fbq
Creed: The Legacy of Rocky

Näin Rocky-elokuvien jatkumo pidettiin elossa uuden sankarin avulla

Kuuden Rocky-elokuvan jälkeen nyrkkeilysaagan jatkumoksi alettiin tehdä Creed-elokuvia, joiden päähenkilö on Adonis Creed, Rocky IV:ssä hengiltä hakatun Apollo Creedin äpärälapsi. Vuonna 2015 ensi-iltansa saaneessa Creed: The Legacy of Rocky -elokuvassa tämä haluaa seurata faijansa jalanjälkiä nyrkkeilykehään, mutta niin ettei häntä yhdistetä isäänsä. Rockyn valmennusvinkit kyllä kelpaisivat, ja nuorukainen saakin suostuteltua aluksi vastahakoisen Rockyn mukaan uraprojektiinsa.

Päätarinan ohella seurataan Adoniksen romanssia kuuroutuvan elektropopparin kanssa sekä Rockyn omaa, henkilökohtaista taisteluhaastetta.

Toisin kun aiemmissa pitkälti Sylvester Stallonen itsensä kynäilemissä Rocky-leffoissa, ensimmäisessä Creedissä ohjaus- ja käsikikirjoitusvastuun kantoi uusi elokuvantekijä Ryan Coogler. Hän onnistui säilyttämään arvostetuimpien Rocky-leffojen rosoisen katu-uskottavuuden, tunnelman ja suuren tunnelatauksen. Siitä huolimatta Katson, joka antoi elokuvalle kolme tähteä, mielestä kyseessä oli tekohengityksen antaminen menestyksekkäälle leffakonseptille. 

Kolme tähteä Katsolta sai myös sarjan seuraava osa, vuonna 2018 valmistunut Creed II. Jos ensimmäinen elokuva oli tekohengityksen antamista, niin nyt käytössä oli Katson mielestä jo defibrilaattori – kun Rocky-fanien nostalgianälkää hyödynnettiin vielä kovemmalla kädellä.
Slaavilainen melodiankulku paljastaa elokuvassa taidokkaasti, että Creed 2:n ensimmäinen kohtaus sijoittuu jonnekin Venäjälle. Pian näytetään, että toinen hämärässä huoneessa olevista miehistä on Dolph Lundgrenin esittämä charmantisti harmaantunut Ivan Drago, tuo Rocky-saagan ikimuistoisin vastustajahahmo. Rocky-ottelun häviön myötä kaiken menettänyt Ivan Drago valmentaa nyt poikaansa nyrkkeilijäksi. Isä ja poika haastavat Adonis Creedin, jonka Apollo-isän Ivan nuiji kuoliaaksi Rocky IV:ssä. Tokihan Rockykin joutuu sekaantumaan hommaan, vaikka ensin yrittää pysytellä sivussa.

Stallonen piti ohjata kirjoittamansa leffa itse, mutta ohjausvastuu annettiinkin nuorelle nousevalle kyvylle Steven Caple Jr:lle, jolta on tulossa tänä vuonna uusi Transformers-elokuva. 
Creed 2:sta löytyy niin pakollinen treenimontaasi kuin eeppinen loppumätkintä. Yli kahden tunnin kestostaan huolimatta elokuva ei onnistunut syventämään antoisia aineksiaan riittävästi, esimerkiksi juuri traagisten Dragojen osalta, vaikka Brigitte Nielsenin esittämä äiti-Dragokin on saatu mukaan!. Katso antoi filmille tuomaripisteitä siitä, että Dragot puhuvat leffassa oikeaa venäjää aksenttienglannin sijasta. 

Creed 2

Creed: The Legacy of Rocky ja Creed II ovat katsottavissa Amazon Prime -palvelussa. Creed III sai ensi-iltansa elokuvateattereissa 3.3.2023.
 

Rocky-elokuvien jatke yllättää myönteisesti: Hikipisarat suorastaan roiskuvat katsojan naamalle

Seuraa meitä somessa