fbq
Kuningas Charles

Tässä kuningas Charlesin kruunajaisviikonlopun ohjelmisto – mukana harvinainen dokumentti

Walesin prinssi Charlesista tuli Ison-Britannian kuningas ja Kansainyhteisön valtionpäämies, kun hänen äitinsä, historian pitkäaikaisin hallitsija kuningatar Elisabet II nukkui pois 8. syyskuuta 2022.

Lauantaina (6.5.) Lontoossa tehdään historiaa, kun ensimmäistä kertaa yli 70 vuoteen Westminster Abbeyssä kruunataan uusi hallitsijapari Charles III ja hänen kuningatarpuolisonsa Camilla.

Varaslähtönä kuninkaallishumuun Yle esittää perjantaina (5.5.) uutuusdokumentin Kuningas Charles III, joka myös uusitaan juuri ennen kruunajaisia. 

Yksikään Charlesin edeltäjistä ei ole odottanut perimysvuoroaan yhtä kauan kuin 74 vuotta Walesin prinssinä ollut Charles. BBC:n juhladokumentti pohjautuu mittavaan arkistomateriaaliin ja kertaa Charlesin elämän huiput ja laskut.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Kuningaspari Charles ja Camilla
Ennen kuolemaansa kuningatar Elisabet II toivoi, että Charlesin hallitsijakautena herttuatar Camillaa kutsuttaisiin kuningatarpuolisoksi. 

Poikkeuksellista dokumentissa on, että Charles itse kertoo omaa ja perheensä tarinaa. Hän tarjoaa katsojille harvinaisen kurkistuksen kuninkaalliseen elämään kruununprinssinä ja nykyisenä hallitsijana.

Dokumentin tuottajat pääsivät tutkimaan British Film Instituten arkistoa. Tämän ansiosta dokumentissa esitetään viisi ennennäkemätöntä videota, kuten Charles lentämässä lentokonetta ja koristelemassa joulukuusta sekä Elisabetin vierailu rakastamalleen Maltan-saarelle.

Ensimmäiset kuvat julki – tältä näyttävät prinssi William ja Catherine The Crownissa

Kuningatar Elisabet, prinssi Charles ja prinsessa Margaret
Charles seurasi äitinsä kruunajaisia yhdessä isoäitinsä, kuningatar Elisabetin ja tätinsä, prinsessa Margaretin kanssa. Pikkusisko, prinsessa Anne ei päässyt mukaan seremonioihin. 

Muisteloissaan Charles avautuu lapsuusvuosistaan ja nuoruudestaan sekä palauttaa mieleensä äitinsä vuoden 1953 kruunajaiset, joiden yleisössä hän nelivuotiaana pikkupoikana istui. Läpi elämän kulkevissa muistoissaan Charles palaa myös armeijavuosiinsa ja rakastamiinsa harrastuksiin.

– Dokumentti antaa katsojille uuden käsityksen kuninkaan merkittävästä elämästä. On suuri etuoikeus luoda erilainen dokumentti näin kuuluisasta ja kuvatusta ihmisestä, BBC:n historiallisten ohjelmien johtaja Simon Young toteaa. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kuningas Charles III
Yle TV1 pe 5.5. klo 19.00

Yle Uutiset erikoislähetys: Kuningas Charles III:n kruunajaiset
Yle TV1 la 6.5. klo 11.45

My King Charles 
Liv la 6.5. klo 22.05

Charles: Uusi kuningas 
MTV3 su 7.5. klo 17.00

King Charles III: The Coronation 
C More, ma 8.5.

Kruunajaiskonsertti Windsorin linnasta 
Yle TV2 su 14.5. klo 21.00

Cristal Snow’ta varoitettiin drag-esitysten pilaavan näyttelijän uran – pääsi mukaan Netflix-sarjaan

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seuraa meitä somessa