fbq
Kotimaa
19.10.2021 12:18
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: Seiskan toimitus
Teemu Tanner on yksi #punkstoo-kampanjan syytetyistä.
Ahdistelukohussa ryvettyneen Sohvaperunat-Teemun ex-bändiltä kovasanainen purkaus: "Miten samojen arvojen nimeen vannova ystävä voi toimia näin?"
Kotimaa
19.10.2021 12:18
Teksti: Poutanen Pauli|Kuvat: Seiskan toimitus

Kesällä 2021 Suomen alakulttuuriskeneä ravistelivat niin kutsutut #punkstoo-paljastukset. Kysessä oli kampanjanomainen sarja somejulkaisuja, joissa kerrottiin eräiden muusikoiden pitkään jatkuneesta epäasiallisesta käytöksestä. Tikun nokkaan päätyivät ainakin Teemu Bergman, Teppo Vapaus ja Teemu Tanner. Viimeisenä mainittu on tunnettu alakulttuuri ja indie-piirejä laajemminkin, sillä hänet on nähty Yleisradion suositussa Sohvaperunat -ohjelmassa. 

Lue myös: Sohvaperunat-Teemu pyytää anteeksi uhreiltaan: Punkstoo-kohussa ryvettynyt muusikko lopettaa musiikin tekemisen: "Olen järjestänyt itselleni ammattiapua"

Kohusta seurasi ainakin keikkojen perumisia, potkuja bändeistä sekä radio-ohjelman hyllytys. Asianosaiset selittelivät tapahtunutta omissa some-kanavissaan ja anteeksipyyntöjäkin esitettiin. Nyt Teemu Tannerin entinen yhtye Teksti-tv 666 kertoo pettymyksestään. Bändi julkaisi maantanaina 18.10.2021 tulikivenkatkuisen päivityksen, josta käy ilmi, että Teemu ei nauti enää minkäänlaista luottamusta ex-bänditoveriensa taholta. 

Pettymys on suuri. Miten vitussa samojen arvojen nimeen vannova ystävä voi toimia näin? "Make punk safe again" on punkstoon slogan. Meille valkosille perusjanareille indie- ja punk-piirit ovat aina olleet turvallisia, ja oli ihan helvetin masentavaa tajuta kuinka oman läheisen teot ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, etteivät ne ole turvallisia kaikille. Tän pitäisi kuitenkin olla pohjimmiltaan toverillista yhdessätekemistä ja hauskanpitoa, ja sen pitäisi olla sitä kaikille. Joku itsensä korottaminen, valta-asetelmien ylläpito ja niiden hyväksikäyttö on niin noloa paskaa, ettei niiden pitäisi kuulua tähän touhuun millään lailla. Puhumattakaan seksuaalisesta ahdistelusta, raiskauksista, väkivallasta, rasismista, seksismistä, ableismista [vammaissyrjintää] ym. Tuntuu, että nuorempi sukupolvi onneksi tajuaa nämä asiat jo paljon paremmin, mutta töitä on vielä paljon tehtävänä. Me ei olla todellakaan toimittu aina oikein. Tässä tapauksessa olemme antaneet Teemulle liikaa luottoa.

Ammattiapua

Teemu itse tilitti lokakuussa Instagram-tilillään, että hän on käsitellyt asioita lähipiirinsä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa. Hän esitti myös anteeksipyynnön tekojensa uhreille ja kertoi hakeneensa ammattiapua tilanteeseensa. Miehen entinen yhtye, Teksti-tv 666, puolestaan toivoo, että poispotkittu muusikko todella ottaisi vastuuta tapahtuneesta. Jos jollakin Teemun uhreista on asiaa koskien juuri Teksti-tv 666 -yhtyettä, bändi on valmis kuuntelemaan. 

Me tuskin olemme se ensimmäinen vaihtoehto tässä, mutta jos joku uhreista kokee jääneensä yksin asian kanssa, meihin voi myös ottaa yhteyttä. Toivomme, että uhrit saavat tarvitsemansa huomion, tuen ja avun. Toivomme myös, että Teemu ottaa vastuun teoistaan ja todella keskittyy hoitoon ja paranemisprosessiin. Pahoittelemme, että oma kannanottomme asiaan tulee julki näin myöhään.

 

Sohvaperunat -ohjelma on voittanut useita Emma-palkintoja. Teemu osallistui ohjelmaan siskonsa kanssa.
Sohvaperunat -ohjelma on voittanut useita Emma-palkintoja. Teemu osallistui ohjelmaan siskonsa kanssa.

Lue koko Teksti-tv 666 -yhtyeen päivitys tästä.

Lue tästä lisää #punkstoo-kohusta.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »