fbq
Antti_Kurhinen_Kuva_9_dfaff86162.jpg

Yle Perjantai: Venäläistaustainen Antti Kurhinen pelkää joutuvansa Ukrainan sotaan: ”En mistään hinnasta lähtisi sotimaan Putinin puolesta"”

Yle Perjantain lähetyksessä Ukrainan sota – hätä ja häpeä Sean Ricksin vieraina ovat tapahtuma-alan yrittäjä Irina Berkkhald ja tosi-tv-ohjelmista tuttu yrittäjä Antti Kurhinen. Molemmat elävät parasta aikaa järkyttävien paineiden alla.

Sota syttyi ukrainalaistaustaisen Irina Berkkhaldin syntymäpäivänä, torstaina 24. helmikuuta. Siitä lähtien perheessä on rukoiltu sodan uhrien puolesta. Irinan isoäiti, täti, serkku ja tämän kolmivuotias lapsi yrittävät päästä Suomeen turvaan näinä päivinä.

Irinan entinen aviomies on venäläinen. He ovat hyvissä väleissä. Heillä on yhteinen lapsi, kymmenvuotias poika, ja he asuvat lähekkäin. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, poika katsoi Venäjän television uutisia isänsä luona.

– Hän tuli kotiin ja kertoi, että uutisissa oli sanottu ukrainalaisten hyökänneen ukrainalaisia vastaan. Televisiossa oli näytetty, kuinka linnut lentävät Ukrainassa, vaikka todellisuudessa siellä lensivät pommit, Irina Berkkhald sanoo.

Ex-kansanedustaja Touko Aalto avautuu kiusaamisesta Perjantaissa: "En halua uhriutua"

Venäläistaustainen Antti Kurhinen kertoo tuntevansa hämmennystä, vihaa, surua ja suurta häpeää.

– Ukraina ja Venäjä ovat veljeskansoja. Eihän kukaan halua omia veljeskansalaisiaan tappaa.

Antti on säilyttänyt kaksoiskansalaisuuden ja Venäjän passin, sillä se on ollut “pysyvä Venäjän viisumi”. Nyt hän pelkää, että kaksoiskansalaisuudesta saattaakin seurata kutsu taisteluihin Ukrainaan.

– Jos Putin sekoaa lopullisesti, hän määrää kaikille 18–65-vuotiaille miehille liikekannallepanon. Minäkin voisin joutua sotimaan Ukrainassa, jos matkustaisin silloin Suomesta Venäjälle tapaamaan äitiäni ja siskoani, Antti Kurhinen pohtii.

– En missään nimessä, en ikinä, en mistään hinnasta lähtisi sotimaan Putinin puolesta mihinkään, Kurhinen sanoo painokkaasti. 


Yle Perjantai: Ukrainan sota  hätä ja häpeä. Suora lähetys Yle Areenassa perjantaina 4.3. klo 16.30 ja Yle TV1:ssä klo 21.05.

Seuraa meitä somessa