fbq
tvDownton Abbeyn näyttelijät muistelevat sarjaa Katson haastattelussa
Downton Abbeyn näyttelijät muistelevat sarjaa Katson haastattelussa

Downton Abbeyn tarina alkaa vuodesta 1912, jolloin neitsytmatkallaan ollut Titanic on vienyt mukanaan meren pohjaan Crawley suvun perijän. Uutta perijää ei perheestä löydy, elleivät perheen tyttäret löydä kunnollisia aviomiehiä. Surua ja huolta tuottaa myös Ison-Britannian liittyminen ensimmäiseen maailmansotaan. Aatelisperheen ja henkilökunnan välillä vallitseva luokkajako on selvä, mutta tärkeiden asioiden edessä kaikki puhaltava yhteen hiileen. Katso tapasi sisäkkö Anna Batesia esittävän Joanne Froggattin ja Lady Sybiliä näyttelevän Jessica Brown Findlayn, jotka muistelevat sarjaa suurella lämmöllä. 

Suosio auttoi uralla eteenpäin 

Anna Batesin roolissa ilahduttanut Joanne Froggatt myöntää, että Downton Abbeyn suosiosta on ollut hänelle hyötyä.

 – Downton Abbey on auttanut minua eteenpäin urallani, mutta suurimman suosion koin nuorena Coronation Streetissä. Se oli minulle melkein liikaa, Joanne muistelee. 

Joanne on Downton Abbeyn jälkeen esittänyt sarjamurhaajaa viktoriaanisen ajan draamassa Dark Angel ja raiskausepäilyn uhria HBO:n Liar-sarjassa. 

Downton Abbey sai minut tuntemaan kiitollisuutta siitä, että saan elää naisena tässä ajassa, ja voin tehdä valintoja urani ja elämäni suhteen. Anna Batesilla ei ollut sitä samaa mahdollisuutta. 

Joannen tavoin myös Jessica Brown Findlayn ura näyttelijänä on jatkunut Lady Sybilin kuoltua lapsivuoteeseen sarjan kolmannella tuotantokaudella. Jessica on esiintynyt sarjasta lähtemisen jälkeen useissa televisiosarjoissa, kuten Jamaica Innin majatalo ja kurtisaaneista kertovassa sarjassa Harlots – Paheen pesä, joka on katsottavissa Yle Areenassa.

Joanne Froggatt tunnetaan Anna Batesin roolista.

Sarja synnytti monia ystävyyssuhteita 

Downton Abbeya kuvattiin syyskuusta 2010 lähtien vuoden 2015 joulukuuhun asti. Sarja synnytti monia ystävyyssuhteita. 

– Olen hyvä ystävä siskojani esittäneiden Laura Carmichaelin ja Michelle Dockeryn kanssa. Asumme Lauran kanssa Lontoossa, ja Michellekin on palannut sinne teatteritöiden takia. Olimme muutama kesä sitten yhtä aikaa töissä West Endissä, ja tapasimme usein lounaalla, Jessica kertoo. 

Jessicasta piti tulla ballerina, mutta loukkaantumisen jälkeen hänen piti keksiä itsensä uudestaan. Hän teki useampaa työtä ja haki opintolainaa päästäkseen opiskelemaan arvostettuun taidekouluun, Central Saint Martinsiin. Koulussa hän innostui teatterista. 

– Downton oli vasta toinen roolini, joten kaikki oli minulle vielä uutta. En voinut arvata, että siitä tulisi niin suosittu, eikä mikään maailmassa olisi valmistanut minua siihen. Ala voi olla todella vaikea, mutta myös suosio voi olla liikaa. Loin itselleni suojakuoren ja päätin ottaa askeleen taaksepäin. Naisnäyttelijät halutaan lokeroida tiettyihin rooleihin ja tunsin, että myös minulle oli käymässä niin. Tiesin, että minun on etsittävä oma polkuni. Teatterin myötä olen löytänyt oman tieni, ja voin tehdä virheitä ilman valtavaa painetta. 

Downton Abbey on palkittu muun muassa parhaan minisarjan Golden Globella ja Primetime Emmyllä. Joanne Froggatt palkittiin vuonna 2015 Golden Globella parhaana naissivuosan esittäjänä minisarjassa.

Downton Abbey TV1:ssä lauantaisin ja sunnuntaisin 22.8. alkaen. Downton Abbey -elokuva on katsottavissa Netflixissä, Elisa Viihteessä ja C Moressa.

18.08.2021 15:58 | Teksti Nanna Drummond Kuvat Yle

Seuraa meitä somessa