fbq

Dokumentti paljastaa botox-hoitojen järkyttävät seuraukset: "Näytämme menettävän kykymme empatiaan"

Pistoshoidot kauneuden nimissä yleistyvät jatkuvasti, mutta millä hinnalla?

Yle Areenassa julkaistu Prisma: Kauneuden tähden -dokumentti paljastaa hätkähdyttäviä yksityiskohtia botoxin yllättävistä vaikutuksista. Dokumentin juontaja Antoinette Lattouf suhtautuu aiheeseen kriittisesti, vaikka hän on käyttänyt myös itse botoxia.

Pistoshoidot ovat yleistyneet viimeisen viiden vuoden aikana radikaalisti. Palveluita tarjotaan nykyisin esimerkiksi kauppakeskuksien yhteydessä, minkä lisäksi palveluntuottajien määrä on lisääntynyt järisyttävällä tahdilla ympäri maailmaa.

Kauneuden tähden -dokumentin mukaan pelkästään Australiassa käytetään kasvojen täyteaine- ja pistoshoitoihin jopa 3,2 miljardia dollaria vuodessa. Kauneudella on kuitenkin myös seurauksensa, sillä Antoinette johdattaa katsojan raa'an datan äärelle. Dokumentissa seurataan tutkimusta, jossa vapaaehtoisten tulee tunnistaa tietokoneella esitettyjen kuvien perusteella tunne, joka kuvan henkilöillä oli. Tunnistamisen jälkeen  jälkeen heille annettiin botoxilla ryppyhoito. 

Tässä ovat Suomen The Real Housewives – mukana Anitra Ahtola ja Salkkarit-tähti

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy
Juontaja Antoinette seuraa dokumentissa lukuisten miesten ja naisten pistoshoitoja.
Juontaja Antoinette seuraa dokumentissa lukuisten miesten ja naisten pistoshoitoja.

Seuraavan kerran kokeeseen tultaessa vapaaehtoisten tuli tunnistaa jälleen tietokoneella näytettyjen henkilöiden tunnetiloja. Tulokset kuitenkin kärsivät, mikä viittaa kasvoja jähmettävään botox-hoitoon. 

– Tutkijoiden mukaan kykymme jäljitellä kasvonilmeitä kärsii. Se verottaa myös tunteiden ja ilmeiden tunnistuskykyä, Antoinette kertoo.

Tutkimuksesta käy lopulta ilmi, että tutkijoiden ennustus käy toteen. Osanottajat suoriutuivat viisi prosenttia heikommin botoxin jälkeen. Kasvojenilmeiden tunnistaminen oli hitaampaa ja ilmeiden nimeäminen hidastui huimat 20 prosenttia.

– Havaitsimme, että kasvonilmeitä ei tunnistettu enää yhtä tarkasti. Osanottajien oli vaikeampaa tunnistaa kielteisiä tunteita kuten suuttumusta, tutkija paljastaa.

Tulosten mukaan hoidot voivat näin ollen häiritä merkittävästi ihmisten välistä vuorovaikutusta. 

– Näytämme menettävän ainakin tilapäisesti kykymme empatiaan, Antoinette selventää.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Prisma: Kauneuden tähden TV1:llä tiistaina 21.11. kello 19.00 sekä Yle Areenassa.

Seuraa meitä somessa