fbq
Nordic Beats
Nordic Beats

Dokumenttisarja Nordic Beats kertoo pohjoismaisen konemusiikin koko tarinan

Sarja heittää kirkkaan valokeilan varsinkin suomalaisiin teknotähtiin.

Dokumenttisarja Nordic Beats kertoo elektronisen tanssimusiikin historian Pohjoismaissa. Samanniminen podcast syventää sarjaa tarjoamalla kokonaisuudessaan sitä varten Suomessa tehdyt haastattelut. Sarja ja podcast julkaistaan Areenaan yhtä aikaa 14.6.

Mukana on joukko alan kovimpia kotimaisia artisteja, kuten vuosikymmenien uran elektron parissa tehneet Darude, DJ Orkidea, Jori Hulkkonen, Jaakko Salovaara, Jimi Tenor ja Mika Vainio. Uudemmista artisteista mukana ovat Alma sekä taiteilijanimellä Yotto tunnettu Otto Yliperttula, joka on tehnyt remiksauksia muun muassa Coldplaylle, M83:lle ja Röyksoppille.

Vainio on mukana arkistomateriaalin kautta, sillä maineikkaan Pan Sonic -yhtyeen perustaja kuoli Ranskassa 2017. Pan Sonic levytti legendaariselle Sähkö Recordingsille, jonka Tommi Grönlund perusti 1993. Vainio, Grönlund ja Esko Routamaa tunnettiin puolestaan alun perin Hyperdelic Housers -ryhmänä, joka järjesti Suomen ensimmäiset varastoreivit kesällä 1989.

Vuosikymmenen vaihtuessa ryhmä järjesti useita vastaavia tapahtumia Turun Itäharjun hylätyissä teollisuusrakennuksissa. Levynsä ryhmä hankki Berliinistä ja Lontoosta, koska dance- ja teknojulkaisut puuttuivat vielä 1980-90-lukujen taitteessa lähes tyystin suomalaisista levykaupoista.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Sarjassa on mukana myös muista Pohjoismaista erittäin nimekkäitä artisteja ja bändejä, kuten Avicii, Björk, E-TypeKygo sekä Aqua, Röyksopp ja Swedish House Mafia.

Nordic Beats
Nordic Beats

Kotimaisen osuuden keskeiset haastateltavat ovat Darude, Jori Hulkkonen ja Orkidea-nimen takaa löytyvä Tapio Hakanen. Suomen ylivoimaisesti kuuluisin ja arvostetuin trance-DJ tunnetaan etenkin globaalista Unity-megahitistään, joka julkaistiin 1999. Sen jälkeen kahdeksan albumia ja toistakymmentä sinkkua ja EP:tä julkaissut Hakanen on toiminut myös Nokian äännisuunnittelutiimin vetäjänä, YleX:n musiikkipäällikkönä sekä taiteellisena johtajana Classical Trancelations -konserttien takana.

Juuso Syrjän ohjausura on kulkenut Sandstormista Sorjoseen

Darudena tunnettu Ville Virtanen sävelsi ja JS16-taiteilijanimellä tunnettu Salovaara tuotti 2000 julkaistun trance-klassikon Sandstorm, joka on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä elektrokappaleista. Sandstormin siivittämänä Darudesta tuli myös yksi Suomen kansainvälisesti kysytyimmistä DJ-artisteista.

Orkidean ja Daruden tapaan konemusiikin parissa jo 1990-luvulla aktivoitunut Hulkkonen ehti tehdä mittavan soolouran ja yhteistyötä monien elektron maailmantähtien (mm. Tiga, John Foxx) kanssa, kunnes artisti perusti 2010 syntikkapohjaisen Villa Nah -yhtyeen laulaja Juho Paalosmaan kanssa. Villa Nahin suosion siivittämänä Hulkkonen ja Paalosmaa perustivat 2012 vielä paremmin menestyneen Sin Cos Tanin, joka on julkaissut toistaiseksi neljä albumia ja lukuisia sinkkuja.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Seuraa meitä somessa