fbq
tv”Onhan tuo ihan helvetin ärsyttävää” – isoäidin vaiheet yllättävät Paula Norosen Sukuni salat -jaksossa
”Onhan tuo ihan helvetin ärsyttävää” – isoäidin vaiheet yllättävät Paula Norosen Sukuni salat -jaksossa

MTV3:n Sukuni salat -kauden toisessa osassa tutkitaan kirjailija-mediapersoona Paula Norosen sukuhistoriaa. Noronen kertoo jaksossa, ettei tiedä juurikaan suunnittelijana toimineen isoäitinsä Ester Norosen vaiheista, esimerkiksi työurasta.

– Hän on hiukan arvoituksellinen hahmo minulle, vaikka hyvin rakas mummoni onkin, Noronen kertoo.

Jakson edetessä paljastuu, että Ateneumin taidekoulun opintojensa jälkeen Ester päätyi pääsuunnittelijaksi Sortavalassa sijainneeseen Helylän puusepät -yritykseen. 1930-luvulla Ester oli suunnittelemassa Tilkan sotilassairaalan kalusteita, mutta Helylän tehtaaseen iski salama ja kaikki kalusteet paloivat.

Tämän johdosta Tilkan sotilassairaalan kalusteet suunnitteli lopulta Alvar Aalto. Tieto isoäidin kokemasta epäonnesta silminnähden ärsyttää Paula Norosta.

– Onhan tuo ihan helvetin ärsyttävää. Salama vei, ja Alvar Aalto hoiti homman, Noronen kommentoi.

Isoäiti auttoi evakkoja ja kehitysvammaisia

Sortavalassa Ester tapaa myös tulevan miehensä, Paula Norosen isoisän Laurin. Arkkitehdin koulutuksen saanut Lauri ja Ester päätyvät Jyväskylään ja perustavat toisen maailmansodan jälkeen firman, Helnon.

Yrittäjäelämä on haastavaa. Sukuni salat -juontaja Marja Hintikka kertoo kuitenkin Noroselle, että Ester järjesti sodasta selvinneille evakkolapsille kesäsiirtolatoiminta. Lisäksi hän oli mukana perustamassa kehitysvammaisten koulua Jyväskylään 1958.

– Tämä kaikki tulee minulle yllätyksenä, pidättelen liikutusta vastaan. Olen aina miettinyt, että hänessä on jotain, mitä en tiedä. Ja tämä avaa sen, Noronen kertoo kyyneliä pidätellen.

– Esterillä on ollut sisäinen palo, että pitää auttaa. Tuosta voisi moni ottaa mallia.

Konduktööri-isoisoisä oli nuhteeton

Jaksossa käsitellään myös Paula Norosen isoisän isän Valtter Norosen henkilöhistoriaa. Selviää, että 1900-luvun alun poliisivuosiensa jälkeen Valtter päätyi perheineen Äänekoskelle, jossa Valtter toimi konduktöörinä. Hänestä tuli lopulta alueen pääkonduktööri, jolla oli paljon valtaa. 

Valtterille ja hänen vaimolleen Matildalle tulee kahdeksan lasta. Vanhempien uurastuksen ansiosta kahdeksan lasta saavat kouluttautua haluamilleen aloille ja sisaruksisissa on muun muassa opettaja, taiteilija ja arkkitehti.

Paula Noronen kiinnittää huomiota siihen, että Valtter sai uransa aikana useita palkintoja, joiden perusteena olivat muun muassa oivallisuus ja nuhteettomuus.

– Kyllä minä tunnistan tällaiset piirteet suvustani. Me olemme aika kilttejä ja nuhteettomia, Noronen arvioi.

Sukuni salat -kauden toinen jakso esitetään MTV3:lla sunnuntaina 10.4. kello 20.00.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
08.04.2022 12:44 | Teksti: Toni Keränen I Kuvat: MTV

Seuraa meitä somessa