fbq
suoratoistoPamela Andersonin ja Tommy Leen seksivideo muutti maailmaa pysyvästi: "Mikään ei ole enää yksityistä"
Pamela Andersonin ja Tommy Leen seksivideo muutti maailmaa pysyvästi: "Mikään ei ole enää yksityistä"

Kaikki ovat vähintään kuulleet Pamela Andersonin ja Tommy Leen seksivideosta. Jotkut meistä ovat jopa nähneet sen. Videosta lilluu yhä katselulinkkejä netin viemäristöissä.

Vain kahden hengen yleisölle tarkoitettu tallenne lähti kiertoon, kun Leelle kaunaa kantanut puuseppä Rand Gauthier varasti sen pariskunnan Malibun kodista lokakuussa 1995. Aluksi Gauthier yritti kaupitella sitä pornotuottajakaverinsa kanssa vain yhdelle ostajalle, mutta kukaan ei halunnut sijoittaa varastettuun tavaraan. Lopulta kaksikko ryhtyi myymään siitä kopioita alkeellisen nettisivuston kautta. Rahahanat eivät kuitenkaan auenneet, kun tilaajat ryhtyivät itse kopioimaan ja levittämään videota eteenpäin. Lopulta tallenne levisi underground-kuriositeetista miljoonien pällisteltäväksi nettihurmoksen villeinä alkuvuosina.

Tommylle ja Pamelalle vuoto oli katastrofi, joka vahingoitti erityisesti Andersonin uraa. Baywatch-tähdelle tirskuttiin ja tämän kustannuksella pilailtiin Yhdysvaltain suosituimpia talk show -ohjelmia myöten. Samaan aikaan Mötley Crüe -rumpalin maine viriilinä rokkikukkona vain kasvoi.

Lue myös: Sarja-arvostelu: Pam & Tommy on herkullinen kuvaus seksistä, rikoksesta ja rahastuksesta

Tutkivaa journalismia

Disney+-palvelussa eilen alkanut sarja herätti jo etukäteen kohua näyttelijävalintojensa vuoksi. Moni olisi halunnut nähdä Pamelana Megan Foxin kaltaisen seksisymbolin. Sen sijaan rooliin valittiin brittiläinen Lily James, joka tunnetaan muun muassa periodidraamoista Downton Abbey, Rakkauden lumo ja satuelokuvasta Cinderella (2015).

Vastalauseiden myrsky vaimeni, kun Jamesista julkaistiin ensimmäiset, ällistyttävät kuvat Andersonina. Sama reaktio kohdistui Sebastian Staniin, jonka ympäriinsä valetatuoitu, timmiksi puristettu kroppa on kuin yksi yhteen oikean Leen kanssa.

Näyttelijä kertoo olleensa aluksi epäuskoinen, kun sarjan ohjaaja Craig Gillespie tarjosi hänelle roolia. Stanilla oli kokemusta todellisista hahmoista, sillä hän oli näytellyt Tonya Hardingin ex-miestä Jeff Gilloolya Gillespien ohjauksessa I, Tonya (2017).

– Tarina on jo valmis, kun ryhdyt esittämään tosielämän ihmistä. Näyttelijä on kuin journalisti, joka tutkii tapausta luodakseen siitä totuudenmukaisen tulkinnan, Stan toteaa etäyhteyden kautta.

Näyttelijä uskoo Pamin ja Tommyn olleen aidosti rakastuneita ja seksivideovuodon vahingoittaneen näiden suhdetta peruuttamattomasti.

– Se vaikutti tuhoisasti etenkin Pamelaan ja hänen imagoonsa naisena, mutta myös heihin pariskuntana. En voi edes kuvitella, miten kamalaa juuri naimisiin menneelle parille on joutua vastaavaan tilanteeseen.

Oikeutta Pamelalle

Kuten niin moni 1980-luvulla syntynyt, myös Lily James tutustui Pamela Andersoniin ensi kertaa katsomalla lapsena Baywatchia televisiosta. James muistelee olleensa tähden lumoissa.

– Jo tuolloin Pamela vaikutti äärimmäisen vahvalta ja autenttiselta, henkilöltä, joka ei häpeillyt imagoaan.

Kesti kuitenkin kauan ennen kuin James vakuuttui pystyvänsä esittämään Andersonia.

– Olin melkein kuvausten alkuun saakka epävarma, pystynkö suoriutumaan roolista.

Lopullinen päätös syntyi halusta tehdä oikeutta Andersonille.

– Hänet leimattiin lutkaksi ja häpäistiin mediassa samalla, kun Leestä leivottiin rock-maailman seksijumalaa. Pamelan kohtelu tihkuu naisvihaa, joka tuntuu nykypäivänä käsittämättömältä, James lataa.

Kun päätös sarjan tekemisestä lopulta syntyi, näyttelijä kertoo omistautuneensa sille täysin ja uppoutuneensa valtavaan määrään taustatyötä.

– Katsoin tuntikaupalla haastatteluja ja luin kaiken, mitä sain käsiini, myös Pamelan omia kirjoja ja runoutta. En ole koskaan työskennellyt yhtä rankasti mitään roolia varten.

Rankka muodonmuutos

James olisi halunnut keskustella Andersonin kanssa ennen kuvauksia, mutta tämä ei koskaan vastannut yhteydenottopyyntöihin.

– Päämääräni oli alusta lähtien kunnioittaa tarinaa ja esittää häntä mahdollisimman totuudenmukaisesti. Siksi oli pettymys, etten voinut puhua hänen kanssaan, James huokaa.

Andersonin maneerien ja puhetyylin omaksumisen jälkeen James joutui läpikäymään myös rajun fyysisen muodonmuutoksen. Tyypillisesti näyttelijän päivä alkoi puoli neljältä aamulla maskeeraushuoneessa, jossa hänelle laitettiin peruukki, tekorusketus ja rintaproteesi. Vaikka prosessi oli fyysisesti vaativa, James kertoo kaipaavansa kokemusta.

– Paluu tavalliseksi Lilyksi tuntui jopa hieman tylsältä, aivan kuin olisin menettänyt supervoimani, James nauraa.

Näyttelijä vakavoituu, kun keskustelu kääntyy seksivideon vaikutukseen julkkiskulttuuria kohtaan.

– Se oli lähtölaukaus todellisuudelle, jossa itsensäpaljastamisesta on tullut osa normaalia elämää. Mikään ei ole enää yksityistä. Ainoa ero on, ettei kenenkään tallenteita enää varasteta, vaan ne vuodetaan itse nettiin.

Pam & Tommy Disney+palvelussa. Katsottavissa kolme ensimmäistä jaksoa. Uusi jakso julkaistaan viikoittain.

03.02.2022 08:05 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Disney+

Seuraa meitä somessa