä 2014. Keskustan tavaratalon asiakkaat pelästyvät, kun sekavasti käyttäytyvä, langanlaiha ja kuolemankalpea pitkätukka seilaa hyllyjen välissä. Hän kailottaa kovaan ääneen puhelimeensa:

– V***u mä tulen sinne ja katkaisen s***ana sun kädet!

Kyseinen kauhunarkkari on Marko Jantunen. Suomen kaikkien aikojen kenties lahjakkain jääkiekkoilija on ollut kotikaupungissaan puolijumaloitu kiekkosankari, mutta nyt lahtelaisetkin katsovat häntä halveksien.

Mitä ihmettä Jarnalle on oikein tapahtunut?

Koko kiekko-Suomi hätkähti, kun kuvat huumeoikeudenkäyntiin saapuneesta Markosta julkaistiin syksyllä 2014. Tämä kuva on vuodelta 2015.
Koko kiekko-Suomi hätkähti, kun kuvat huumeoikeudenkäyntiin saapuneesta Markosta julkaistiin syksyllä 2014. Tämä kuva on vuodelta 2015.

Täydellinen muodonmuutos

Helsinki syksyllä 2021. Hyväkuntoinen ja energinen Marko Jantunen, 50, osallistuu ystävänsä Pasi Tuomailan elämäkerran lanseeraustilaisuuteen. Kumpikin on kahlannut läpi käsittämättömän huumehelvetin. Nyt molemmat ovat kuivilla.

Lue myös: Ex-kiekkoilija Marko Jantunen menetti kaiken: Tuhlasin miljoonani huumeisiin

Tunteet ovat pinnassa. Marko pyyhkii liikutuksen kyyneleitä mutta voi hyvin. Väri on palannut kasvoille, ja hartiat ovat leveät kuin kiekkovuosina. Täysin muuttunut mies suorastaan puhkuu elämäniloa.

– Minulle kuuluu tosi hyvää. Se kuuluisa hyvä arki on löytynyt. Elän täysin päihteettömänä, perhe-elämässä on paljon urheilua, minulla hyvä työympäristö ja kivat työkaverit. Kehitän myös itseäni ammatillisesti, Marko iloitsee Seiskalle.

Marko Jantunen, 50, elää nyt täysin päihteettömänä. – Satsaan kaikkeni ehkäisevään päihdetyöhön, päihdeklinikalla työskentelevä ex-kiekkotähti kertoo.
Marko Jantunen, 50, elää nyt täysin päihteettömänä. – Satsaan kaikkeni ehkäisevään päihdetyöhön, päihdeklinikalla työskentelevä ex-kiekkotähti kertoo.

Väkivaltaa tai yliannostus?

Huume-elämän jättänyt Marko työskentelee nykyään Avominnen päihdeklinikalla asiakkuuspäällikkönä. Siis samalla klinikalla, jonka hoitoon hän hakeutui syksyllä 2015.

– Se tapahtui ihan viime tipassa, on oikeasti ihme, että olen vielä hengissä. On ollut niin monta läheltä piti -tilannetta, joissa olisi voinut käydä huonosti, tai olisin ehkä kuollut yliannostukseen...

Marko itse ei edes tajunnut, miten huonossa kunnossa oli pahimmillaan ollut.

– Hoitoon hakeutuessani olin 57-kiloinen. En ollut syönyt enkä nukkunut mutta käyttänyt kamaa monta vuotta.

Lukee aivotutkimuksista

Peliuransa päätyttyä Markon veri veti valmennuspuolelle ja jääkiekkoon. Hän valmistui liikuntaneuvojaksi, mutta kouluttautui myöhemmin myös mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoon.

– Nyt opiskelen lähihoitajan tutkintoon, jota vaaditaan päihdetyössä. Takana on myös työnantajani Avominnen päihdeklinikan ammatillista koulutusta. On mieletön fiilis kehittää itseään ja opiskella. Luen aivotutkimuksista ja muusta alaan liittyvästä.

Kaukalossa Jarna oli tähtikiekkoilijana esiintyvä artisti. Nykyään hän nousee estradille puhumaan ehkäisevän päihdetyön tiimoilta kouluissa, urheiluseuroissa ja yrityksissä. Luentokiertueet ovat tavoittaneet jo yli 100 tuhatta nuorta.

– Rakastin pelata lätkää yleisön edessä. Nykyisessä ammatissani saan tehdä tärkeää työtä nuorten kanssa mutta myös esiintyä.

Kurinalaisempi kuin koskaan

Kuin ihmeen kaupalla vuosikausien rankka huumeidenkäyttö ei jättänyt pysyviä vaikutuksia.

– Toipuminen alkoi hitaasti, mutta nykyään motoriikkani toimii täysin normaalisti. Vain nukkumisen kanssa on välillä ongelmia, saan nukuttua yhtäjaksoisesti ehkä vain kuusi tuntia, Jarna kuvailee.

– Raittiiden päivien myötä kaikki elintoimintoni paranevat. Tiedän unen, ravinnon ja ravintorytmin merkityksen. Olen näistä tosi tarkka ja teen kaiken tip top. Elän paljon kurinalaisemmin kuin urheiluvuosinani!

Lue lisää Markosta Seiska Klubista!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »