fbq
Sanna_Marin_Maria_Veitola_mtv_9f133fcf07.jpg

Kommentti: Sanna Marinin Yökylässä-jakso on tarkkaan harkittua näytelmää

Sanna Marin on imagopelin kuningatar. Hänellä on poikkeuksellinen kyky aistia, millaisen pääministerin suomalaiset kulloinkin haluavat. Kun pandemiassa tarvittiin järkkymätöntä peruskalliota, sitä tarjoiltiin hopealautaselta.

Myöhemmin taitava poliitikko on osannut olla esimerkiksi pettynyt äiti budjettiriihessä tai rötösherrojen kovistelija paperitehtaiden sulkeutuessa. Mediatemput ovat sataneet yleensä Sannan laariin, vaikka matkan varrella hän on joutunut joskus myös epäolennaisen kritiikin kohteeksi.

Koronan hellittäessä on ollut aika uudelle tulkinnalle poliitikon roolista: pitää olla rennompi. Etäinen ja vakava pääministeri-Sanna on nyt hymyilevä selfie-Sanna, joka kertoo Instagram-tarinoissaan kuulumisiaan kauneusfiltterin kätköistä. Somessa paistatteleva poliitikko huolehtii kunnostaan lenkkipolulla, vie lastaan Korkeasaareen ja nauttii Huuhkajien pelistä penkkiurheilijana – niin kuin kuka tahansa nuori aikuinen, korostetun alleviivatusti.

Osa uutta imagoa on osallistuminen Yökylässä Maria Veitola -sarjaan. Torstaina 14.10. esitettävässä ohjelmassa katsojille näyttäytyy supersuorittaja, joka imuroi kahdesti päivässä ja leipoo piirakoita maan vaativimman työn ohessa. Sanna on niin reipas ja ihana, että hän tuo jopa aamukahvit suoraan sänkyyn tv-vieraalle.

Kun pääministerihahmo jammailee teinivuosiensa suosikkibiisiensä tahtiin, peittyvät alle ne asiat, joista ei puhuta. Jaksossa ei edes sivuta Sannaa piinannutta aamupalakohua, mainita hänen katkenneita välejään isäänsä tai haasteta poliittisista ratkaisuista. Katsojana huomaan ajattelevani, että näitä aiheita ei ole ohitettu ainakaan journalistisin perustein. Koripalloon vedoten pääministeri ei suostu edes nimeämään yhtään onnistumista tai epäonnistumistaan – hänen työssään, kun ei kuulemma ole kyse henkilöstä. Tässäkin tilanteessa Sanna määrää säännöt.

Kaikki, mitä jaksossa näemme, vaikuttaa läpeensä käsikirjoitetulta, ja kuten kunnon näytelmään kuuluu, esityksen lopuksi yleisö – eli Maria Veitola – itkee. Tuntuu, että vaaleihin valmistautuvan poliitikon viesti on nielaistu pureskelematta.

Seuraa meitä somessa