fbq
Hannele Lauri

Pyöreitä täyttävä Hannele Lauri ei osaa eläköityä: 70 on helvetin iso numero!

Tänään (21.7.) 70-vuotissyntymäpäiväänsä juhlivalla Hannele Laurilla on takanaan pitkä ja värikäs ura.

Hannele oli vielä sukunimeltään Markkula ja 18-vuotias, kun hän ilmoitti lukionsa rehtorille, että hän lähtee Teatterikouluun Helsinkiin. Innostus näyttelemiseen oli syntynyt, kun hänen äitinsä oli vienyt tytärtään teatteriesityksiin Tampereella.

Teatterikoulun jälkeen Hannelen ura alkoi kiinnityksellä Jyväskylän teatteriin. Ensimmäinen rooli oli heti raskasta sarjaa, Shakespearen Hamletin Ofelia, josta hän sai kriitikoiden kiitokset.

Valtaisa julkisuus ja yleisönsuosio tulivat 1980-luvulla Spede Pasasen televisio-ohjelmien ja erityisesti naisen logiikka -sketsien myötä.

Hannele Lauri lataa suorat sanat Spede-kohusta: "Olen vähän raivostunut..."

Suuri suosio komedioissa saattoi leimata Hannelen ja rajoittaa hänen töitään, mutta sellaisten miettiminen ei näyttelijää kiinnosta.

– Voi olla, mutta minua se ei haitannut yhtään. Sain näytellä niin erilaisia rooleja teatterissa, etten jäänyt kaipaamaan mitään roolia.

Hannele muistuttaa, että koomisenkin roolin on toimiakseen oltava uskottava.

– Ihmisiä on vaikea saada nauramaan. Koomisen hahmon tekeminen lähtee siitä, että uskoo sellaisen hahmon voivan oikeasti olla olemassa ja ennen kaikkea että yleisö uskoo siihen. Koominen hahmo pitää tehdä tosissaan, vaikka se olisi kuinka idioottimainen tahansa.

Naisen logiikka -sketsit naurattivat Speden tv-ohjelmissa.
Naisen logiikka -sketsit naurattivat Speden tv-ohjelmissa.

70 on vain numero -elokuvaa tähdittävä Hannele Lauri: Kärsin ikäkriisistä

Tällä tosissaan tekemisen asenteella hän näyttelee myös uransa ensimmäisen elokuvapääosan viime vuonna ensi-iltaan tulleessa Johanna Vuoksenmaan ohjauksessa 70 on vain numero. Ikääntyvää iskelmätähteä, tragikoomista Seija Kuulaa esittämään on vaikea kuvitella ketään muuta kuin Hannele Lauri.

Onko 70 siis vain numero?

– On, mutta se on helvetin iso numero! Kyllä välillä mietin, että ai ai kun olisi nelikymppinen, mutta ihanaa on, että elämästä ja muista ihmisistä oppii sitä enemmän mitä kauemmin elää. Aina jostakin kolottaa, mutta niin kauan kuin pysyn terveenä ja pystyn tekemään, tämä on ihanaa.

Hannele sanoo, ettei hän osaa jäädä eläkkeelle näyttelijän ammatista.

Hannelen ensimmäinen elokuva-päärooli oli leffassa 70 on vain numero. Kuvassa kanssanäyttelijä Marja Packalén.
Hannelen ensimmäinen elokuva-päärooli oli leffassa 70 on vain numero. Kuvassa kanssanäyttelijä Marja Packalén.

– Taas suunnitellaan uutta tv-sarjaa. On ihanaa tehdä tv- ja elokuvajuttuja, kun ei ole pakko tehdä. Voi kieltäytyä toisin kuin teatterissa.

Elokuva-arvio: 70 on vain numero on kiusallinen draama kliseisestä diivasta

Näyttelijä Hannele Lauri (s. 21.7.1952 Tampere).

– eronnut kaksi kertaa, kaksi aikuista lasta

– koulutus: Suomen Teatterikoulu 1971–1975

– kiinnitykset Jyväskylän kaupunginteatterissa 1975–1977, Turun kaupunginteatterissa 1981–1982 ja Helsingin kaupunginteatterissa 1983–2015; vierailuja useilla muilla näyttämöillä, kuten  Tampereen teatterissa, Lappeenrannan kaupunginteatterissa, Espoon kaupunginteatterissa

– elokuvadebyytti 1972 Veikko Kerttulan ohjaamassa elokuvassa Se tavallinen tarina, sen jälkeen yli 30 elokuvaroolia; viimeisimpänä uran ensimmäinen pääosa Johanna Vuoksenmaan ohjauksessa 70 on vain numero

– kymmeniä rooleja tv-sarjoissa 1970-luvun alkupuolelta lähtien

– Hannele Laurista on julkaistu kaksi elämäkertakirjaa, hänen toisen aviomiehensä Teemu Rinteen kirjoittama Diiva (2013) ja Panu Rajalan kirjoittama Hannele, näyttelijä (2021)

Seuraa meitä somessa