fbq
Klubi
25.09.2020 09:47
Teksti: Tuomas Riskala / Katso|Kuvat: Seiskan Toimitus
Lost Boys
Elokuva-arvio: Lost Boys - Suomalainen huumedokumentti haisee viinalta, spermalta, pakokaasulta ja halvalta parfyymilta
Klubi
25.09.2020 09:47
Teksti: Tuomas Riskala / Katso|Kuvat: Seiskan Toimitus

Joonas Neuvosen ohjaama Reindeerspotting – pako Joulumaasta oli vuoden 2010 kotimainen dokumenttitapaus.

Teattereihin liki 64 000 katsojaa houkutellut elokuva on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisdokumenteista, joka herätti myös paljon vastustusta. Rovaniemeläisistä heroinisteista ja pikkurikollisista kertova teos on karu kurkistus nuorten narkomaanien rikkonaiseen elämään. Elokuvan voima on sen ehdottomuudessa näyttää suodattamatta ja sensuroimatta kyseinen elämäntyyli kaikessa itsetuhoisuudessaan.

Reindeerspottingin menestys vei Neuvosen ja dokumentissa esiintyvän Janin ja Antin juhlimaan Kaakkois-Aasiaan. Ikuiset jatkot halvan seksin, viinan ja huumeiden pyörteissä päättyivät karusti, kun Jani löydettiin kuolleena Kambodžan Phnom Penhin kaduilta.

Neuvonen oli tätä ennen palannut Suomeen, jonne tieto ystävän kuolemasta kantautui. Myöskään Antti ei koskaan palannut Rovaniemelle. Istuttuaan välissä vankeustuomion huumerikoksesta Neuvonen palasi kameroineen takaisin Bangkokiin ja Phnom Penhiin etsimään Anttia ja ottamaan selvää, mitä Janille tapahtui. Lopputuloksena valmistunut itsenäinen jatko-osa on kuin Reindeerspottingin eksoottinen ja kerronnaltaan pumpattu kaksonen. Jääkylmän Pohjolan sijaan se purkautuu Kaakkois-Aasian trooppisessa ilmastossa, joka haisee viinalta, spermalta, pakokaasulta ja halvalta parfyymilta.

Kuvat ja varsinkin äänisuunnittelu ovat vangitsevia. Yhdeksän vuotta tekeillä ollut elokuva on sirpaleinen fuusio nihilististä etsivätarinaa, rappioromantiikassa möyrivää matkadokumenttia ja itsetutkiskelun tarpeessaan psyykosin rajoilla liikkuvaa totuus-odysseiaa.

Lost Boysin ideasta ei tarvitse pitää, eikä sen katsomisesta nauttia. Kukaan ei voi silti kieltää, etteikö se olisi vaikuttava kokemus. Tällaista dokumenttikerrontaa nähdä Suomessa aivan liian harvoin.

Dokumentti. O: Joonas Neuvonen ja Sadri Cetinkaya. (Suomi 2020). 99 min.

* * * *

LUE KAIKKI SEISKAN LEFFA-ARVIOT TÄSTÄ LINKISTÄ!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »