fbq
Lotta Harala

Aitajuoksija Lotta Harala avautui syömishäiriöstään Fitille: Mietin, että kunpa voisin lopettaa syömisen!

Aitajuoksija Lotta Harala kertoo avoimesti terveyskamppailustaan.

Lotta kertoo Fit-lehden haastattelussa sairastuneensa syömishäiriöön 17-vuotiaana. Tuolloin hän sijoittui neljänneksi nuoren maailmanmestaruuskisoissa ja päätti tehdä kaikkensa päästäkseen lajissaan huipulle.

− Aloin tutkia ravitsemukseen liittyviä asioita, ja syömiseni muuttui suorittamiseksi, Lotta kertoo.

Syömisestä ja sen kontrolloimisesta tuli Lotalle nopeasti pakkomielle. Hän jakoi ruoka-aineet kiellettyihin ja sallittuihin. Herkut olivat tietysti kiellettyjä, mutta pian listalle päätyivät myös hedelmät ja hiilihydraatit. Lotta ei syönyt leipää vuosiin.

− Punnitsin ruokani, ja kammosin seuraavaa ateriaa. Näin jälkeenpäin ajateltuna sarastin varmasti ortoreksiaa. Pahimpina aikoina mietin, että kunpa voisin vain lopettaa syömisen.

Ortoreksia on syömishäiriö, jota sairastavalla on pakkomielle syödä terveellisesti.

Lotta jatkoi harjoituksiaan täydellä teholla syömishäiriöstään huolimatta. Se johti ylirasitustilaan. Lotta ajautui loukkaantumiskierteeseen, ja useita jalka- ja selkävammoja tuli jatkuvasti. Hän joutui jättämään juoksuradat vammojen vuoksi pariksi vuodeksi.

− Joskus tunsin paniikkia siitä, olenko pilannut itse kaiken. Nykyään uskon räjäyttäväni pankin vain hieman myöhemmin kuin urani alussa ajattelin.