fbq
tvKate Winslet loistaa synkässä dekkaridraamassa
Kate Winslet loistaa synkässä dekkaridraamassa

Pikkukaupungin poliisi tasapainoilee murhatutkinnan ja elämänhallinnan välillä.

Mare of Easttown yhdistää monta lahjakasta tarinankertojaa, joihin kuuluvat muun muassa sarjan luonut Brad Ingelsby sekä tuottajana debytoiva Kate Winslet.

Mare Sheehan on pienen pennsylvanialaisen Easttownin rikosetsivä, joka tuntee suurimman osan kaupungin asukkaista ja näiden ongelmista. Kaikki tuntevat myös Maren, lukion koripallojoukkueen entisen tähden, joka on itsekin kokenut kovia. Mare on menettänyt poikansa ja joutuu nyt huolehtimaan nelivuotiaasta lapsenlapsestaan sekä kotona asuvasta äidistään ja teinityttärestään. Eronneella etsivällä ei ole juuri ollut sutinaa suhderintamalla, toisin kuin ex-miehellään, joka on mennyt vastikään kihloihin uuden rakkauden kanssa.

Mare joutuu kuitenkin sysäämään omat ongelmansa ja yhä kesken olevan surutyön syrjään, kun kaupunkia järkyttää nuoren äidin raaka murha. Tapauksen tutkinta johdattaa Maren syvälle tiiviin yhteisön pimeälle puolelle sekä paljastaa sen menneisyyttä ja nykyisyyttä yhdistävät tragediat.

Hyppy tuntemattomaan

Kate Winslet on ollut Titanicista (1997) lähtien yksi maailman arvostetuimmista leffatähdistä, joka voitti Oscarin elokuvasta Lukija (2008) oltuaan sitä ennen ehdolla viisi kertaa. Winslet aloitti uransa tv-sarjoissa jo 1990-luvun alussa, mutta palasi pieneen ruutuun vasta 2011 palkitun HBO-minisarjan Mildred Pierce myötä. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin Winslet vakuuttaa jälleen HBO-tuotannossa. Näyttelijä kertoo kiinnostuneensa Mare of Easttownista ennen kaikkea hahmonsa vuoksi.

– Hän ei muistuta minua millään lailla. Se on hyvällä tavalla pelottavaa, jos pidät näyttelijänä tuntemattomaan hyppäämisen tunteesta. En ole koskaan tehnyt mitään vastaavaa, mutta olin koukussa tarinaan heti luettuani avausjakson. Sain siitä äärimmäisen voimakkaan tunteen siitä, kuka Mare on ja mistä hän tulee, Winslet kertoo etäyhteydellä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Aitoja maisemia

Winslet vietti paljon aikaa oikeassa Easttownissa valmistautuessaan rooliinsa. Yksi tavoitteista oli oppia puhumaan kuten paikalliset. Brittiläinen Winslet tunnetaan murteiden mestarina, mutta tällä kertaa näyttelijä joutui työskentelemään normaalia enemmän.

– Se oli todella vaikeaa, sillä paikallinen murre sisältää useita tasoja. Pidin sen oppimista kuitenkin tärkeänä, sillä en voi sietää, kun näyttelijät vain selvästi matkivat jotain murretta.

Sarjan luonut käsikirjoittaja Brad Ingelsby tunnetaan vahvoista rikosdraamoista kuten Rautakaupunki (2013) ja Run All Night (2015). Varsinkin karulle pennsylvanialaisalueelle sijoittuva Rautakaupunki teki vaikutuksen miljöökuvauksellaan. Ingelsby on itse kotoisin Easttownista, jonka vuoksi sarjan sijoittaminen sinne oli tärkeää.

– Yksi ehdoistani sarjan tekemiselle oli paikan päällä Easttownissa kuvaaminen. Onneksi HBO ymmärsi tämän tärkeyden, Ingelsby kiittelee.

Ohjaaja Craig Zobel on tehnyt aiemmin lukuisia sarjoja sekä muun muassa kohua herättäneen ihmismetsästystrillerin The Hunt (2020). Myös Zobel piti tärkeänä, että sarja vaikuttaa autenttiselta.

– Koko eteläinen Pennsylvania näyttää erittäin tunnistettavalta, eikä sitä pysty helposti jäljittelemään. Niinpä halusin ahmia sitä kameralla niin paljon kuin mahdollista.

24.06.2021 12:50 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuva: HBO

Seuraa meitä somessa