fbq
Kuvituskuva

18-vuotiaana kuolleen suomalaisen somevaikuttajan menehtymisestä lisää tietoa

Seiska kertoi viime viikolla 18-vuotiaan suomalaisen somevaikuttajan kuolemasta. Asia tuli yleiseen tietoon, kun poliitikko Alviina Alametsä (vihr.), 30, avautui somepäivityksessään surullisesta uutisesta.

Alviinan päivityksessä mainittiin, että eräs mielenterveysaktivisti ja somevaikuttaja on kuollut. Alviina kertoi, että kyseisen somevaikuttajan kuolema liittyy helsinkiläisen junaliikenteen häiriöön.

 Yksi on joukosta poissa. Moni on huomannut, että junat eivät kulje kunnolla Helsingin pääradalla, mutta syyn tietää harva. Kyseinen junarata on yleinen itsemurhapaikka. Tänään siellä menetti henkensä monelle rakas mielenterveysaktivisti ja somevaikuttaja. Otan osaa läheisten suureen suruun.

Seiskan tietojen mukaan kyseessä on 18-vuotias somevaikuttaja. Nuori nainen oli perustanut julkisen Instagram-tilin, jolla hän kertoi rohkeasti oman tarinansa ja kamppailustaan mielenterveysongelmien takia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

18-vuotias suomalainen somevaikuttaja on kuollut

Menehtyneen naisen isä on vahvisti suru-uutisen Instagram-julkaisun kommenteissa. 

Somevaikuttajan isä on lisäksi kertonut asiasta julkisella Facebook-tilillään. Seiska ei tavoittanut isää kommentoimaan suru-uutista.

Alviina kirjoitti aiheesta pitkän päivityksen sunnuntaina. Hän mainitsee, että viime viikolla menehtyneen somevaikuttajan nimi on Ursula.

 SV: itsetuhoisuus. Kiitos kaikille Ursulan ja hänen perheensä sanoman välittämisestä. Ei luovuteta, vaan yritetään kaikkemme estää nuorten pahoinvointia ja itsemurhia, Alviina kirjoittaa.

Poliitikko julkaisi hyvin henkilökohtaisen tekstin, jossa hän kertoo kärsineensä mielenterveysongelmista.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Tunnen liian monta itsetuhoisuuden vuoksi menehtynyttä tai siitä kärsinyttä. Olen itse yksi heistä. Tänään olen täällä, ja elän erittäin onnellista elämää. Mutta nuorena koin masennuksen, joka melkein vei minulta hengen. Koulusurmien, läheisten kuolemien ja äidin vakavan sairastumisen taakka painoi liian paljon. Kaikki ympärilläni sumeni, pimeni ja murentui.

En nähnyt vaaraa heti, koska oli myös aurinkoisia päivä. Mutta kun itsetuhoisuus iski, se jyräsi alleen. Sitä on vaikea selittää jollei sitä ole kokenut. Yhtäkkiä mitään muuta ulospääsyä ei vain nähnyt. Olen äärimmäisen kiitollinen läheisilleni ja entiselle kumppanilleni siitä, että pelastitte minut. Koen yhä syyllisyyttä siitä surusta ja huolesta, jota aiheutin.

Alviina on julkisuudessa kertonut selvinneensä Jokelan koulusurmista.

Alviina haluaa sometekstillään tuoda esille, miten tärkeää olisi puhua avoimesti mielenterveydestä.

En olisi uskonut, mitä on vielä edessä. Kuvassa silloin ja nyt. Kun ajattelin, että ainoa tie ulos on lopettaa kaikki, en nähnyt edes seuraavaa sekuntia. Mutta aloin hahmottaa, että mikäli pysyy hengissä seuraavat 10 minuuttia, seuraavaan päivään, seuraavat 10 päivää, niin mahdollisuus on vielä olemassa. En voi sanoin kuvailla, kuinka onnellinen olen siitä, että päätin yrittää jaksaa vielä hetken. Sen jälkeen olen saanut yli kymmenen onnellista vuotta, joiden aikana olen saanut myös auttaa muita.

Toipuminen ei ollut helppoa. En osannut puhua. Kunpa olisin päässyt ajoissa puhumaan ammattilaiselle. Kun muutin Helsinkiin, huomasin, että moni ystävänikään ei saanut apua. Siksi Mieppi-klinikat, ja muu matalan kynnyksen mielenterveysapu. Mutta ne eivät vielä riitä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Alviina alleviivaa miten tärkeää olisi, että apua olisi tärkeä olla saatavilla kaikille sitä tarvitseville. Hän mainitsee, että myös Ursula oli ottanut aiheen esille omalla sometilillään.

Yrittäessäni saada hoitoa itselle ja läheisille olen nähnyt sitä vääryyttä, josta Ursulakin puhui. Ihmisiä ei voida vähätellä, kyseenalaistaa ja kirjata yhtäkkiä ulos – hoidosta vain siksi, että hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi. Se on hengenvaarallista. Suru ja kipu on sivuutettu ja vaiettu. Mutta toivoa on niin kauan, kun jatkamme työtä, Alviina kirjoitti.

Suomenkielinen kriisipuhelin on auki ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111 ja verkossa www.mieli.fi/kriisipuhelin

Itsemurhien ehkäisykeskus tarjoaa kriisitukea itsemurhaa yrittäneille henkilöille Helsingissä ja Kuopiossa osoitteessa: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/itsemurhien-ehkaisykeskus/

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Auki maanantaista perjantaihin klo 9–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15–24. Apua on tarjolla osoitteesta: www.sekasin247.fi

Kriisikeskukset ympäri Suomea tarjoavat kriisi- ja keskusteluapua ilman lähetettä ja maksutta.

Apua voi hakea myös kouluterveydenhuollon, opiskelija- ja työterveyshuollon sekä terveyskeskuksen kautta.