fbq
Susanne Bier Bird Box

The First Lady -ohjaaja Susanne Bier ei ollut kiinnostunut ikonisten vaimojen kiiltokuvaversioista – ”Kirosanojen laittaminen Betty Fordin suuhun oli herkullista!”

Hollywoodissa Bier on säväyttänyt Halle Berryn ja Benicio Del Toron tähdittämällä draamalla Things We Lost in the Fire sekä Sandra Bullockin Netflix-sensaatiolla Bird Box. Viimeksi Bier ohjasi Nicole Kidmania ja Hugh Grantia HBO-sarjassa The Undoing.

Bierin uusin työ on kymmenenosainen antologiasarja The First Lady, joka kertoo Yhdysvaltain presidenttien kuuluisimmista puolisoista, ns. ensimmäisistä naisista.

The First Ladyn ensimmäinen kausi kattaa 120 vuotta, jonka aikana kaikkien presidenttien vaimojen on toivottu pysyttelevän hiljaa miehensä taustalla. Tuntuu uskomattomalta, että jopa Michelle Obama on joutunut taistelemaan samojen asioiden kanssa kuin Eleanor Roosevelt. He ovat olleet lähellä valtaa mutta silti niin kaukana siitä, Bier toteaa Katsolle.

Ohjaaja sanoo, ettei ollut kiinnostunut kuvaamaan naisten kiiltokuvaversioita.

– Kukaan heistä ei ollut aluksi innoissaan uudesta asemastaan, jopa päinvastoin. Michelle pelkäsi aidosti perheensä turvallisuuden puolesta, Betty Ford meni Valkoiseen taloon potkien ja kirkuen, ja Eleanor olisi halunnut olla itse presidentti eikä puoliso. Niinpä halusin näyttää heidän kiukkunsa ja kulmikkuutensa. Monia on järkyttänyt, että laitoimme Bettyn kiroilemaan, mutta minusta se oli herkullista! Susanne nauraa.

The First Lady Michelle Pfeiffer

Susannen mukaan kolme naista on sopiva määrä yhdelle kaudelle, sillä kolme hahmoa peilaa toisiaan sopivasti. Mutta ketä muita vaimoja Bier haluaisi käsitellä tulevilla kausilla?

– Haluaisin ottaa toiselle kaudelle Hilary Clintonin. Hänen kautensa oli erittäin kiinnostava ja monimutkainen. Voisin myös harkita Melaniaa, sillä pidän komediasta! Bier räväyttää.

Ohjaajan mukaan myös Martha Washington olisi kiinnostava, koska hän oli ensimmäisistä naisista ensimmäinen.

Jackie Kennedyn tarinan haluaisin puolestaan kertoa eri tavalla kuin se on kerrottu tähän mennessä tuhat kertaa.

Susanne Bier The Undoing

Viola Davis oli kauhuissaan päästessään esittämään Michelle Obamaa: "En ole pelännyt mitään roolia yhtä paljon!"

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Bier myöntää tunteneensa Valkoisen talon historiaa vain vähän ennen sarjan tekemistä.

– Moni tuntee vain patriarkaalisen version Amerikan historiasta, jonka vuoksi oli tärkeää valottaa, mitä Valkoisen talon sisäpuolella oikeasti tapahtui. Kyseessä on yhä miesten maailma, eikä tällaisen sarjan tekeminen ole vieläkään helppoa.

Bier on erittäin tyytyväinen näyttelijävalintoihin, mutta painottaa, ettei ulkonäkö ollut ensimmäinen kriteeri roolitusta tehdessä.

– Tärkeintä on löytää sisäinen totuus ja näyttelijä, joka tuntuu oikealta sen sijaan, että hän vain näyttäisi esikuvaltaan. Kun näyttelijä ryhtyy esittämään tunnettua ihmistä kaksi ensimmäistä kuvauspäivää menevät yleensä hukkaan, koska näytteleminen on niin yliampuvaa. Sitten siitä tulee pikku hiljaa orgaanista ja luontevaa, kun näyttelijä löytää äänensä ja pystyy luottamaan tulkintaansa. Minun tehtäväni ohjaajana on karsia suoritusta niin kauan, kunnes se tapahtuu.

Gillian Anderson esittää Eleanor Rooseveltia The First Lady -sarjassa: "Hän oli ensimmäinen moderni vaimo"

Seuraa meitä somessa