fbq
Putin

Uutuusdokumentti vie keskelle Ukrainan sodan hirveyttä – nainen laukoo pommisuojassa suorat sanat: ”Putin kuuluu kellariin hirtettynä omista munistaan”

Tuore, Ylellä nähtävä Ulkolinja-dokumentti Sodan kylmät kasvot seuraa tuhoisan sodan etenemistä Ukrainassa ja sen vaikutuksia tavallisten ihmisten arkeen Ukrainassa, Venäjällä ja Suomessa. 

Ääneen dokumentissa pääsee muun muassa Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Niinistö puhuu riipaisevan koskettavasti dokumentissa. Presidentti toteaa, että helmikuun 24. päivälle, jolloin sota alkoi, on vaikea löytää sanoja. 

–  Mannerlaatat liikkuivat, ja naamiot putosivat. Venäjä hyökkäsi rajusti Ukrainaan. Täydellinen yllätys ja järkytys. Tiedettiin kyllä vanhastaan, että sotilaallista voimaa Vladimir Putin ja Venäjä on valmis käyttämään, mutta noin laaja-alaisesti ja nimenomaan sellaista sotaa, jossa siviilitkin ovat kohteina, niin kyllä se on järkyttävää, Niinistö toteaa. 

Dokumentissa seurataan kiovalaisia sodan ensimmäisistä päivistä alkaen, kun pommisuojista tuli osa arkipäivää. Venäjän hyökkäyksen laajuutta ja tuhoisuutta oli vaikea aluksi hahmottaa edes paikan päällä. 

Sauli Niinistö

Yle Perjantai: Venäläistaustainen Antti Kurhinen pelkää joutuvansa Ukrainan sotaan: ”En mistään hinnasta lähtisi sotimaan Putinin puolesta"”

Suurta kaaosta bunkkereissa ei näy, vaan ihmiset ovat siellä sopusoinnussa keskenään. Yksi lukee kirjaa, toinen surffailee netissä, yksi nukkuu.
Keneltäkään ei heru hyväksyntää Vladimir Putinin toimille. Pommisuojassa majaileva nainen laukoo suorat sanat Venäjän presidentistä.

 –  Tämä helvetin niljakas verenimijäroisto Putin on ajanut meidät kellareihin. En halua olla kellarissa. Kellariin kuuluu Putin hirtettynä omista munistaan. Sitä toivon kaikesta sydämestäni. Ja niin kaikki päättyykin. Joko hän hirttäytyy itse, tai me kaikki hirtämme hänet, nainen purkaa tuntojansa kameralle. 

Ihmiset alkavat paeta Kiovasta, kun pommitukset jatkuvat. Suomessa asuvat ukrainalaiset hakevat sodan alta pakenevia sukulaisia ja tuttavia Puolan rajalta Suomeen. Venäjällä poliisivaltio kiristää otettaan, ja soraäänet vaiennetaan. Massiivinen propaganda takaa, että Venäjällä valtaväestö tukee hyökkäystä naapurimaahan. 

Suomessa perinteisesti varovainen valtiojohto alkaa nopeasti kääntyä Nato-jäsenyyden kannalle. Turvallisuuspolitiikan peruskappaleeksi muuttunutta Nato-optiota aletaan lunastaa. Samalla aletaan keskustella myös siitä, ollaanko Suomessa oltu Venäjän suhteen liian sinisilmäisiä. 

Venäjän hyökkäyksestä ei tullut paraatimarssia Kiovaan. Hyökkäyssota kärjistyy hirmuteoiksi ja laajoiksi sotarikosepäilyiksi. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Sodan kylmät kasvot - Naamiot putoavat on ensimmäinen osa Ulkolinjan kolmiosaista dokumenttisarjaa. Syksyllä ilmestyvä toinen osa keskittyy Suomen Nato-jäsenyyden etenemiseen sodan varjossa. Vuoden 2023 alussa tuleva kolmas osa valottaa Ukrainan ja Venäjän tilannetta. 

Dokumentti: Tällainen on Ukrainassakin taisteleva mystinen palkka-armeija – Suzanne joutui sotilaiden joukkoraiskauksen uhriksi: "He tulivat tappamaan ja tuhoamaan meidät"

Ulkolinja: Sodan kylmät kasvot Naamiot putoavat TV1 19.5. klo 22.00. Katsottavissa myös Yle Areenassa.
 

Seuraa meitä somessa