fbq
Jaakko Rytsölä

It-kuplan poksahdus vei 36 miljoonaa – Jaakko Rytsölä kertoo uutuussarjassa hurjan tarinansa

Yle Areenassa 15. kesäkuuta julkaistava uusi kuunnelmasarja It-kupla.net – Tarina hullusta huumasta ja Rytsölän veljeksistä vie nostalgiselle matkalle 2000-luvun alun teknologiahuumaan. 

Vuosituhannen vaihteessa internet mullisti maailman, uusmedia-alan yrityksiä perustettiin Suomeen kasapäin, firmat listautuivat pörssiin ja rahaa pantiin rahaa haisemaan hulppeissa juhlissa.

– Oli ilmeistä, että silloin elettiin nousukautta. Nousuhuuman tunne oli kaikkialla, ja sitä oli 90-luvun laman jälkeen vaikea vastustaa, muistelee Ylen tiedotteessa It-kupla.net -sarjan dramaturginen konsultti Elias Koskimies.

Kahdeksanosaisen It-kupla.net-kuunnelman ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Reetta Arvila ja Päivi Leino. Sarjassa ääneen pääsee it-bisneksillään rikastunut Jaakko Rytsölä. Veljekset Jaakko ja Antti Rytsölä nousivat rytinällä lehtien palstoille ja tulivat tutuiksi myös superautoistaan, keltaisesta ja sinisestä Lamborghinista.

– Jaakko ei suomalaisille tyypilliseen tapaan hävennyt menestystään vaan näytti sen avoimesti. Oli varmasti kova paikka, kun kupla puhkesi ja kaikki romahti, Koskimies pohtii.

Aikakauden kasvoksi noussut Jaakko Rytsölä menetti lopulta yhdessä yössä 36 miljoonaa markkaa. Hän kertoo kuunnelmassa tarinansa.

– Minulle tuli yllätyksenä, kuinka avoimesti ja rehellisesti Jaakko puhuu sarjassa. Hän on aivan toisenlainen persoona, kuin mitä olisi voinut 2000-luvun julkisuuskuvan perusteella luulla, Koskimies kuvailee.

It-kupla.net -sarjan muita haastateltavia ovat muun muassa luova johtaja ja mediapersoona Jani Halme, uusmedia-alan pioneeriksi tituleerattu Alex Nieminen sekä kirjailija Tuomas Vimma, jotka hekin viettivät vuosituhannen vaihteessa yltäkylläistä ja vauhdikasta aikaa. Tuomas Vimma paljastaa sarjassa muun muassa iskeneensä baarista hyvännäköisiä ihmisiä samaan toimistoon töihin.

It-kupla.net – Tarina hullusta huumasta ja Rytsölän veljeksistä

– Rytsölät olivat kansanmiehiä, siinä missä Halme, Nieminen ja Vimma enemmän punavuorelaisia menestyjiä. Sarjassa kuullaan myös heidän lähtökohdistaan – ja ne saattavat paikoin yllättää, Elias Koskimies toteaa.

It-kupla.net -sarja kertoo myös uusmedia-alan sekopäisistä tempauksia sekä elämän jälleenrakentamisesta it-kuplan romahduksen jälkeen. Huumorilla höystetty kuunnelma lähestyy aihettaan inhimillisellä otteella ja itseironialla.

– Tämä ei ole mitään raskasta kuunneltavaa. Sarjassa ei ryvetä epäonnistumisissa ja osoitella sormella, että näin ei olisi saanut tehdä, vaan annetaan tilaa kiinnostaville tarinoille, Koskimies lupaa.

It-kupla.net – Tarina hullusta huumasta ja Rytsölän veljeksistä julkaistaan 15.6. Yle Areenassa. Kahdeksanosainen sarja alkaa myös Yle Radio Suomessa 17.6. kello 12.15.

Maria Veitolalta järkyttävä paljastus – koki seksuaalista häirintää Yökylässä-kuvauksissa

Seuraa meitä somessa