fbq
The Holy Mountain

Elokuva-arvostelu: 50-vuotias The Holy Mountain on surrealismin klassikko, jonka tuominen teatterilevitykseen on merkittävä kulttuuriteko

The Holy Mountain elokuvateattereissa perjantaina 26.5. restauroituna 4K-versiona.

Chileläissyntyinen Alejandro Jodorowsky, 94, on yksi elokuvan merkittävimmistä alkemisteista, joka on luonut maineensa vain kourallisella elokuvia. Niistä kuuluisimmat valmistuivat jo 1970- ja 80-luvuilla. Jodorowsky on kuitenkin yhä ajankohtainen taiteilija, jonka vaikutus näkyy niin elokuvan, kirjallisuuden, populaarimusiikin kuin sarjakuvankin saralla.

Jodorowskyn elokuvat pakenevat lajityyppiluokittelua ja muita helppoja määritelmiä. Ne ovat osin mielikuvitusta ja hallusinaatiota, osin hengellistä tutkimusmatkailua ja painajaisunta, osin kulttuurihistoriaa ja sosiopoliittista antropologiaa. Ne ovat draamaa, fantasiaa, kauhua, komediaa, scifiä ja westerniä. Niissä näkyy koko elokuvan kirjo, kehitys ja kerronnan rajattomat mahdollisuudet.

Jodorowsky on yksi elokuvan suurimmista mystikoista, jonka näkemys maailmasta ja elämästä on täysin jäljittelemätön.

The Holy Mountain

Jodorowskyn Meksikossa 100 000 dollarilla kuvaama esikoispitkä Fando y Lis (1967) perustuu Fernando Arrabalin samannimiseen näytelmään. Tarina kertoo rakastavaisista, jotka vaeltavat jälkiapokalyptisessa maailmassa ja etsivät myyttistä Tarin kaupunkia, jossa kaikki haaveet toteutuvat. Läpeensä surrealistinen ja hallusinatorinen, vahvaa seksi- ja väkivaltakuvastoa sekoittava mustavalkoinen trippi aiheutti mellakan ensi-illassaan Acapulcon elokuvajuhlilla.

Vaikka Jodorowsky ei pitänytkään esikoispitkäänsä aivan onnistuneena, se sai ohjaajan vakuuttumaan, että elokuva oli hänen lajinsa.

The Holy Mountain

– Elokuva on taiteen korkein muoto. Se yhdistää kaiken, mikä minua kiinnostaa: kirjallisuuden, kuvanveiston, musiikin ja näyttelemisen, Jodorowsky totesi 2003 antamassaan haastattelussa.

Underground-elokuvan legenda Kenneth Anger on kuollut – Martin Scorsesen idoleihin kuulunut ohjaaja loi pohjan musiikkivideokerronnalle

The Holy Mountain

Seuraava elokuva olikin täysosuma, joka ampui tekijänsä kerralla mestareiden kaanoniin. El Topo (1970) eli ”Myyrä” on allegorinen western, täynnä mystiikkaa, symboliikkaa ja ultraväkivaltaa. Vahvasti niin spagettiwesterneiltä kuin Luis Buñuelilta lainaava teos kertoo ohjaajan tulkitsemasta pyssysankarista, joka etsii henkistä valaistumista tuhon ja väkivallan kautta.

El Topon sanotaan synnyttäneen keskiyön kulttiyleisön, kun elokuvan faneihin kuuluva John Lennon esitteli sen marihuananhuuruisille katsojille New Yorkissa, missä se pyöri täysille saleille lähes vuoden. Lennonin manageri Allen Klein halusi rahoittaa Jodorowskyn seuraavan elokuvan, josta kasvoi tekijänsä tunnustetuin saavutus.

The Holy Mountain

Vasta nyt kaupallisen ensi-iltansa Suomessa saava The Holy Mountain (1973) on yksi elokuvahistorian hulluimmista ja vaikuttavimmista visioista, jonka kuvien ja kohtausten suuruudelle vetää vertoja vain sen hengellinen kunnianhimo. Jodorowskyn tulkitsema Alkemisti kerää yhteen joukon ihmisiä kaikilta elämänaloilta, jotka edustavat aurinkokunnan planeettoja.

Värvätyt käyvät läpi joukon mystisiä rituaaleja vapautuakseen maallisesta painolastista ennen yhteistä matkaa pyhälle vuorelle. Siellä ryhmän on tarkoitus löytää ja korvata joukko kuolemattomia, jotka hallitsevat salaa universumia.

The Holy Mountain

The Holy Mountain aiheutti skandaalin Cannesin elokuvajuhlilla ja sementoi lopullisesti Jodorowskyn maineen mystisenä ohjaajanerona. Vaikka elokuva ei ollutkaan kaupallinen menestys kuin korkeintaan Ranskassa, se antoi Jodorowskylle mahdollisuuden tehdä seuraavaksi melkein mitä vaan.

Valinta osui Frank Herbertin tieteisromaaniin Dyyni, jonka kimpussa ohjaaja vietti monta vuotta ennen kuin projekti kaatui mahdottomuuteensa. Frank Pavichin erinomainen dokumentti Jodorowsky’s Dune (2013) maalaa kiihottavan kuvan siitä, millaisen scifimestariteoksen maailma saattoi tuolloin menettää.

The Holy Mountain

Omaelämäkerrallisia elokuvia aivan viime vuosiin saakka ohjanneen Jodorowskyn viimeinen mestariteos Santa Sangre valmistui 1989. Italialais-meksikolaisena yhteistuotantona syntynyt kauhudraama on kuin risteytys Buñuelin ohjaamaa giallo-trilleriä ja sirkusmaailmaan sijoittuvaa Psykoa, genre-elokuva täynnä ällistyttävää hellyyttä, ravistelevaa melodraamaa, tyyliteltyä ultraväkivaltaa ja syvällistä kulttuurituntemusta. Olisikin korkea aika, että myös Santa Sangre saataisiin Suomen valkokankaille.

Fantasiadraama. O: Alejandro Jodorowsky. N: Alejandro Jodorowsky, Horacio Salinas, Zamira Saunders, Juan Ferrara, Adriana Page, Burt Kleiner, Valerie Jodorowsky, Nicky Nichols, Richard Rutowski, Luis Lomelí, Ana De Sade. (Meksiko 1973). 113 min.

Seuraa meitä somessa