fbq
tvMädät poliisit joutuvat yhä ahtaammalle Line of Dutyn kutoskaudella
Mädät poliisit joutuvat yhä ahtaammalle Line of Dutyn kutoskaudella

Ennätyksiä rikkonut poliisidraama nähdään ensi kertaa Ylellä.

Line of Dutyn kuudennen kauden avausjakso keräsi ensiesityksessään keväällä Britanniassa järisyttävät kymmenen miljoonaa katsojaa. Jo Areenasta löytyvät jaksot alkavat tänään pyöriä TV1:en torstai-illoissa. Sarjan viisi edellistä kautta löytyvät puolestaan maksua vastaan Ruutu- ja C More -suoratoistopalveluista.

Glasgowlaisnäyttelijä Kelly Macdonald on kulkenut pitkän matkan kulttiklassikko Trainspottingin (1996) sähäkästä Dianesta Line of Dutyn kutoskauden päähenkilöksi, murharyhmää johtavaksi Jo Davidsoniksi. Kuten kaikki sarjan kausitähdet Macdonald on Britannian arvostetuimpia näyttelijöitä, joka muistetaan muun muassa Boardwalk Empiresta sekä Coen-veljesten Oscar-voittajasta Menetetty maa (2007).

Hartaasti odotettu kausi alkaa, kun tunnetun journalistin murhaa tutkiva Davidson on tiimeineen matkalla pidättämään epäiltyä. Davidson käskee yllättäen alaisensa estämään lähellä tapahtuvan aseellisen ryöstön, mikä vaikuttaa lavastetulta. Temppu herättää poliisin sisäistä korruptiota tutkivan AC-12-osaston huomion. Tilannetta mutkistaa, että yksi Davidsonin läheisimmistä alaisista on AC-12:een aiemmin kuulunut Kate Fleming. Tämä ei kuitenkaan haittaa osastoa johtavaa Ted Hastingsia ja ylennyksen saanutta Steve Arnottia, jotka ovat vakuuttuneita Davidsonin osallisuudesta salaliittoon. Ja mahdollisesti myös Katen.

Vakiotähdet mukana

Macdonaldin rinnalla uudella kaudella jatkavat aiempien kausien päänäyttelijät Martin Compston, Vicky McClure ja Adrian Dunbar, jotka ovat esiintyneet sarjan kaikissa 36 jaksossa. Line of Dutyn suosio on vaikuttanut suoraan myös pääosakolmikon urakehitykseen. Ken Loach -elokuvassa Sweet Sixteen (2002) nähdyn vaikuttavan debyyttinsä jälkeen Compston on tehnyt tasaista uraa niin valkokankaalla kuin muissakin menestyssarjoissa.

Vicky McClure räjähti koko maailman tietoisuuteen traagisena Lolina Shane Meadowsin päätyöksi laskettavassa This is England (2006) -elokuvassa ja sen spin-off-sarjoissa. Kaunis ja lahjakas näyttelijä muistetaan myös Broadchurch- ja Alex Rider -sarjoista.

Pohjoisirlantilaisen Adrian Dunbarin ura on kestänyt elokuvissa ja televisiossa jo yli 40 vuotta. Vaikka Dunbar onkin arvostettu ja tasaisesti työllistetty näyttelijä, niin myös hänen uransa on noussut uudelle tasolle Line of Dutyn umpimoralistisena ja järkkymättömänä poliisipomona. Dunbarin tuorein roolikiinnitys on nimiosa syksyllä kuvattavassa poliisitrillerissä Ridley.

Martin Compston on Steve Arnott.

Sarjavelho aloitti lääkärinä

Line of Dutyn luonut ja sen kaikki kaudet käsikirjoittanut Jed Mercurio on yksi Britannian arvostetuimmista tv-sarjatekijöistä, joka kouluttautui alun perin lääkäriksi. Työskenneltyään kolme vuotta sairaalassa Mercurio huomasi British Medical Journal -lehdessä BBC:n jättämän ilmoituksen, jossa haettiin lääkäritaustaista käsikirjoittajaa uudelle Cardiac Arrest -sarjalle. Kolme kautta poikinut sarja rohkaisi Mercuriota vaihtamaan lääketieteen täysipäiväiseen käsikirjoittamiseen.

Uransa alusta saakka eri lajityyppejä, kuten scifiä (Invasion: Earth) ja komediaa (The Grimleys), rohkeasti kokeillut Mercurio palasi hallitsemansa lääkäridraaman pariin vielä kahdella sarjalla Bodies ja Critical ennen kuin löysi kutsumuksensa poliisitrilleristä. Jo Line of Dutyn 2014 julkaistu ensimmäinen kausi oli menestys, joka johti sopimukseen useista lisäkausista. Tähän myös vaikutti käsikirjoittajan alkuperäinen idea sarjassa paljastuvan poliisien ja rikollisten välisen salaliiton paisumisesta kausi kaudelta.

Bodyguard – Henkivartija

Bodyguardille jatkoa

Mercurion toinen suuri menestyssarja, myös Ylellä esitetty Bodyguard – Henkivartija päätyi maailmanlaajuisesti Netflixille, jossa se keräsi ensimmäisenä kuukautenaan 23 miljoonaa katselua. Myös kotimaassaan Bodyguard oli valtava hitti, jonka syyskuussa 2018 esitetty päätösjakso keräsi brittiruutujen ääreen liki 10,5 miljoonaa katsojaa.

Bodyguardin jatkosta on liikkeellä edelleen paljon huhuja ja arvailuja. Mercurio on itse vihjaillut, että sarja voisi jatkua peräti neljä kautta ennen kuin sen tarina saadaan kunnolla päätökseen. Showrunner on myös sanonut, että jos korona ei olisi keskeyttänyt Line of Dutyn kutoskauden tuotantoa, olisi Bodyguardin kakkoskautta ryhdytty jo tekemään. Varmuus jatkosta saatiin kuitenkin lopulta päänäyttelijä Richard Maddenilta pressitilaisuudessa Los Angelesissa.

– Emme voi jatkaa tarinaa suoraan ykköskauden tapahtumista, jonka jälkeen hahmoni jäi selvästi loman tarpeeseen. Hän ei voi vain yksinkertaisesti palata töihin, vaan tarvitsee aikaa. Niinpä päätimme Jedin kanssa, että kakkoskausi sijoittuisi puolentoista tai peräti kahden vuoden päähän sarjan alkuperäisistä tapahtumista, Madden paljastaa.

Line of Duty – Kausi 6, Yle Areena ja TV1 torstaisin klo 21.05

Line of Duty – Kaudet 1-5, C More ja Ruutu+

Bodyguard – Henkivartija, Netflix

Seuraa meitä somessa