fbq
tvTässä ovat uudet au pairit: Matka lässähti pandemian vuoksi
Tässä ovat uudet au pairit: Matka lässähti pandemian vuoksi

 

Irlantiin matkustavien au pairien reissu alkaa kymmenen päivän yhteisellä karanteenilla, jonka tiiviin yhteiselon aikana todelliset luonteet tulevat hyvin pian esille. Särmiä hiotaan, mutta myös ystävyyksiä syntyy nopeasti. 

Isäntäperheet vaikuttavat aluksi lupaavilta, mutta haasteita on luvassa jokaisella nuorella. Syksyn mittaan myös koronatilanne huononee Irlannissa huomattavasti, ja kaikki paikat suljetaan. Tämä tuo ongelmia niin au pairien vapaa-ajanviettoon kuin perheisiinkin, joissa seinät alkavat kaatua päälle, ja tunnelmat kiristyvät. Useampi päätyykin vaihtamaan lopulta perheitä.  Au pairien omasta aloitteesta kolmen kuukauden mittaiseksi aiottua reissua lyhennetään muutamalla viikolla. 

Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 12.5. kello 20.00 ja nähdään myös TV2:lla 12.16.5.

Nea, 19, Espoo

Kaupan alalla työskentelevä Nea kertoi ennen au pairiksi lähtöään, ettei oikeastaan pidä lapsista. 

– Halusin nähdä, voisinko tykätä lapsista, sillä minulla ei ollut kokemusta kuin omista sukulaislapsista, ja totta kai heistä tykkään, hän selventää.

Nea pakkasi matkalaukkuunsa parhaat bilevaatteensa, mutta ne jäivät melkein kokonaan käyttämättä koronarajoitusten suljettua ravintolat. 

Pystyimme bilettämään vähän, mutta emme päässeet yöelämässä käymään oikeastaan ollenkaan. Tapailin kyllä paikallisia ihmisiä, hän vihjaa. 

Nean ensimmäinen perhe koostui yksinhuoltajaäidistä ja hänen kahdesta lapsestaan. Ongelmaksi koituivat äidin tiukat kriteerit siisteyden suhteen. Itse asiassa Nean pääasiallinen työ oli siivous. 

– Olen 17-vuotiaana muuttanut omilleni, ja minulle siivoaminen, pyykinpesu ja tiskaaminen ovat täysin itsestäänselvyyksiä. Lasten jälkien siivoaminen vielä meni, mutta jouduin äidinkin tiskit tiskaamaan. En minä mennyt sinne miksikään palvelijaksi, hän linjaa. 

Nea vaihtoikin perhettä matkan aikana. Vapaa-aika kului hänen mukaansa rajoituksista johtuen pääasiassa ulkona hengaillen ja kävellen muiden au pairien kanssa.

– Mielestäni kokemus oli koronasta huolimatta positiivinen. Ei jäänyt huonoa fiilistä. Kotiin palatessa minulle oli tosi haikeaa jättää muut au pairit. Olimme olleet niin tiiviisti yhdessä, ja tiesin, ettemme näe enää yhtä paljon, kun kaikki asuvat eri paikkakunnilla. Elimme Irlannissa ihan omassa kuplassamme. 

Ada, 20, Naantali

Ada on intohimoinen keppihevosharrastaja, joka on menestynyt kilpailuissakin. Muiden au pairien mielestä kepparijutut tulivat välillä jo korvista ulos, mutta Ada vakuuttaa, että ryhmä tuli oikein hyvin juttuun keskenään.

Olisin luullut, että meillä olisi ollut ristiriitaisempaa, mutta en olisi voinut toivoa parempaa porukkaa. Toki välillä toisten naamat pännivät niin kuin normaalissa elämässäkin. Kyllä se näkyy ohjelmassakin, hän sanoo.

Dublinissa Adalla oli vastassaan kaoottinen neljän lapsen perhe, jossa jokainen päivä oli täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. 

Minun perheessäni sattui tragedia, joten sanotaan näin, että minulla oli aika paljon töitä, ja päivät venyivät. Mutta siihen oli erittäin hyvä syy.  

Ada paljastaa vaihtaneensa lopulta perhettä. Hän on jopa ehtinyt palata Irlantiin syksyn au pair -rupeaman jälkeen toistamiseen. 

– Lähdin uudestaan au pairiksi Irlantiin yhteen isäntäperheistäni, mutta olen jo palannut kotiin.

Igi, 19, Masku

Puolassa syntynyt ja lapsena Suomeen muuttanut Igi työskentelee Turun sirkuksessa. Hän pitää Suomessa lapsille sirkuskoulua, joten tenavien kanssa touhuaminen oli hänelle tuttua. Isäntäperheessä lasten hoitamista ei kuitenkaan ollut tarjolla niin paljon kuin Igi oli toivonut. 

– Totta kai olin valmis auttamaan myös kotitöissä, mutta saatoin tehdä kaksi päivää pelkästään puuhommia. Perhe halusi vaikuttaa myös siihen, mitä teen vapaa-ajallani. He alkoivat määrittää minulle kotiintuloaikoja ja puuttua liikaan tekemisiini. Vaihdoin perhettä myöhemmin, Igi kertoo.

Hän arvelee, että olisi tullut perheen kanssa paremmin toimeen, jos korona ei olisi sulkenut heitä neljän seinän sisälle keskenään. 

En olisi normaalitilanteessa varmaan vaihtanut perhettä. Mutta kun niin paljon pieniä tekijöitä alkoi kasaantua, mitta täyttyi jossain vaiheessa. 

Igi oli au paireista ainoa, joka on parisuhteessa. Se ei hänen mukaansa aiheuttanut ongelmia.

– Hyvin sujui välimatkasta huolimatta. Netin välityksellä on niin helppoa pitää yhteyttä. 

Luna, 18, Hämeenlinna

Suorapuheinen Luna oli ollut jo kahdesti aiemmin lyhyissä kouluvaihdoissa ulkomailla, eikä Irlantiin lähteminen häntä niin kovasti jännittänyt. Hänen isäntäperheessään oli kaksi lasta, joista toinen oli erityislapsi. Kaikki sujui Lunan mielestä oikein mallikkaasti. 

– Mielestäni hoidin homman hyvin. Sain parhaimman kokemuksen, mitä siinä tilanteessa voi saada. Minulla oli muutenkin aika rentoa. Ei ollut kodinhoitoa hirveästi, eikä tarvinnut ottaa stressiä mistään, hän kehuu.

Dynamiikkaa perheen ja au pairin kesken haettiin kuitenkin vähän aikaa. Luna jopa pohtii ohjelmassa, oliko perheen äiti mustasukkainen hänelle.

– Se oli vähän sellaista spekulointia. Tilanne ei ollut niin yksinkertainen, mutta ehkä siinä jotain totuutta oli, hän arvelee.

Luna löysi nopeasti yhteisen sävelen Nean kanssa, sillä molemmat pitävät juhlimisesta. 

– Oikeastaan kaikkien au pairien kanssa löytyi joku oma juttu. En olisi uskonut, että saan näin hyviä kavereita tältä reissulta. Tietysti baareissa ei paljon päässyt käymään koronan takia, hän pahoittelee. 

27.04.2021 15:33 | Teksti: Anuliina Liukkonen I Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa