fbq
elokuvatJytää ruutuun! – rock-elokuvien helmet kautta historian
Jytää ruutuun! – rock-elokuvien helmet kautta historian

Bill & Ted Face the Music (2020)

Viaplay

Viime aikojen suurimpia rock-aiheisia elokuvia on Keanu Reevesin ja Alex Winterin tähdittämä kolmas osa Bill & Ted -saagaan. Tällä kertaa aikuisiksi kasvaneiden rokkiteinien Billin ja Tedin pitää kehittää biisi, joka yhdistää kaikki ihmiset tai maailma tuhoutuu. Soundtrackillä pauhaa Mastodonin ja Lamb of Godin kaltaisten bändien musiikki.

Komedia sai Suomen-ensi-iltansa huhtikuun alussa Elissa Viihde Viaplay -palvelussa. Alkuperäistä vuoden 1989 Bill & Ted's Excellent Adventure -elokuvaa ei puolestaan löydy tällä hetkellä mistään Suomessa toimivasta suoratoistopalvelusta. Jatko-osa Bill & Ted's Bogus Journey (1991) on vuokrattavana muun muassa AppleTV:ssä.

Spinal Tap – hei me rokataan (1984)

Niin sanottua “ei oota” tarjoaa suoratoistomaailma myös kaikkien aikojen rock-komedian Spinal Tapin kohdalla. Rob Reinerin ohjaama leffa kuvasi rokkibändien hölmöilyjä niin osuvasti, että KISSin kaltaiset klassikkoyhtyeet ovat kertoneet ottaneensa leffan henkilökohtaisena luokkauksena – sekin on tosin totta kai vastavuoroista huumoria. KISS vei vitsiä niin pitkälle, että mukaili vuoden 1992 Spit-kappaleelleen lyriikkapätkää Spinal Tapin Big Bottom -biisistä: ”The bigger the cushion, the better the pushin', most definitely”.

Bohemian Rhapsody (2018)

Amazon Prime

Rockyhtyeistä on tehty toki muitakin kuin komedioita. Kaikkien aikojen tuottoisin bändihistoriikki on Queen-yhtyeestä kertova Bohemian Rhapsody, joka kaupallisen menestyksen lisäksi voitti neljä Oscaria. Elokuvan tekoa vaikeuttivat tuotannolliset ongelmat ja ohjaaja Bryan Singerin vetäytyminen projektista kesken kuvausten. Kriitikotkaan eivät varauksettomasti ylistäneet valmista teosta, mutta esimerkiksi lopun pitkä Live Aid -kohtaus on varmasti yksi elokuvahistorian voimallisimpia kuvauksia rock-yhtyeen tehosta suurella lavalla.

Suzi Q (2020)

Areena

Erilaiset dokumentit kuuluvat myös olennaisena osana rockin ja elokuvataiteen yhteiseloon. Areenasta löytyy hieno läpileikkaus Suzi Quatron urasta, joka nousi kunnolla lentoon 1970-luvun alkuvuosina. Quatro oli monella tapaa uraauurtava naisrokkari, ja hän on myynyt noin 55 miljoonaa levyä. Dokumentissa ääneen pääsevät itse Quatron lisäksi muun muassa kollegat Joan Jett, Deborah Harry ja Alice Cooper.

The School of Rock

Netflix, Paramount+

Jack Blackin esittämä epäonninen kitaristi-laulaja Dewey Finn päätyy vahingossa musiikkiluokan opettajaksi. Hän alkaa opastaa oppilaitaan Led Zeppelinin, AC/DC:n ja muiden maineikkaiden yhtyeiden sekä tarvittavan asenteen saloihin. Richard Linklaterin ohjaama komedia nosti Blackin lopullisesti tähtiluokkaan. Black tunnetaan myös Tenacious D -yhtyeestään, joka sekin on seikkaillut valkokankaalla ja televisiossa.

 

Muista myös nämä:

Wayne’s World/AppleTV (vuokra)

Heavy Metal/AppleTV (vuokra)

Purple Rain/Viaplay (vuokra)

Almost Famous/Viaplay (vuokra)

Rock of Ages/Viaplay (vuokra)

Rock ‘n’ Roll High School

Airheads

Tenacious D: Maailman paras rokkibändi

Artikkeliin liittyvät aiheet:
26.04.2021 11:31 | Teksti: Toni Keränen I Kuvat: Allerin arkistot

Seuraa meitä somessa