fbq
Klubi
19.08.2019 09:26
Teksti: Tuomas Riskala / Katso|Kuvat: Seiskan Toimitus
Once Upon a Time …in Hollywood
Elokuva-arvio: Once Upon a Time …in Hollywood - "Tarantino kykenee jälleen yllättämään!"
Klubi
19.08.2019 09:26
Teksti: Tuomas Riskala / Katso|Kuvat: Seiskan Toimitus

Olipa kerran Hollywoodissa westerntähti, tämän sijaisnäyttelijä ja raskaana oleva kaunotar. Quentin Tarantinon yhdeksäs elokuva on satu, jonka kolmesta päähenkilöstä vain yksi on todellinen.

Sharon Tate oli uransa alussa ollut näyttelijä ja ohjaaja Roman Polanskin vaimo, joka joutui Charles Mansonin murhakultin uhriksi elokuussa 1969. Tate oli vain 26-vuotias ja viimeisillään raskaana. Tätä tragediaa vasten Tarantino rakentaa skenaarion, joka ei mahdu lajityyppikarsinaan.

Once Upon a Time …in Hollywood on draama, trilleri ja komedia, osin jopa länkkäri. Ennen kaikkea se on kuitenkin aikamatka kadonneelle aikakaudelle, jota Tarantino tutkii pop-arkeologin pieteetillä.

Sadun muut päähahmot ovat Rick Dalton ja Cliff Booth, urallaan rimpuileva western- ja toimintatähti sekä tämän paras ystävä ja stunttimies, joka pohjaa löyhästi alansa suurimpaan legendaan, Hal Needhamiin. Dalton on puolestaan fuusio lukuisista kovanaamanäyttelijöistä, jotka loivat uransa b-länkkäreissä, tv-sarjoissa ja italotuotannoissa. 

Hahmot heräävät täydellisesti eloon Leonardo DiCaprion ja Brad Pittin muodossa. Kaksikon kemia on käsinkosketeltavaa. Margot Robbie on puolestaan hypnoottinen Tatena, jonka kauneuden legendaarisuudelle vetää vertoja vain hänen kohtalonsa julmuus.

Juonesta ei voi kirjoittaa juuri mitään pilaamatta sen käänteitä. Ei liene kuitenkaan yllätys, että Tarantino kykenee jälleen yllättämään ja kääntämään odotukset päälaelleen. Se ei ole silti elokuvan päätarkoitus. Once Upon a Time …in Hollywood on rakastava, suurenmoisella nostalgialla marinoitu oodi unelmakaupungin viimeiselle kultakaudelle ennen suurta murrosta.

Draama. O: Quentin Tarantino. N: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie. (USA 2019). 164 min.

* * * *

Tilaa Seiskan uutiskirje! »