fbq
Hanna Sumari

Hanna Sumarin mukaan yksi trendi on vallannut suomalaisten kodit: ”Odotan, että menisiköhän se takaisin oven taakse”

Maikkarin kestosuosikkisarja Suomen kaunein koti alkaa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa tiistaina 30. elokuuta. 

Ohjelmassa aiemmilta kausilta tutut tuomarit, toimittaja Hanna Sumari, arkkitehti Sini Rainio ja sisustusarkkitehti Tero Pennanen tutustuvat koteihin ympäri Suomea. He valitsevat finalistit, joiden joukosta yleisö äänestää voittajan. 

Suomen kaunein koti -tuomari Sini Rainio esittelee hulppean kotinsa tv:ssä – katso kuvat

Hanna Sumari on tehnyt sisustusaiheisia ohjelmia 1990-luvulta alkaen. Hänen mielestään harmonia tekee kodista kauniin. Harmoniaa on kuitenkin monenlaista. Tärkeää on, että kalustus, väritys ja tilat ovat tasapainossa. 

Alkavan kauden kodeista Sumaria ovat ilahduttaneet eniten yllättävät ja boheemit kodit. Yllättävät ja ”kreisit” jutut menevät Sumarin arviointikriteereissä jopa huolellisuuden ja käytettävyyden edelle.

– Jos se ihminen ja se perhe pystyy elämään siinä hyvin, ja se on makeen näköinen, niin kyllä mä tykkään, Sumari sanoo. 

Suomen kaunein koti
Suomen kaunein koti -tuomaristo: Tero Pennanen, Hanna Sumari ja Sini Rainio.

Sumari sanoo miettivänsä usein sitä, miten paljon ohjelmassa olevia koteja on siistitty ennen kuvauksia, sillä ihmisten on vaikea näyttää kotinsa sellaisena kuin se on silloin, kun siellä eletään.

Joskus tulee kuitenkin vastaan sellaisia koteja, että niistä näkee heti, että ne ovat juuri sellaisia kuin ovat. Likapyykit on ehkä siirretty piiloon kylppäriin, mutta muuten kaikki ”normaalisti”. 

– Se persoonahan näkyy siinä, että on niitä kirjapinoja ja muotilehtiä ja sisustuslehtiä ja prätkälehtiä. Miksei ne voisi olla siinä kahvipöydällä?

Huvila & Huussi: Samu Haberin rantasaunaan tehdään erikoinen remonttiratkaisu: "Onko se laillista?"

Suomen kaunein koti, kausi 3
Sarjan kolmoskaudella nähtiin tällainen huusholli. 

Koti ilmentää asukkaiden persoonaa, ja jos kaikki kama on kerätty piiloon, persoona ei välity. Silloin koti muistuttaa Sumarin mukaan enemmän messukotia. Se voi kertoa myös siitä, että asunto suunniteltu vajaavaisesti. Koska jos kaikille tavaroille ei ole luontevaa paikkaa, niin silloin jokin asunnon toimivuudessa mättää.  

Sumari sanoo olevansa kotien suhteen kaikkiruokainen. Siksi hän onkin hyvä tuomari ohjelmaan, sillä hänellä ei ole mitään inhokkiasioita. Tai on yksi: Tuijat. Näitä katajan näköisiä pikkupuita ihmiset istuttavat Sumarin mukaan aivan vääriin paikkoihin. 

Sumari on aiemmin kertonut myös kyllästymisestään Gantin tähtityynyihin.

– Ei niitä enää paljoa näy, Sumari kuittaa. 

Sen sijaan suomalaisista kodeista löytyy yhä Iittalaa ja muumimukeja, jotka Sumarin mukaan "onneksi" ovat usein piilossa astiakaapissa.

Suomen kaunein koti: imatralaisperhe suunnitteli nerokkaan veneen ja mökin yhdistelmän – katso kuvat

Sumarilta kysytään usein, mikä suomalaisissa kodeissa on muuttunut Suomen kaunein koti -ohjelman tekemisen aikana. Yksi muutos hänen mukaansa on, että avokeittiöitä on nykyään lähes kaikilla. 

Avokeittiöön liittyy hyviä ja huonoja puolia. Kun keittiö ei ole erillisessä huoneessa, pyörii rasva ja muut ruoan tuoksut ympäri kämppää, on liesituuletin miten tehokas tahansa. Lisäksi ruoanlaitosta tulevat sotkut ovat koko ajan esillä, kun taas oven takana olevassa keittiössä ne voi piilottaa panemalla oven kiinni. Toisaalta avokeittiössä voi tehdä ruokaa samalla, kun seurustelee ystävien kanssa. 

– Odotan, että menisiköhän se takaisin oven taakse, Sumari pohtii keittiöiden tulevaisuutta. 

Suomen kaunein koti alkaa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa tiistaina 30. elokuuta.

Seuraa meitä somessa