fbq
Kuolleet lehdet Pöysti Vatanen

Näkökulma: Aki Kaurismäen pronssisijasta Cannesissa on syytä olla ylpeä, vaikka olisinkin suonut mestarille jo Kultaisen palmun

Aki Kaurismäen elokuva Kuolleet lehdet voitti ScreenDaily-lehden Cannesin kriittikkoäänestysken ja oli loppuun saakka ennakkosuosikki voittamaan myös Kultainen palmu.

Kuolleet lehdet voitti lopulta kuitenkin Prix du juryn eli tuomariston palkinnon, joka tunnetaan kilpasarjan kolmossijana. Päätös oli monelle pettymys ja kirvoitti päätösseremoniassa jopa buuausta, kun Kaurismäen nimi julkistettiin liian aikaisin.

Jurya johti tänä vuonna ruotsalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Ruben Östlund, joka on itse voittanut kaksi kertaa Kultaisen palmun elokuvilla The Square ja Triangle of Sadness.

Palkinnon ottivat vastaan näyttelijät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen, jotka välittivät kiitospuheessaan ohjaajan terveiset Cannesiin: ”Olen syvästi kiitollinen kunniasta saada osallistua tähän suurenmoiseen elokuvafestivaaliin, joka yhä kannattelee elokuvataiteen lippua korkealla. Twist and shout!”, kuului Kaurismäen Karkkilasta käsin muotoilema viesti.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Näkökulma: Aki Kaurismäki palaa vihdoin puolustamaan Cannes-tonttiaan – ohjaajan tyyli ei ole muuttunut vuosikymmenten aikana

Kaurismäki Cannes

Palme d’Or eli Kultainen palmu meni tänä vuonna ranskalaisen Justine Triet’n ohjaamalle elokuvalle Anatomy of a Fall, joka kertoo aviomiehensä murhasta syytetyn kirjailijan oikeudenkäynnistä.

Kiitospuheessaan Ranskan hallitusta ja etenkin presidentti Emmanuel Macronia rajusti arvostelleesta Triet’stä tuli Jane Campionin (Piano) ja Julia Ducournaun (Titane) perään vasta kolmas naisohjaaja, joka on voittanut Kultaisen palmun. Anatomy of a Fallin Suomen ensi-illasta ei ole vielä tietoa, mutta todennäköisesti elokuva nähdään tänä vuonna ainakin jollain festivaalilla.

Kakkossija eli Grand Prix meni brittiläisen Jonathan Glazerin (Sexy Beast, Under the Skin) kehutulle holokaustidraamalle The Zone of Interest, jonka Pohjoismaiden oikeudet on myyty SF Studiosille.

Parhaasta ohjauksesta palkittiin maineikas vietnamilaissyntyinen Tran Anh Hung (Vihreän papaijan tuoksu, Cyclo) Juliette Binochen tähdittämästä kokkielokuvasta The Pot au Feu ja käsikirjoituksesta japanilaisen Kore-eda Hirokazun trilleri Monster.

Näyttelijäpalkinnot menivät japanilaiselle Kōji Yakusholle ohjaaja Wim Wendersin elokuvasta Perfect Days ja turkkilaiselle Merve Dizdarille ohjaaja Nuri Bilge Ceylanin elokuvasta About Dry Grasses.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Kaurismäki on heittämällä Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin ja – kyllä – yksi parhaista elokuvantekijöistä, joka on kilpaillut Cannesin pääkilpasarjassa jo vuodesta 1996 lähtien. Vastaanotto on ollut aina positiivista, ja 2002 Kaurismäen matkaan lähti Grand Prix, joka myönnettiin myös Oscar-ehdokkuuden saaneelle leffalle Mies vailla menneisyyttä. Niinpä Kaurismäen pokaalikaapista löytyvät nyt sekä hopea- että pronssipalkinto Cannesista.

Kaurismäki Cannes

Yksikään toinen suomalainen ohjaaja ei ole koskaan yltänyt samaan. Olisikin ollut korkea aika, että Kaurismäki olisi jo saanut Kultaisen palmun, etenkin, koska Kuolleet lehdet kuuluu selvästi mestarin parhaisiin elokuviin.

Silti, pronssipalkinto maailman tärkeimmällä elokuvafestivaalilla ei ole mikään pikkujuttu. Päinvastoin, se on jotain, mistä Suomen kannattaa ja pitää olla erittäin ylpeä.

Uutta virtaa Pöystin ja Vatasen kanssa työskentelystä saanut 66-vuotias ohjaaja on kuulemma ryhtynyt jo kirjoittamaan heille seuraavaa elokuvaansa. Mikäli elokuva valmistuu, myös se nähdään melkein satavarmasti Cannesin kilpasarjassa.

Toivottavasti tuolloin saadaan suurempi syy lähteä torille.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seuraa meitä somessa