fbq
The Son -elokuva, Hugh Jackman

Elokuva-arvostelu: The Son on kivulias ja erinomainen draama nuorten henkisestä pahoinvoinnista

Perjantaina (24.3.) elokuvateattereissa ensi-iltansa saava The Son on upean Isä-elokuvan tekijän uusi neljän tähden suoritus.

Ranskalainen näytelmäkirjailija Florian Zeller hätkähdytti upealla ohjausdebyytillään Isä (2020), jossa Anthony Hopkins tekee Oscarilla palkitun pääroolin dementian vääristämässä todellisuudessa harhailevana vanhuksena.

Intiimi ja kerronnaltaan nerokas draama toi myös Zellerille Oscarin parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta, joka perustui hänen näytelmäänsä.

The Crown -sarja jälleen myrskyn silmässä: kopio Dianan romuttuneesta kuolonkolariautosta järkyttää

Myös Zellerin näytelmään pohjaava The Son on Isän henkinen jatko-osa, jossa Hugh Jackman esittää 17-vuotiaan Nicholasin isää, erittäin menestynyttä Peter Milleriä. Jätettyään vaimonsa Katen (Laura Dern) Peter on mennyt uusiin naimisiin nuoremman Bethin (Vanessa Kirby) kanssa ja saanut toisen pojan, elokuvan alkaessa alle vuoden ikäisen Theon.

Peter ei ole ehtinyt pitää yhteyttä Nicholasiin tämän pikkuveljen synnyttyä ja saa eräänä päivänä huolestuneen yhteydenoton Katelta. Nicholas ei ole käynyt koulussa yli kuukauteen, eikä Kate muutenkaan saa enää yhteyttä synkkään ja sulkeutuneeseen poikaansa.

Nicholas muuttaa isänsä luokse ja vaihtaa samalla koulua. Aluksi järjestely toimii hyvin, kunnes Nicholas alkaa jälleen oireilla. Samalla Peter joutuu pohtimaan ongelmallista suhdetta omaan isäänsä (Hopkins) ja sen vaikutusta hänen omaan vanhemmuuteensa.

Dokkarifestivaali valtasi taas Ylen kanavat: Kohokohtana yllättävä suomalaisten kansanhuvi

The Son on erittäin hienosti ohjattu ja näytelty draama aiheesta, joka on yhtä kivulias kuin todellinenkin: nuorten henkinen pahoinvointi. Nicholas sairastaa syvää masennusta, jonka varoitusmerkit tulevat esiin Zellerin mukaan liian myöhään, eikä niitä silloinkaan oteta riittävän vakavasti. Viimeinen näytös on katarttisuudessaan kuin moukarin isku vatsaan.

Näyttelijät ovat kauttaaltaan erinomaisia. Etenkin Jackman muistuttaa, miten hyvä draamanäyttelijä hän on oikean materiaalin osuessa kohdalle. Jopa sensaatiomaiseksi voi puolestaan kutsua parikymppistä australialaista Zen McGrathia, joka suoritus Nicholasina leikkaa suoraan katsojaan sydämeen.

Draama. O: Florian Zeller. N: Hugh Jackman, Zen McGrath, Laura Dern, Vanessa Kirby, Anthony Hopkins. (Britannia/Ranska 2022). 123 min. 

The Son elokuvateattereissa perjantaina 24.4.
 

Seuraa meitä somessa