fbq
The Bear

Näkökulma: The Bear on vuoden intensiivisin sarja, joka jättää valtavan nälän kakkoskauteen

Jotkut sarjat tulevat täysin puun takaa ja kolahtavat yhtä lujaa kuin annos uutta lempiruokaa. Lokakuun alussa Disney+-palvelussa julkaistu The Bear oli saanut jo kesällä haltioituneen vastaanoton Yhdysvalloissa, jossa sitä kutsuttiin yhdeksi vuoden parhaista sarjoista. Nyt katsottuani sen kaikki kahdeksan jaksoa, en voisi olla enempää samaa mieltä. Kyseessä voi olla peräti vuoden 2022 paras sarja.

Chicagolaiseen voileipäravintolaan sijoittuva The Bear on kuvaus kahdesta perheestä, joista toinen on rikkoutunut ja toinen vasta muodostumassa. Maailman parhaissa ravintoloissa mainetta hankkinut nuori keittiömestari Carmen “Carmy” Berzatto palaa kotikaupunkiinsa Chicagoon johtamaan legendaarista voileipäravintolaa The Original Beef of Chicagolandia. Carmy on perinyt ravintolan isoveljeltään Michaelilta, joka teki itsemurhan läheistensä ja työntekijöidensä täydeksi yllätykseksi. Uutinen oli poikkeuksellisen musertava juuri Carmylle, joka oli katkaissut välit karismaattiseen mutta päihdeongelmaiseen veljeensä vuosia sitten Michaelin kieltäydyttyä ottamasta häntä töihin The Beefiin.

Ymmärtääkseen veljensä päätöstä ja prosessoidakseen suruaan Carmy päättää jalostaa pihvileipäpaikan entiseen loistoonsa ja ryhtyy koulimaan sen nuhjuisesta mutta lahjakkaasta henkilökunnasta ranskalaisen keittiön sotilaallisella tehokkuudella toimivaa yksikköä. Tehtävä ei ole helppo, sillä vastassa on kirjava joukko persoonallisuuksia, jotka eivät ole tottuneet ottamaan vastaan käskyjä. Ahdinko syvenee, kun Carmy saa selville Michaelin taakseen jättämät velat ja ryhtyy käymään läpi ravintolan kaoottista kirjanpitoa.

The Bear
Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

The Bearin taika on sen näyttelijäsuorituksissa ja uskomattoman intensiivisessä kerronnassa. Keittiöön lavastetut kohtaukset tuntuvat enemmän dokumentilta kuin yksikään ravintola-aiheinen realitysarja. Ne ovat täynnä autenttista puurtamista, hikeen ihon pinnalla sekoittuvaa ruokaöljyä ja kynsien alla kirvelevää suolaa ja valkosipulia. The Bear tuntuu, näyttää ja kuulostaa niin aidolta, että sarjassa kokatun ruoan voi suorastaa haistaa.

Kohtausten hengästyttävyys nousee huippuunsa säkättävän konekivääridialogin ja maanisen tehokkaan kameratyöskentelyn ansiosta. Tekninen ja dramaturginen katarsis koetaan seitsemännessä jaksossa, joka on tallennettu kokonaan yhdellä katkeamattomalla otolla.

The Bear

Alexander Skarsgård ja Nicole Kidman tähdittävät raakaa, likaista ja päällekäyvää viikinkidraamaa – The Northman julki suoratoistopalvelussa

Hävyttömät-sarjassa kaikki 11 kautta näytellyt Jeremy Allen White on ilmiömäinen valinta päärooliin. Kyseessä on ennen kaikkea Carmyn tarina, joka kertoo surusta ja anteeksiannosta sekä äärimmäisestä lahjakkuudesta ja hyväksynnän tarpeesta. White ilmentää kaikkia tasoja häikäisevällä suorituksella, jonka olemus huokuu stressin ja kaaoksen harjaantunutta sietokykyä sekä pinnan alla traumojen ja kipupisteiden hitaasti pohjaan palavaa sekoitusta.

The Bear

Keskeisiä hahmoja ovat myös Ayo Edebirin esittämä nuori ja kunnianhimoinen apulaiskokki Sydney sekä Carmyn suulas serkku Richie, jonka tulkinnassa Girls-sarjasta tunnettu Ebon Moss-Bachrach tekee ärsyttävyydessään mestarillisesti kontrolloidun suorituksen. Päähenkilö on myös Chicago, jonka sarjan luoja Christopher Storer istuttaa osaksi The Bearin mentaalista tilaa ikonisilla kaupunkikuvilla ja niistä löytyvillä inhimillisen loiston ja rappion välähdyksillä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Parhaan sarjan ja miespääosan Golden Globe -palkinnoista parhaillaan kisaava The Bear on jo saanut vihreää valoa toista kautta varten. Nälkä kasvaa syödessä, enkä ainakaan itse odota vesi kielellä minkään muun sarjan paluuta yhtä paljon.

Seuraa meitä somessa