fbq
suoratoistoMetsolat, Pulkkinen, Klikkaa mua, Fakta homma... Nämä nostalgiset suomalaissarjat löydät suoratoistopalveluista - katso koko listaus
Metsolat, Pulkkinen, Klikkaa mua, Fakta homma... Nämä nostalgiset suomalaissarjat löydät suoratoistopalveluista - katso koko listaus

Vuosikymmenten aikana on tehty liuta suomalaissarjoja ja sketsiohjelmia, jotka ovat kivunneet hetkessä televisiokatsojien sydämiin. Onneksemme näitä ei tarvitse pitää ainoastaan muistojensa varassa, sillä suoratoistopalveluiden myötä moni sarjoista on ilmestynyt jälleen katsottaviksi.

Katso.fi listasi ikoniset suomalaissarjat, jotka ovat jääneet monen sydämiin. 

Sketsisarjat 

Pulkkinen 

Venla-palkittu sketsisarja Pulkkinen nousi aikansa ilmiöksi, kun sitä esitettiin Nelosella vuodesta 1999 vuoteen 2002. Ronskista huumoristaan tunnettua sarjaa tähdittivät näyttelijät Jari Salmi ja Antti Virmavirta. Sarjan nimihahmo Pulkkisen (Salmi) lausahdus ”Kato Sauli terve” on jäänyt yhdeksi mieleenpainuvammaksi toteamukseksi hupaisasta sarjasta. Pulkkinen aiheutti naapurilleen Saulille (Virmavirta) toistuvasti päänvaivaa. Sarjassa nähtiin myös muita lystikkäitä sketsejä. 

Sarjan kolme kautta nähtävissä Yle Areenassa.  

Pulkkisen ja Saulin keskustelut naurattivat 20 vuotta sitten. Nyt Jari Salmen ja Antti Virmavirran näyttelemille hahmoille saa nauraa jälleen, kun sketsisarja ilmestyi Yle Areenaan. 

Kummeli 

Kummeleita alettiin esittämään TV2:lla vuonna 1991. Hetkessä siitä tuli maanlaajuinen ilmiö ja televisiosarjassa kuullut vitsit elävät vielä tänä päivänä. 

Sketsiryhmä Kummeli juhlii 30-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Alkuperäisten Kummeleiden lisäksi tällä hetkellä on nähtävillä juhlavuosijakso. 

Kummeleiden kaudet nähtävillä Yle Areenassa.

Tamperelaisen sketsiryhmä Kummeleiden päärooleissa nähtiin Heikki Silvennoinen (vas.), Timo Kahilainen (oik.) Heikki Hela (oik. vieressä), Olli Keskinen (ei kuvassa) ja Heikki Vihinen (vas. vieressä) 

Vintiöt 

Vintiöt-sketsisarja nousi lähes jokaisen suomalaisen huulille, kun sitä esitettiin vuosina 1994 ja 1995 MTV3-kanavalla. Pääosissa nähtiin liuta tunnettuja näyttelijöitä: Kari Hietalahti, Santeri Kinnunen, Niko Saarela, Samuli Edelmann, Janus Hanski, Jussi Chydenius ja Juha Veijonen. Vintiöt palaavat lauantaina 27. marraskuuta myös televisioon, Sub-kanavalle.

Vintiöt Total Mix katsottavissa C Morella. 

Vintiöstä tutut näyttelijät ovat jokainen luoneet itselleen menestyksekkään uran. 

Draamasarjat

Käenpesä 

Helsinkiläistä kimppakämppäarkea kuvannut draamakomediasarjaa saatiin seurata MTV3-kanavan maanantai-illoissa liki 20 vuotta sitten.  Käenpesää tehtiin vuodesta 2004 vuoteen 2006 ja siitä tuli hetkessä ilmiö, kun katsojaluvut kipusivat jopa miljoonaan. Pääosissa nähtiin muun muassa Maria Kuusiluoma, Turkka Mastomäki, Janne Virtanen ja Juho Milonoff

Käenpesä katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa. 

Lue myös: Muistatko vielä Käenpesän?

Käenpesässä seurattiin kimppakämppäelämää. 

Klikkaa mua 

MTV3-kanavalla vuosina 2011–2014 nähty Klikkaa mua -draamasarjassa seurattiin internetin seuranhakupalstoilta etsivän Ellan ihmissuhdekiemuroita ja arkeaan yksinhuoltajaäitinä. Pääroolia näytteli Minttu Mustakallio

Sarja katsottavissa C Morella. 

Klikkaa mua -sarjassa pääroolia tähditti Minttu Mustakallio. Pirjo Lonka näytteli sarjassa lastentarhaopettajaystävää, Minna Suuronen maanmittauslaitoksella työskentelevää ystävää Inari Salmea. 

Metsolat 

Vuosina 1993–1995 esitetty Kainuuseen sijoittuva perhekronikka Metsolat (kuvassa)  keräsi säännöllisesti miljoonayleisön. Sarjan loi suomalaisen tv-draaman konkari Carl Mesterton, jonka käsialaa on myös rakastettu Hovimäki

Sarja katsottavissa Yle Areenassa maaliskuuhun 2022 saakka. 

Lue myös: Metsoloiden luoja Carl Mesterton on kuollut

Komediasarjat

Kyllä isä osaa 

Tampereelle sijoittuva komediasarja Kyllä isä osaa pyöri televisiossa vuodesta 1994–1995. Sarjassa seurattiin Tom Lindholmin näyttelemän taksikuski-isän toilailuja, kun hän joutui jatkuvasti kiusallisiin ja koomisiin tilanteisiin kohottaessaan perheensä elintasoa. Äitiä sarjassa näytteli Tuija Ernamo, poikaa Jarno Jokinen ja tytärtä Maiju Jokinen, joka on Ernamon tytär myös oikeassa elämässä. 

Sarjan kaksi tuotantokautta on katsottavissa Yle Areenassa ja Elisa Viihde Viaplayssa.

Lue myös: 1990-luvun suosikkisarja Kyllä isä osaa naurattaa taas tv:ssä – mitä tapahtui näyttelijöille?

Fakta homma 

Komediasarja Fakta Hommaa tehtiin seitsemäntoista osaa vuosina 1986 ja 1987. Sarjassa päärooleja, Hansua ja Pirreä näytteli Riitta Havukainen  ja  Eija Ahvo. Tuulipukuinen Pirre ja lappuhaalariin pukeutuva Hansu naurattavat vuosikymmenten jälkeenkin. Heidät nähtiin viimeksi marraskuussa Nenäpäivä-tv-lähetyksessä. 

Alkuperäiset sarjan jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa ja Elisa Viihde Viaplayssa.

Tuulipukuinen Pirre naurattaa edelleen, yli 30 vuotta myöhemminkin. 

 

Saatat pitää myös näistä

Kotikatu, sarjan kaksi kautta katsottavissa Yle Areenassa

 Karjalan kunnailla, neljä kautta katsottavissa Yle Areenassa

Sydänjää, katsottavissa Elisa Viihde Viaplayssa ja Yle Areenassa

Reinikainen, katsottavissa Yle Areenassa 

Korjattu 29.11. klo 10:28: poistettu Käenpesän esityskanava Yle Areena. 

26.11.2021 14:00 | Teksti: Jasmin Vainio I Kuvat: MTV, Yle, Allerin arkisto

Seuraa meitä somessa