fbq
The Banshees of Inisherin

Kun ystävyydestä tulee yksipuolista – The Banshees of Inisherin on vuoden parhaita elokuvia, joka löytyy nyt Disney+-palvelusta

The Banshees of Inisherin julkaistaan Disney+-palvelussa keskiviikkona 22.3.

Vuoden parhaisiin elokuviin kuuluva The Banshees of Inisherin ehti voittaa kolme Golden Globea, kaksi palkintoa Venetsian festivaalilta sekä kuorma-autollisen muita pystejä ennen Oscar-gaalaa, jossa sillä oli peräti yhdeksän ehdokkuutta.

Tarina sijoittuu Irlannin länsirannikolla sijaitsevalle pienelle saarelle vuoteen 1923. Samalla kun maan sisällissota lähenee loppuaan, päättyy myös kahden miehen, Pádraicin (Colin Farrell) ja Colmin (Brendan Gleeson), pitkä ystävyys Colmin yksipuolisella ilmoituksella.

Pádraic ei pysty ymmärtämään tylyä päätöstä, vaan yrittää epätoivoisesti elvyttää vanhaa ystävyyssuhdetta. Tämä johtaa puolestaan synkkään ja makaaberilla huumorilla höystettyyn tapahtumaketjuun, kun Colm päättää terävöittää tahtoaan hätkähdyttävällä uhkavaatimuksella.

Keskeisiä hahmoja ovat myös Pádraicin sisar Siobhán (Kerry Condon) ja tähän rakastunut poliisin poika Dominic (Barry Keoghan), joilla on omat kipupisteensä pikkuisen saaren ahtaassa ilmapiirissä.

Pikimustan draamakomedian mestari Martin McDonagh houkutteli esikoispitkänsä, vuoden 2008 palkkamurhaajakomedian Kukkoilijat (In Bruges) tähdet elokuvaan, joka yltää lähelle McDonaghin vuoden 2017 mestariteosta Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Farrell ja Gleeson ovat päärooleissa niin loistavia, että voi hyvin kuvitella McDonaghin käsikirjoittaneen elokuvan juuri heille.

The Banshees of Inisherin

Kolmas päärooli kuuluu kuvauspaikkana toimineille Archillin ja Inishmoren saarille, joiden kauneus ja vehreä avaruus luovat briljantin vastakohdan tarinan kolkkoudelle ja inhimilliselle kärsimykselle.

Näkökulma: Tylsä ja teennäinen fantasiasekoilu vei pääpotin Oscareissa

The Banshees of Inisherin on tarina masennuksesta, yksinäisyydestä ja elämänhalun hiipumisesta. Toisaalta on se on hirtehinen kuvaus maskuliinisesta jääräpäisyydestä ja miespsyyken sisäänpäin väkivaltaisesti käpertyvästä ehdottomuudesta. Sekä ystävyydestä, jonka vaaliminen ja tuhoaminen saavat yhtä järjettömät mittasuhteet.

Draama. O: Martin McDonagh. N: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan. (Britannia/Irlanti/USA 2022). 114 min.

Seuraa meitä somessa