fbq
elokuvatElokuva-arvostelu: Pahanhautoja on modernin kauhun uusi klassikko
Elokuva-arvostelu: Pahanhautoja on modernin kauhun uusi klassikko

*****

Ohjaaja Hanna Bergholmin esikoispitkä Pahanhautoja ei ole vain viime vuosikymmenen parhaita kauhuelokuvia. Se on häikäisevä psykologinen draama lapsen ja vanhemman kieroutuneesta riippuvuussuhteesta, joka synnyttää hirviön.

Bergholmin ja käsikirjoittaja Ilja Rautsin ideoima tarina kertoo nuoresta Tinjasta, joka haluaa ansaita äitinsä rakkauden menestymällä telinevoimistelussa ja piilottamalla negatiiviset tunteet. Tinjan lahjakkuutta ja perheen kiiltokuva-arkea esitellään äidin suositussa videoblogissa, jonka kylmä ja kliininen tahrattomuus nostaa ihon kananlihalle ilman erikoistehosteita.

Eräänä yönä Tinja löytää oudon linnunmunan ja ryhtyy hautomaan sitä salassa peittonsa alla. Munan kuoriuduttua täydellinen koti saa uuden ja epätäydellisen, kirjaimellisen visvaisen asukkaan, joka virittää kanavan Tinjan tukahdutetulle pelolle, raivolle ja pahoinvoinnille.

Pahanhautoja kertoo vaikuttavan monikerroksisen tarinan vain puolessatoista tunnissa ja luo samalla kipeän, katarttisen ja ennakoimattoman kauniin bodyhorror-kokemuksen. Pohjalta löytyvä klassikkoidea pahasta kaksoisolennosta laajenee vertauskuvaksi itsekkyyden ja rakkaudettomuuden hirviömäisyydestä.

Vaikka tarinan todellinen hirviö sikiää ja elää tarinan äitisuhteessa, on sen fyysinen ilmentymä odotuksen arvoinen. Pahanhautoja ei ole vain kaikkien aikojen paras suomalainen kauhuelokuva. Se on myös ensimmäinen kotimainen kauhuleffa, jonka maskeeraus- ja erikoistehosteet ovat korkeimman tason genrekäsityötaidetta. Tehosteista ovat vastanneet alan kansainväliset huiput, muun muassa Star Wars -elokuvien ja Game of Thronesin parissa työskennelleet Gustav Hoegen ja Conor O’Sullivan.

Bergholm on synnynnäinen kauhuohjaaja, joka osaa kuvata primitiivistä pelkoa ja ahdistusta, jakaa tarkkaan ajoitettuja sokkeja sekä leikata syvälle tarinan psykologiseen ytimeen. Pahanhautoja kieliikin erittäin merkittävän uuden genreäänen synnystä. Elokuvaa voi jo pitää lajityyppinsä modernina klassikkona.

Pahanhautoja ei kuitenkaan toimisi yhtä hyvin, ellei pääosaan olisi löydetty uskomatonta luonnonlahjakkuutta. Elokuvan tehdessään vasta 12-vuotias Siiri Solalinna tekee debyyttiroolin, joka pitää nähdä omin silmin jotta sen uskoo todeksi.

Myös Sophia Heikkilä on äitinä briljantti – täynnä kontrolloitua raivoa ja patoutunutta itseinhoa, joka piiloutuu häiriinnyttävän jokerihymyn taakse. Jani Volasen harkitun kuiva ja lakoninen esitys kastroituna isänä on puolestaan kuin Ihmebantun valituista paloista.

Kauhudraama. O: Hanna Bergholm. N: Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen, Reino Nordin. (Suomi/Ruotsi 2022). 91 min.

Elokuvateattereissa perjantaina 4.3.

26.02.2022 20:31 | Teksti: Tuomas Riskala I Kuvat: Silva Mysterium

Seuraa meitä somessa