fbq
Mestarileipurit

Miitta Sorvali mukana "mummotuomaristossa" – Antti Holman luotsaaman Mestarileipurin kisaajat julki

28.3. alkaen Nelosella ja Ruudussa nähdään Antti Holman juontama Mestarileipurit, jossa kahdeksan paria taistelee voitosta. Tiedotteessa kerrotaan, että Mestarileipurien kilpailijoiden tuotoksia arvioi mummotuomaristo, jonka jäseninä nähdään näyttelijä Miitta Sorvali, 66, kondiittori- ja leipurimestari Eila Kiilamaa, 73, ja Irma Nissinen, 68. 

Kilpailussa laatu korvaa määrän, ja leivontaan hurahtaneiden kilpailijoiden luovuudelle annetaan tilaa. Jokaisessa jaksossa parit laitetaan paremmuusjärjestykseen monipuolisten tehtävien perusteella, ja finaaliin pääsevät vain parhaimmat.
 
Tehtävien arvioinnista vastaa pullantuoksuinen ja asiantunteva, kolmesta mummosta koostuva tuomaristo, kerrotaan tiedotteessa. Venla-palkittu Miitta Sorvali operoi kilpailun tuomarina samoista lähtökohdista kuin ammatissaan näyttelijänä: hän etsii parien luovuutta ja taiteellista panosta. Eila Kiilamaa on palkittu kondiittori- ja leipurimestari, leipomoalan opettaja sekä Taitaja -ja World Skills  -kisojen kansainvälisesti arvostettu leipuri-kondiittorilajin tuomari. Irma Nissinen omaa laaja-alaisen työkokemuksen usealta eri alalta, mielekkäimpänä muistonaan kahvileipäosaston ylöslyöjän työ leipomoajoiltaan. Irma kiinnittää tuomaroinneissaan huomiota makuun ja kekseliäisyyteen.

Traileri julki: Norjalaissarja Exitin uusi ja viimeinen kausi on pian täällä –  näin paljon juoni perustuu totuuteen

R
Miitta Sorvalin (vas.) lisäksi tuomaristossa nähdään Irma (kesk.) ja Eila. 


 Kilpailijoiden joukosta löytyy niin itseoppineita kotileipureita, leipuri-kondiittorikoulun käyneitä kuin paraikaa opiskeleviakin. Vaikka kaikki eivät olekaan alalla täysipäiväisesti työskenteleviä ammattilaisia, on parien osaamistaso korkea kautta linjan. Heistä moni työllistääkin itsensä tilaustöillä.

 Mestarileipurit Nelosella ja Ruudussa tiistaisin 28.3. alkaen klo 20 

R

         
Annika, 34, toimittaja, Pori ja Martti, 56, sairaanhoitaja, Pori, isä ja tytär   
  
 
Isän ja tyttären työnjako kisassa on selvä: Annika vastaa leivonnasta sekä koristelusta ja Martti sutkauttelusta. No, miehen osaamisalueeseen kuuluu toki paljon muutakin. Rakkauden leivontaan Annika on perinyt isältään, ja Martti onkin pullantuoksuinen isä jo toisessa polvessa. Kun leivontahattu laitetaan päähän, tapahtuu keittiössä taikoja. Taikuutta lienee sekin, miten molemmat voivat olla oikeassa myös silloin, kun ovat eri mieltä samasta asiasta. Ehkä kyse onkin isän ja tyttären lämpimistä väleistä. 

t

Mari, 27, leipuri-kondiittori, Järvenpää ja Oskari, 27, kokki, Järvenpää,  ystävät                  
 
Mari ja Oskari ovat olleet ystäviä jo yli kymmenen vuoden ajan. Heidän vahvuutensa kisassa onkin täydellinen luottamus parin tukeen ja osaamisalueisiin. Ammattileipurina Mari hallitsee kokonaiskuvan, Oskari puolestaan keskittyy pikkutarkkoihin yksityiskohtiin.

–  Räväkkä huumori ja levottomat luonteet takaavat viihdyttävää seurattavaa, Mari nauraa. 

T

Reetta, 26, koulunkäynninohjaaja, Tampere ja Riikka, 28, elintarviketyöntekijä, Lappeenranta, siskokset          
 
Siskokset Reetta ja Riikka ovat leiponeet lapsesta saakka yhdessä äitinsä kanssa. Kummankin tie on kulkenut alan koulun kautta, mutta vaikka työt ovat sittemmin löytyneet muilta aloilta, roihuaa intohimo leivontaan yhä kirkkaalla liekillä. Siskosten työpisteellä ei tylsää hetkeä nähdä, sillä kaksikko taiteilee jatkuvasti veitsen terällä. Yksi tapa mitata onnistumista onkin taito muuttaa suunnitelmia vaikeuksien keskellä. 
 

R


Anna, 38, yrittäjä, Nokia ja Laura, 39, luokanopettaja, Klaukkala, ystävät
 
Anna ja Laura ovat itseoppineita kotileipureita, jotka tutustuivat toisiinsa Instagramissa nimenomaan leivonnan kautta. Kaksikko ruokkii toistensa inspiraatiota, ja vaikka pää tuntuu usein olevan pilvissä, ovat jalat aina tukevasti maan pinnalla. Anna ja Laura eivät koskaan mene sieltä missä aita on matalin, mutta silti tunnelma työpisteellä on aina harmoninen. 

R

       
Jonatan, 25, Matkustamohenkilökuntaa ilmailualalla, Helsinki ja Ninna, 43, Matkustamohenkilökuntaa ilmailualalla, Porvoo, työkaverit             
 

Kun toinen on yllyttäjä ja toinen yllytyshullu, voi seurauksena olla yhteinen leivontaretki mummolassa. Ninnaa ja Jonatania yhdistää huumori ja heittäytymiskyky. Niitä molempia tarvitaan, kun yhteistä leivontahistoriaa ei ystävyksillä entuudestaan ole mutta innostusta sitäkin enemmän. Parin leivonnaisissa nähdään viittauksia yhteiseen työhön ja löydetään rikkaita makuja aina Tel Avivista Porvooseen. 

R


Niina, 53, ajojärjestelijä, leipuri, Valkeala ja Sara, 27, leipomotyöntekijä, Kuusankoski, äiti ja tytär 
 
Äiti Niina ja tytär Sara edustavat mummolassa yrittäjäperheen naisjaostoa. Kaksikko on tottunut työskentelemään yhdessä, ja heidän tyylinsä tunnistaa myös kisaleivoksista. Perheen gluteeniton leipomo ja kuljetusyritys toimivat saman katon alla Valkealassa, ja kaksikon kädenjäljessä onkin nähtävissä vaikutteita niin nelipyöräisten maailmasta kuin kaakonkulman ominaispiirteistä. 

E


Casper, 23, opiskelija, Helsinki ja Taru, 28, opiskelija, Jyväskylä, opiskelukaverit
 

Casper ja Taru tapasivat toisensa leipuri-kondiittorikoulun ensimmäisenä päivänä. Ystävyys leimahti saman tien kuin juhannuskokko – vihdoin löytyi toinen, jonka kanssa itkeä naurusta! Jopa Antti Holman huhutaan ujostelevan parivaljakon kulmikkaalle huumorille. Leivonta edustaa molemmille niin harrastusta, intohimoa kuin tulevaisuutta. Intohimo näkyy myös kisassa, jota Casper ja Taru hengittävät ja elävät jokaisella solullaan. 

T

Seuraa meitä somessa