fbq
uutisetKuinka paljon 90 päivää morsiamena -sarjaa käsikirjoitetaan? Suomalainen Jasmin kertoo oman kokemuksensa: "Mikään ei ollut luonnollista tai oikeaa"
Kuinka paljon 90 päivää morsiamena -sarjaa käsikirjoitetaan? Suomalainen Jasmin kertoo oman kokemuksensa: "Mikään ei ollut luonnollista tai oikeaa"

Draamasta ja parisuhdekiemuroistaan tunnettu TLC-kanavan 90 päivää morsiamena -realitysarjan seitsemännellä kaudella nähtiin myös suomalaisväriä. Tuolloin suomalaisen Jasmin Lahtisen (nykyisin Abelard) ja yhdysvaltalaisen Blake Aberladin suhdetta seurattiin linssin läpi. Parin rakkaus oli roihahtanut netissä, minkä jälkeen Blake matkusti Suomeen selvittääkseen, olisiko heidän suhteellaan tulevaisuutta. Toisella Suomen matkallaan Blake päätti kosia suomalaiskaunotarta. Sarjassa seurattiin, kun Jasmin lähti Blaken luokse Los Angelesiin. Heillä oli 90 päivää aikaa päättä, menevätkö he naimisiin. 

Rakkaus voitti, ja pariskunta päätti astella avioliiton satamaan. Nyt, liki kolme vuotta myöhemmin Jasmin kertoo Katsolle, minkälaista kohuohjelman kulisseissa oli ja mitä parille kuuluu nykyään. 

Lue myös: 90 päivää morsiamena -sarjan tähti tapaa uudella kaudella ensimmäistä kertaa pyörätuolissa olevan tyttöystävänsä – fanit hämmentyivät miehen käytöksestä

Onko realitysarja todellisuudessa käsikirjoitettu? 

Jasmin ja Blake päätyivät ohjelmaan hetken mielijohteesta. Jasminille ohjelma oli tuttu. Hän ehdotti Blakelle osallistumasta sarjaan, mutta tämä tyrmäsi ehdotuksen oitis. 

– Kun vihdoin sain viisumin käteen, otin asian uudelleen esille ja Blakekin sitten innostui ja suostui, Jasmin muistelee.

Kaikki kauden muut parit oli jo kuvattu, kun Jasmin ja Blake valittiin viime hetkellä ohjelmaan mukaan. Kuukausi hakemuksesta kuvaukset olivat jo täyttä häkää käynnissä Los Angelsissa.

Ohjelmaan osallistuminen tuntui Jasminista luontevalta, sillä hänellä on kokemusta viihdealasta myös Suomesta. Jasmin nähtiin Miss Suomi -kisassa vuonna 2014. 

– Se oli täydellinen jatke sille. Pääsi myös saman tien hommiin Jenkeissä. 

Jasmin oli mukana Miss Suomi -kisassa vuonna 2014. Kuva otettu missikiertueelta Turkissa. 

Sarjaa katsoessa herää kysymys, onko draama totta, vai onko se kekseliäiden käsikirjoittajien aikaansaannosta. Sarja on genreltään kuitenkin tosi-tv-ohjelma.

Jasmin paljastaa, että kuvauksista hänelle tuli tunne kuin olisi kuvattu draamasarjaa. 

– Toivoin ja luulin, että kamerat olisivat 24/7 mukana ja luonnollisesti vain seuraisivat meininkiä. Todellisuudessa kuvauspäivät sovittiin, ajat sovittiin, kameran edessä käytävät keskustelut sovittiin, draamat sovittiin. Mikään ei ollut luonnollista tai oikeaa, Jasmin luettelee. 

Jasminin mukaan kuvaaminen ei ollut vapaata. 

 – Kaikki oli etukäteen käsikirjoitettu ja mietitty. Sanasta sanaan meillä ei yleensä ollut vuorosanoja, ellemme kysyneet, miten muotoilisimme tietyn lauseen. 

Alkuun Jasminia ahdisti kameroiden läsnäolo. Pikkuhiljaa hän kuitenkin tottui niihin. 

– Olin viimeisen vuoden elellyt Suomessa aika rauhallista kotielämää, ja yhtäkkiä olinkin Losissa, jossa oli paljon ihmisiä, uusi kieli ja kamerat. Siihen kesti hetki totutella. Aloin nauttia kameroiden läsnäolosta vasta viimeisillä kuvausviikoilla. Sitten harmitti, kun ne loppuivat. 

Minkä verran palkkaa?

Kansainvälisissä medioissa on väitetty, että ohjelman kuvauksista tienaisi jopa 1 000 dollaria per jakso. Jasmin ei paljasta, kuinka paljon ohjelmasta tienaa, mutta paljastaa, että kuvauksista saa kuin saakin palkkaa. 

– Itse en ohjelmaan osallistuessa saanut, koska minulla ei ollut silloin vielä työlupaa. Blake sen sijaan sai palkkaa. 

Sarjan kuvausten jälkeen he osallistuivat myös formaatin toiseen sarjaan, 90 päivää morsiamena: Parisuhdekisaan. Senkin jälkeen heitä on kosiskeltu mukaan eri versioihin, mutta pariskunta ei ole vielä suostunut. 

– Kuvaaminen vie niin paljon aikaa ja palkka siihen nähden on niin pientä, ettei se tunnu järkevältä. Varmasti vielä sanomme kyllä joku päivä. Esimerkiksi Pillowtalk olisi kiva kuvata. Meillä menee niin hyvin omien uriemme kanssa tällä hetkellä, joten panostamme täysillä niihin.

Lue myös: 90 päivää morsiamena: Jasminelle selviää Ginon todellinen luonne - murtuu saadessaan tietää miehen toimineen törkeästi hänen selkänsä takana

Jasminia on kosiskeltu myös toiseen amerikkalaiseen tosi-tv-sarjaan, mutta hän ei pystynyt sopimussyistä osallistumaan siihen. Jasminilla olisi haaveissa osallistua myös suomalaiseen realityyn. 

– Olisi ihanaa tulla Suomeen vaikka pariksi kuukaudeksi ja kuvata samalla ohjelmaa suomalaisille. Tanssii Tähtien kanssa on unelma, mutta myös muut suomalaiset ohjelmat kiinnostavat, hän paljastaa. 

Jasmin kuvailee ohjelmaan osallistumista mahtavaksi kokemukseksi. Hän kuitenkin korostaa, että kaikki hänen saavuttamansa asiat Yhdysvalloissa ovat puhtaasti oman työn tulosta. Jasmin ja hänen siskonsa Janette pyörittävät kahta laukkuihin ja koruihin keskittyvää yritystä. Lisäksi Jasmin työskentelee sosiaalisen median parissa ja tekee mallintöitä mallitoimiston kautta. Blake tekee töitä edelleen musiikin parissa. 

– En koe että ohjelma olisi auttanut siinä. Ehkä toki se tunnettavuus on auttanut, hän arvelee.

Julkisuus näyttäytyy edelleen Jasminin elämässä, vaikka ohjelmaan osallistumisesta on jo tovi. 

– Edelleen päivittäin, kun astun ovesta ulos, tulee joku pyytämään kuvaa tai juttelemaan. Se on ihanaa. Mielelläni juttelen ohjelman faneille. Myös sosiaalisessa mediassa tulee viestejä ja kommentteja päivittäin.

Entä miten parisuhde voi? 

– Suhteessamme on ollut omat vaikeutemme, mutta tällä hetkellä pidän ne omana tietonani, ja saa nähdä, miten tulevaisuudessa käy. 

90 päivää morsiamena -sarja katsottavissa discovery+-palvelussa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
Teksti: Jasmin Vainio I Kuvat: Jasminin kotialbumi, Discovery, Allerin arkisto