
Ysäriteknon kuninkaista tehtiin kiehtova dokumentti – The KLF ihastutti ja vihastutti tempauksillaan
Brittiläinen elektroduo The KLF hallitsi maailman hittilistoja 1990-luvun alussa. Sitten bändi lopetti yhtäkkiä toimintansa, veti levynsä myynnistä ja poltti miljoona puntaa savuna ilmaan. Vuosi sitten valmistunut dokumentti Who Killed the KLF? selvittää, mistä kaikessa oli kyse. Teema & Fem esittää dokumentin torstaina 6.4. klo 22 sekä keskiviikkona 12.4. klo 12. Dokumentti on katsottavissa myös Yle Areenassa.
Radiokanavia 1980- ja 90-lukujen taitteessa kuunnelleiden oli vaikea välttyä The KLF:n tunnetuimmilta kappaleilta. Tuolloin bändin acid housea ja stadium rave -musiikkia uniikisti yhdistelleet megahitit What Time is Love?, 3 A.M. Eternal ja Last Train to Transcentral soivat tauotta kaikkialla. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa kappaleet nousivat soittolistojen kärkeen perätysten.
Voikin sanoa, että Liverpoolin 1970-luvun punk-piireistä ponnistaneiden Bill Drummondin ja Jimmy Cautyn perustama The KLF oli 30 vuotta sitten yksi maailman suurimmista yhtyeistä. Sitten bändi lopetti toimintansa kuin seinään 1992 Lontoon Brit Awards -gaalassa esiintymällä Extreme Noise Terror -yhtyeen kanssa, ampumalla automaattiaseella paukkupanoksia yleisöä kohti ja heittämällä kuolleen lampaan jatkojuhlapaikan portaille.

Jäähyväisesityksensä jälkeen The KLF poisti kaikki levynsä markkinoilta, jonka vuoksi bändin musiikkia ei ollut missään myynnissä tai ladattavissa vuosikymmeniin. Tämä synnytti puolestaan aktiivisen keräilijäverkoston, jonka jäsenet metsästävät kuumeisesti bändin vanhoja julkaisuja.
Musiikkibisneksestä häivyttyään Cauty ja Drummond siirtyivät toimimaan nykytaiteen kentälle ottaen nimen K-Foundation. Heidän tunnetuin tempauksensa on miljoonan punnan polttaminen hylätyn venevajan takassa Juran saarella Skotlannissa elokuussa 1994, josta tehtiin 63-minuuttinen dokumentti Watch the K Foundation Burn a Million Quid. Paljon närkästystä ja keskustelua herättänyt teos nähtiin 1996 myös Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla, jonne bändi teki medialta vähälle huomiolle jääneen vierailun.
Rahojen polttamisen jälkeen Cauty ja Drummond kirjoittivat 23 vuoden hiljaisuusvalan henkilöautoon, joka työnnettiin alas kalliolta Juran saarella. Kaksikko palasi julkisuuteen vasta 2017 julkaisemalla aiemmalla The Justified Ancients of Mu Mu -nimellään Illuminatus!-kirjojen inspiroiman romaanin 2023: A Trilogy sekä lopulta tammikuussa 2021 vuotamalla ensimmäisen remasteroidun The KLF -sinkkukokoelman eri suoratoistoalustoille. Helmikuussa oli vuorossa Chill Out -klassikkoalbumin uusintajulkaisu Come Down Dawn -nimellä ja huhtikuussa bändin päätyön, legendaarisen The White Room -albumin Director’s Cut -version julkaisu.

The KLF:n paluun loppuhuipennus koettiin, kun ohjaaja Chris Atkinsin vuosia tekeillä ollut dokumentti sai maailmanensi-iltansa Austinin Fantastic Fest -tapahtumassa syyskuussa 2021. Sen jälkeen Who Killed The KLF? on nähty kymmenillä festivaaleilla ja teatterilevityksessä useissa maissa kuten Ruotsissa. Yhtäkkiä 1990-luvun tärkein tanssi- ja konemusiikkiyhtye oli jälleen kaikkien huulilla, mikä myös näkyi The KLF -raitojen latausmäärissä striimauspalveluissa.
Dokkarifestivaali valtaa Ylen kanavat – kohokohtana yllättävä suomalaisten kansanhuvi
Atkins on tehnyt loistavaa työtä äärimmäisen laajan ja haastavan aiheen parissa. Drummond ja Cauty pitävät yhä kiinni mystiikastaan, eivätkä esiinny dokumentissa kuin äänitallenteina. Konemusiikin historian omaperäisimmän bändin tarina kerrotaan lisäksi animaation, laajan arkistomateriaalin, haastattelujen sekä erinomaisesti lavastettujen näytelmäosuuksien avulla. Lopputulos on pohjattoman kiehtova dokumentti, jota voi suositella niin The KLF -yhtyeen faneille, vastakulttuurista kiinnostuneille kuin pop-musiikin historian harrastajille.